Наши партнеры

Amerikansk radar i Tjekkiet – eller ej

Igennem hele året har både tjekker, Bush, Putin, internationale medier og mange andre diskuteret en mulig amerikansk radarbase i Tjekkiet. Danmark er indirekte involveret gennem opgraderingen af den militære radarstation i Thule.

Stridens kerne er om Tjekkiet skal tillade opførelsen af en amerikansk radarbase i Brdy militærområdet, ca.90 km fra Prag. Basen vil sammen med missiler i Polen være en del af USAs samlede missilskjoldsplan. Brdy har i øvrigt været base for både Wehrmacht og den Røde Hær.

I Danmark sikrer regeringen og Dansk Folkeparti, i følge Politiken, klar støtte til det amerikanske missiskjold. I Tjekkiet er både befolkning og politikere delte. Putin har foreslået et samarbejde, hvor missilskjoldet kan stå i Rusland (Azerbaijan), mens Bush, da han besøgte Prag, i følge Børsen udtalteDen kolde krig er slut..Vladimir, du skal ikke frygte missilskjoldet.

Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, har nyligt sagt at en vis national konsensus er nødvendig ved denne beslutning. I Tjekkiet er Socialdemokraterne (CSSD) og kommunisterne (KSCM) imod. Regeringspartierne er for. Statsminister Topolánek (ODS) blev i Jyllands-Posten citeret for denne holdning ”Det handler ikke primært om en radar og 10 missiler. Det handler hovedsaglig om at udtrykke en vilje til at forsvare os selv”.

Regeringen, med det store liberale parti (ODS) i spidsen, har under Topolanek kun 100 ud af 200 sæder i parlamentet. Regeringen afviser at beslutningen om at tillade opstilling af radar kan træffes ved en folkeafstemning. Østrigs udenrigsminister har kaldt radarbasen en provokation, tjekkerne ser bare dét som endnu et eksempel på utidig østrigsk indblanding.

Et medlem af De Grønne (SZ), senator Stetina, har udtalt at kommunisternes modstand mod raketskjoldet muligvis er forræderisk. Zaorálek, socialdemokratisk medlem af parlamentet, har til gengæld anklaget regeringen for at vildlede befolkningen og udvise foragt for såvel befolkning som parlament.

Der er dannet et borgerinitiativ mod missilskjoldet og radar, No To Bases. Borgmestrene i alle de kommuner der ligger i nærheden af Brdy har også dannet en forening og de kræver i det mindste kompensation. I Guardian udtalte en vice-borgmester at ”Without any warning we’re just being told we’re getting a new radar station and that it is supposed to protect us. People here just view it as a new form of Imperialism”.

Der findes også et initiativ for radarer, udsprunget af anti-kommunister, i foreningen “Vi vil ikke have radarer, vi vil have raketter”. Deres slogan er Jsem Pro. Tidligere præsident Havel underskrev i august appellen til støtte for anlægget af en forsvarsradar, skrev Jyllands-Posten, “I appellen hedder det, at Tjekkiet efter nazistisk og kommunistisk tyranni står i gæld til USA”.

Meningsmålinger peger på at 2/3 af tjekkerne er imod en radarbase. Modstandere ønsker nu offentlig hjælp til en kampagne imod radarbasen, mens regeringen søger at hyre et PR-firma til en kampagne for en radarbase. Hele debatten i Tjekkiet kan lidt forenklet gøres op som spørgsmål om nationens historieforståelse og om man regner Rusland eller USA som den største trussel.

Opdatering d.13.december 2007: Repræsentanternes hus har fremlagt krav for godkendelse af missilskjold, læs mere i Washington Post. AFP rapporterer om de fortsatte forhandlinger mellem Tjekkiet og USA om radaren her og de 10 missiler i Polen, læs mere. Endelig skrev Prague Daily Monitor i går om den stadigt voksende andel af tjekkerne (68%) som siger nej tak til amerikansk radarbase, uanset det ikke kommer til afstemning, læs her.

Opdatering d.26.marts 2008: RP: Havel er for og Gorbachev imod. AFP: Czech-US pact on anti-missile shield in May: press

Opdatering d.4. april 2008: USA og Tjekkiet har indgået endelig aftale og præsenteret det på NATO-topmødet. Læs mere her: Politiken NATO støtter USAs missilskjold og Berlingske NATO siger ja til USA’s raketskjold og PDM US, ČR secure NATO nod on radar

pavel-helge.dk

3 Comments on “Amerikansk radar i Tjekkiet – eller ej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk