Наши партнеры

Fængsel på Wenzelspladsen i Prag

Det er 18 år siden kommunismen faldt i Tjekkoslovakiet. Officielt begyndte Fløjlsrevolutionen d.17 november 1989, årsdagen nærmer sig. I Prag er der denne uge oprettet en “kommunistisk lejr” til politiske fanger midt på Wenzelspladsen, Vaclavske Namesti under sloganet “Praci ke svobode”, det kan oversættes som “Arbejde mod Frihed”. Over 8000 mennesker døde i kommunistiske lejre mellem 1948 og 1989. Denne lejr kan,så vidt vides, ses til d.12. november

Samtidig er der nylig afsagt dom mod anklageren, Polednova-Brozova, der i 1950 dømte Milada Horakova til døden i en skin-proces i Prag. Milada Horakova blev et modstands-ikon. I de kommende 2 uger vil vi her på siden fokusere på kommunismen i Tjekkoslovakiet – og Tjekkiet i dag.

Vi skrev tidligere om Horakova-sagen(bill). Afgørende i domsafsigelsen var det faktum at anklageren allerede før retssagen stemte for dødsdom ved, blot nyligt afslørede, møder mellem dommer, omtalte anklager og sovjetiske rådgivere. Selv ikke under Stalinismes åg var det lovligt at fælde dom før retssagen. I Politiken d.1/11 skrev Dana Schmidt blandt andet:

”En del tjekker mener, at der ikke er nogen grund til et retsopgør så mange år efter, men andre, blandt dem mange historikere, er af modsat opfattelse. Også de allerfleste eksfanger og ofrenes pårørende går ind for straf til bødlerne.
Tjekkoslovakiets kommunistiske domstole afsagde 248 politisk motiverede dødsdomme og sendte over 200.000 uskyldige mennesker i fængsler og arbejdslejre. Alle rets-forfulgte er rehabiliteret, men Polednova-Brozova (bill) er den første af bødlerne, som bliver straffet, om end med al sandsynlighed kun symbolsk.”

I den forbindelse virker det meget oplagt at landets største NGO, People in Need, har bygget en ”kommunistisk fangelejr”, midt på Wenzelspladsen i Prag. I organisationen er de bekymrede over unge tjekkers uvidenhed om kommunismen.

Lederen af People in Need, Simon Panek, talte 2/11 med Radio Prague. Projektet er dels et forsøg på at vække opmærksomheden hos offentligheden og medierne, dels vil People in Need gøre opmærksom på deres projekt med at vise dokumentarfilm på ungdomsuddannelser, som et middel til ”at komme under huden” på de unge.

Læs mere om kommunismen i Tjekkoslovakiet de næste uger. I forrige blog skrev vi om Prags Museum of Communism. Læs om Palach og 1968 her.
Send os en mail
.
pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byrundtur på dansk. Prag guide tirs, fre. Lokale tip. 90dkk /300czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-18.10 2020 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2020

Program for ture 2020 1.4-18.10 er klar. Se UGEPLAN for 2020. Din PRAG GUIDE? Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT Udgaven 2020 får alle gæster på ture, trykt

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2020 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvad er firmaet? Garantier og betingelser herprag byrundtur dansk

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk