Наши партнеры

"Den danske krig"

Vi skrev om Prag i december d.12 november, her kommer fortsættelsen. Vi har fokus på General Wallenstein og “den danske krig” “Danska Valka”. Bemærk de opdaterede lister i højre margen med aktuelt i Prag og nyheder i Tjekkiet. Vi var selv glade for det grundige P1 program om det tjekkiske kommunistparti i Prag.

Senest har vi tilføjet historien om den 60. fødsel af en giraf i Prags Zoo. Der er skønt til en familietur i Zoo, ved Prag bydelen Troja, nu hvor her er klare dage og sol. Prags bymuseum har slået udstillingen ”Bjørne og bamser” stort op, det er lige ved Florenc stationen.
Læs i stedet om vinterture med os.


Billederne i dag er først et rekonstrueret slag fra 30års krigen (ved Det Hvide Bjerg Bila Hora), som altid fra prague360.com – der er også nye billeder fra et af tjekkiets bedste bryggerier, ved Strahov klostret, og endelig den flotte facade af Loretta klostret, nærved. Billedet af Wallenstein til højre er fra Aktualne.cz, det er del af en fresco i hans palæ.

Udstillingen om Albrecht Vaclav Eusebius Wallenstein (Valdstejn på tjekkisk), ”Wallenstein and his Era”, er den største om ham nogensinde. Det er en af årets vigtigste udstillinger i Prag, den holdes i senatet, som har til huse i Wallensteins palæ i Lillesiden. Udstillerne har forberedt 600 genstande, f.eks. klædningsgenstande fra det 16.årh. og hans vældig detaljerede, nyopdagede horoskop. Wallenstein blev øverstkommanderende general for den Habsburgske kejser.

I dansk sammenhæng er Wallenstein også spændende. I forbindelse med den såkaldte “kejserkrig” (den hedder ”den danske krig” i Tjekkiet) i 1620erne besatte han med sine hære hele Jylland og de danske hertugdømmer i det nuværende Nordtyskland. Det var mellem 1627-29. Fra denne besættelse og plyndringerne findes f.eks. stadig danske manuskripter i Strahov biblioteket, nær Prags slot. Christian d.IVs udenlandske lejesoldater (og nogle danskere) spillede en stor rolle i Mæhren inden. Wallenstein blev snigmyrdet d.25 februar 1634 på kejserens ordre, i byen Cheb. Han var blevet for magtfuld.

Tjekkerne er meget lidt religiøse, det mærkes i juledagene, hvor stemningen er præget af mad, gaver og forholdsvis få der vil til messer. En del er lukket d.25-26. december, ellers er der åbent overalt omkring julen. 1.januar er ligeledes en meget stille dag, hvor de fleste forretninger holder lukket. Læs om nytår i Prag her på siden i december. Vær sikker på at få smagt på de klassiske tjekkiske julesmåkager, cukrovi, butterdej og masser af sukker – i forskellige former – cukrarna er et konditori. Send os en mail. pavel-helge.dk

2 Comments on “"Den danske krig"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk