Наши партнеры

De tjekkiske kronjuveler på Prags borg

Den smukke Vladislav-sal på Prags borg huser indtil d.29.april en udstilling af de tjekkiske kronjuveler. Det er en begivenhed i Prag, som besøgstallene viser. Anledningen er fejringen i 2008 af 90-års jubilæet for Tjekkoslovakiets selvstændighed i 1918. Den præcise dato for den markering er 28. oktober 1918. Læs i stedet om Prag-ture.

De berømte tjekkiske kronjuveler, opbevaret i Prag, består af en række ting. I centrum er St.Vaclavs (Wenzels) krone fra før 1346. Den blev lavet til Karl d.4s kroning i 1347 i Prag. Den kostbare krone er lavet af ekstremt rent guld (21-22karat) og den har 19 safirer, 30 smaragder, 20 perler og 44 andre ædelstene. Vaclavs krone vejer over to et halvt kilo.

Det tjekkiske royale æble af 18 karats guld udstilles også i Prag. Det vejer 780 gram og er 22 cm højt. Det bærer inskriptionen DOMINE IN VIRTUTE TUA LETABITUR REX ET SUPER SALUTARE TUAM EXULTABIT (O Herre, kongen vil glædes over din styrke og hvor stort han vil glædes i din frelse – vores upræcise oversættelse). På æblets øvre halvdel er der scener som illustrerer Davids historie, på den nedre halvdel er der billeder af Adams skabelse og Eva og Adam i paradisets have. Sceptret vejer over et kilo og er 67 centimeter langt.

Kronings-kåben stammer fra begyndelsen af det 17. århundrede, sandsynligvis blev den båret under Ferdinand d.2s regeringstid i Prag. Den er kantet med ren hermelin-pels og lavet af et luksuriøst silke-materiale kaldet ”gold lily”. Den royale kåbe er op til 312 centimeter bred og 236 centimeter lang.

Kronjuvelerne opbevares normalt i et hemmeligt rum bag Vladislav-kapellet i St.Vitus katedralen. I torsdags blev kammeret åbnet af fem ledende politikere og 2 kirke-repræsentanter. Premierminister Topolanek, Prags borgmester Bem, præsident Vaclav Klaus, formændene for Deputer-kammeret og Senatet, Prags ærkebiskop og domprovsten fra St. Vitus. Det kræver netop syv nøgler at åbne kammeret.

Der forventes op mod 5000 besøgende per dag, i weekenden strakte køerne sig langt og folk ventede i timevis. Kronjuvelerne blev sidst udstillet for 5 år siden, denne gang slutter udstillingen d.29. april. I Lobkowicz-palæet kan man til gengæld altid se kopier af kronjuvelerne, oftest uden kø.

Læs videre om: Prags borg – udsigter, øl og mad – St. Vitus katedralen – Kirken eller statens? – Slotstur (borgen i Prag) med Mala Strana og Hradcany. Hver torsdag og søndag Karlstejn borg (kronjuvelerne opbevaredes også her). Tur ud af Prag hver tirsdag og fredag.

Brug højre side med aktuelt i Prag, nyheder i Tjekkiet og alle vores ture i Prag. Opdateret kurs, vejrudsigt for Prag fra DMI og andre Prag-links. Send os en MAIL.
pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byrundtur på dansk. Prag guide tirs, fre. Lokale tip. 90dkk /300czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-18.10 2020 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2020

Program for ture 2020 1.4-18.10 er klar. Se UGEPLAN for 2020. Din PRAG GUIDE? Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT Udgaven 2020 får alle gæster på ture, trykt

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2020 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvad er firmaet? Garantier og betingelser herprag byrundtur dansk

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk