Наши партнеры

Fløjlsrevolutionen. Prag 2007


I dag er det 18.gang at fløjlsrevolutionen markeres i Tjekkiet, begyndelsen på den tjekkoslovakiske kommunismes fald, d.17 november 1989. Læs mere i de to foregående indlæg (Billederne er i dag fra arkiv, 360). Dagen er stærkt ideologiseret, som det fornemmes af de anmeldte demonstrationer .

Den klart største demonstration i Prag ventes at blive demon- strationen arrangeret af ”No to Bases”, en organisation som er imod en amerikansk radar syd for Prag. Radaren skal være en del af det amerikanske missilforsvar. Læs om tjekkisk radar debat her. ”No to Bases”-organisationens talsmand, Jan Tamas, sagde i går til medierne: ”Det handler ikke bare om radarbasen, det handler om demokrati.”

Arrangørerne håber på 10.000 mennesker på Vaclavske Namesti, Wenzelspladsen i Prag i eftermiddag. ”No to Bases”-talsmanden mener, at regeringen under Topolanek generelt handler udemokratisk. En afstemning er afvist. Undersøgelser viser at op mod 70 procent af tjekkerne er imod en amerikansk base. 18/11: Der kom 1-2000.

I går mødtes støtter af det modsatte initiativ ”Pro” eller på dansk ”For”. En stor del af de markante studenterledere fra november 1989 støtter således en amerikansk radar og ser ingen trussel mod demonkratiet ved den amerikanske indflydelse. En repræsentant fra foreningen ”Pro”, Martin Kotas, udtalte: “Vi mener at en afstemning om radaren er et krav fra folk som ikke respekterer beslutningsprocesserne i et konstitutionelt demokrati, folk som vil udnytte massernes følelser for at få deres mål igennem.”

Nederst på Vaclavske Namesti, ved Mustek, mødes både folk der generelt vil påpege ”manglerne ved fløjlsrevolutionen” og samme sted kommer kl.16 tilhængere af den afgåede minister Cunek, som er under korruptionsanklage. Oven i købet spiller Tjekkiet så kvalifikationskamp i fodbold mod Slovakiet. 18/11: Tjekkiet vandt 3-1.

Den nynazistiske demonstration d.10 november skrev vi om. Debatten efterfølgende har været interessant at følge. En avis brugte overskriften: ”Nynazisternes Waterloo”. Mange i Prag betragter det som helt afgørende, at det for første gang i Tjekkiet var nazisterne som politiet forhindrede i at marchere, i stedet for at beskytte dem. Ligeledes har mange i den forløbne uge sagt ”det er på tide at nynazisterne er bange – i stedet for at de, som altid tidligere, tæsker på alle andre.”

Nynazisterne har annonceret et møde i dag på Palackeho Namesti (360 billedet er taget ca.14.20 i dag. Åben – drej rundt med musen), som er Prags svar på Speakers Corner i London. På Palackeho pladsen kan man demonstrere uden at skulle anmelde det. Den nynazistiske organisation ”Autonome Nationalister”, har annonceret et møde, hvor de opfordrer alle til at møde op i sort og markere ”Ytringsfrihedens død”, bla. fordi de blev forhindret i at marchere sidste lørdag. kl.16: Der kom 100-150 og lige så mange fotografer.

En observatør fra ”Tolerance and Civic Society” påpeger for Radio Prag forbindelser mellem ”Autonome Nationalister” og andre ekstremister, og at de er en nynazistisk gren af de ekstremt højreorienterede med forbindelser til ”National Resistance” og tyske nynazister, f.eks. ”NPD”.

Find mindesmærket til fløjlsrevolutionens begyndelse midt i Narodni Trida, Narodni Boulevard, i en buegang mellem Tesco og Laterna Magika. Her mødes mennesker der vil mindes studenterne, der blev tæsket d.17 november 1989. Se ”Aktuelt i Prag” i højre margen.
Læs mere i arkivet. Send os en mail.
pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byrundtur på dansk. Prag guide tirs, fre. Lokale tip. 90dkk /300czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-18.10 2020 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2020

Program for ture 2020 1.4-18.10 er klar. Se UGEPLAN for 2020. Din PRAG GUIDE? Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT Udgaven 2020 får alle gæster på ture, trykt

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2020 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvad er firmaet? Garantier og betingelser herprag byrundtur dansk

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk