Наши партнеры

December i Prag

Prag jul 2014

Her kommer et indlæg til kulturkalender, det handler om jul og markeder i Prag, tip til en lækker nytårsaften og alskens kulturliv fra ishockey til opera. Året rundt kan du bestille os som jeres personlige guide. Vi begynder fra jeres adresse og laver rute udfra jeres ønsker. Det koster fra 2500czk/4timer. I år prøver vi atter at køre til julemarked i Dresden, hvor Stritzelmarkt holdes for 580.gang. 4.december med dansktalende guide? Skriv kommentar nederst, hvis du savner info om Prag i december, eller du har tip til jul i Tjekkiet.

Prag julemarked 2014Prag bliver festlig i december. Julemarkeder fylder både de store pladser i mitdbyen og mange andre steder. I dette indlæg begynder vi med alskens kultur. Vi har en god ide til en gourmet middag nytårs aften, hvis du vil undgå turistfælderne. Midt i indlægget finder du information om både kendte og overraskende julemarkeder. Endelig slutter vi med ideer til et par mulige jule udflugter fra Prag med guide. Vi foreslår også en byrundtur med stop til kølige dage. Vi har fundet støvler frem og sat vinterdæk på minibussen.

Netop godt fodtøj er altid et væsentligt tip til Prag. I de Unesco-fredede middelalderlige2101269701_c3a0667042_b bydele bliver brostenene mægtig glatte, vær forsigtig både i glat og vådt vejrlig. Vi bor ellers i en fredelig by, det gælder også at udsigter over flod og by er smukke efter mørkets frembrud og kan nydes uden frygt. Før og efter koncerter, ishockey eller et værtshus. 18.december spiller Tjekkiet ishockey-landskamp mod Sverige i O2 Arena, billetter bot 340-390czk. I december spiller de to store hjemmehold i bedste Ishockey liga, Slavia Prag i O2 Arena i Prag 9 og Sparta i Holesovice, Prag 7. 2.december møder Brno værterne Slavia, de gæstes også 9.december af Plzen. Sparta Prag møder til gengæld Plzen allerede 5.december på Mikulas dag, mens Mlada Boleslav gæster dem 12.12. 26.december er lokalbrag hos Sparta.

lucerna passage pragEr du til metal, kan du møde genrens koryfæer i Forum Karlin 6.december. Megadeth, Anthrax og flere vil løfte taget i den nye sal til Metal All Stars. 7. lyder soul-sangerinden Selah Bue på Roxy, Prag 1 spændende (690czk). 9.december gæster islandske GusGus Meetfactory i Prag 5 (550czk). Galleri og klub forbundet med kunstneren David Cerny. 12.december kan danseglade vælge mellem to oplagte. Vi synes bedre om små koncerter tæt på, så vores eget valg er klart. Excitements er spanske og festlige, de sparker arven fra The Commitments videre, Akropolis 12.december (350czk). Produceren Poul Van Dyk bringer med Vandit Night sit strømlinede crew til Foum Karlin (fra 790czk) samme aften. Skulle du lede efter dans en hvilken som helst fredag eller lørdag, f.eks. 19.-20.12., er det altid værd at runde 80s-90s fest på Lucerna Music Bar med DJ Jirka Neumann, en klassiker i Prag og lige ved Wenzelpladsen. Lenny Kravitz gæster også O2 Arena, 19.december. Et andet Prag fænomen er Free Mondays på Klub Roxy, 22.december Latino, Hip-Hop m.m.

prag sevaerdighed borgerhuset Nytårsaften åbner både Lucerna Music Bar, Roxy, Akropolis og Meetfactory for fester. Mere følger. Opera og klassisk musik er Prag kendt for med rette. Vi vil gerne høre den “politiske” opera Toufar om kommunisttiden, tekst på engelsk og tysk. Det er oven i købet på den kommunistiske Nye Scene ved Nationalteatret, 3.december. Nationalteatrets Gamle scene holder i øvrigt Advents koncert både 7.,14. og 21.december, også kl.13. Diva og Grammy-vinder Jennifer Lamora gæster Obecni Dum / Borgerhuset 7.december. Det unge, fantastiske orkester Collegium 1704 bygger en ny tradition med julekoncert i Rudolfinum. 15.december spiller de Bach og tjekkiske Zelenka. Vi synes også koncert med tjekkisk cello musik 18.december i Huset af Stenklokken, lige ved Gamle bys plads, vil afrunde en dag perfekt. Vi har selv en forkærlighed for den russiske komponist Shostakovich, hans sjældent opførte opera-brudstykker Orango og Anti-formalist Rayok sættes op på Nye Scene 17. og 28.december.

Prag jul mikulasI en helt anden boldgade vil børn også synes om Disney on Ice, der er fem forestillinger i Prag 20.,21.december i Prag 7. Allerede 5.december er det Mikulas (Skt.Nikolaj) dag. I Tjekkiet møder børn Mikulas, en engel og en djævel i gaderne eller hjemme. Hvis de har været uartige ryger de i sækken med kul. Ellers skal de fremsige et digt eller en sang, så venter godter til gengæld. Typisk i gaderne fra mørkets frembrud, mange kl.16-18, som regel også ved markedet på Gamle bys plads. 6.december åbner den smukt placerede skøjtebane kl.10-21 bag Stænderteatret, det er det gamle frugtmarked /Ovocny Trh. Opera for børn holdes 14.december i Nationalteatret. De som tør overvinde et hav af mennesker vil få en oplevelse 29.november, da tændes Prags juletræ kl.17 på Gamle bys plads. Træet er udvalgt i en konkurrence, 10.000czk til vinderen. Det markerer også åbningen af årets jule markeder i byen. Bemærk også lygtetænderen på Karlsbroen dagligt til 23.december.

prag_jul_marked-2 Markeder mangler ikke i Prag. Allerede den kommende weekend holdes Holesovice Fashion Market ude på Prags Marked (også kaldet det gule), fra fredag 28.november kl.12 til d.30. kl.17. 150 udstillere i Hal 13 og Hal 40, unge og alternative tjekkiske design julegaver. Der er afterparty om fredagen i Hal 40 fra kl.20. Boutique Market på Prags marked 20.-21.december ønsker at sælge lidt dyrere, unikke gaver og delikatesser. Find dem i Hal 13 kl.10-19. Mindre hipster-præg, mere keramik og andet dekorativt findes på julemarked i det store Vystaviste / Udstillingsområde i Prag i weeekenden 5.-7.december kl.10-18, entré 25czk. 11.-14.december kl.12-21 holdes Design Supermarket lige ved siden af Orloj, det astronomiske ur, i Minuthuset. Entré 120czk giver adgang til mere end 80 tjekkiske og internationale mærker af mode og design.

prag_jul_marked-c_12232013Vi har måske mere fidus til Dyzajn Market på pladsen bag Nationalteatret d.13.-14., det er til gengæld vejrfølsomt, men de har yngre, lokale kunstnere og designere, over 200 forskellige. 5.12 er der en chance for læ og pause i den smukke Skt.Anne, restaureret kirke, til velgørenhedsbasar. Det er organiseret af Havels fond, fra kl.12. De klassiske og kendte julemarkeder i Prag åbner i 2014 som sagt 29.november. Det gælder både Gamle bys plads og Wenzelpladsen. Allerede d.20.november åbnede det første jule marked 2014 på Namesti Miru i Prag 2 Vinohrady (metro A, sporvogne til stop af samme navn). 22. åbnede julemarked ved Andel, Prag 5. Lige ved shoppingcentret Novy Smichov (metro B, sporvogne). 23.åbnede julemarked på Tylovo Namesti, få hundrede meter fra Namesti Miru, ved I.P.Pavlova (metro A, C og sporvogne). 25.november åbnede endnu et lille julemarked på Namesti Republiky / Republikpladsen, ved shoppingcentret Palladium.

prag_vinter_taarneBliver det for meget shopping? Vi vil gerne anbefale flere udstillinger, helt oplagt finder du spændende kunst lige om hjørnet fra markederne. Krybbespil har en rig tradition i Bøhmen. I vandtårnet i Jindrisska gaden (entré 90czk) eller i Klementinum (entré 50czk), Nationalbilbioteket ved Karlsbroen, kan de se store udstillinger af krybbespil. Hvis du trænger til en pause fra jul, har vi et par andre tip. I Borgerhuset findes lige nu både udstilling af vilde kjoler fra designeren Blanka Matragi (entré 260czk) og Art Nouveau mesterværker (entré 150czk). Vi synes den tjekkiske kunstner Josef Vachals arbejder, han døde i 1969, med afsæt i magi og det okkulte er mægtig interessant. Udstilling i Huset af Stenklokken, tirs-søn kl.10-20 (entré 120czk). Det fine Museum Kampa har bl.a. udstilling af surrealisten Jan Svankmajer (entré 90czk).

sylva_suzana_vin_pragVi lovede i begyndelsen et tip til nytårsaften. Vores samarbejds- partner restauranten U Emy Destinnove og chefkok Steven Trumpfheller tilbyder en lækker menu for blot 1500czk. Vi kan næsten ikke anbefale den restaurant nok. Flere muligheder for nytår i Prag følger. Vi kan altid booke bord til en gourmet-middag i december, en aftentur med chauffør og ture med dansktalende guide. En tur som beskrevet i begyndelsen, en Prag byrundtur med privat guide, koster 2500czk i alt for fire timer for alle deltagere. Vi begynder så på jeres adresse, vi laver rute udfra jeres ønsker og undervejs laver vi gerne et gratis bykort til jer, med de steder krydset ind, I har brug for at finde under opholdet. Fire timer giver tid til to af de fire middelalderlige bydele, den ene flodbred så at sige, til en klassisk tur. En Prag udflugt kan til gengæld også handle om snedige værtshuse og bryggerier, se hyggeligt eksempel her. Det kan også handle om en bestemt bydel, f.eks. den tidligere arbejderbydel Zizkov, Prag 3, med kommunistisk mausoleum og bunker.

sternberk-vinterForleden var vi på en skøn tur med guide og minibus ud af Prag, vi gerne gentager i december. Vi kørte til Sazava-floden sydøst for Prag og besøgte tre landsbyer. Cesky Sternberk borg så vi på rundvisning gennem 16 sale og værelser, vi fik frokost på den enormt hyggelige øko-farm Prak og til sidst, var vi på rundvisning og smagsprøve på det charmerende Kacov bryggeri. Sådan en tur koster 1300czk/person (ved mindst fire) med entréer, frokost og øl. I morgen kører vi til gengæld til Rückl glasværk i Nizbor, så til en smagsprøve på bryggeriet Berouns Bjørn, inden vi tager til julemarked i Pilsen by. Det vil for to personer koste 4500czk med entré og øl. Vi er naturligvis også altid dansktalende guide/chauffør fra Prag, fra jeres adresse.

helge_guide_prag_minibusHer vil vi gerne – på vegne af to søde stamgæster og os selv – invitere alle til at dele en tur fra Prag til Dresden og julemarked med os. Vi vil køre 4.december. Turen med guide og bil vil koste 5000czk, som deles lige over mellem gæster. Vi har otte pladser udover chaufføren. Vi kører fra Prag kl.8, rammer de historiske jule-markeder i Dresden efter 10. En fælles, hyggelig frokost kan det nok blive til og så kører vi hjem igen til mørkets frembrud. Dresden tur fra Prag her

Send os en e-mail eller ring på +420 608 08 1111. Vi svarer altid på dansk, Pavel og Helge

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2022. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2022

prag byrundtur dansk Prag rejser 2022 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2022 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk