Fløjlsrevolutionen. Tjekkoslovakiet

Den tjekkoslovakiske systemkritiker og forfatter Vaclav Havel blev d. 6 november 1989 interviewet af det tyske ugemagasin ’Der Spiegel’, han udtale bla.: ”…Hvis vi er heldige, må vi vente en biologisk løsning på problemerne. Betonhovederne (den kommunistiske ledelse) dør jo på et eller andet tidspunkt…”

Omvæltningen i Tjekkoslovakiet tog for alvor sin begyndelse med en stor demonstration med 50.000 studenter d. 17 november 1989 i Prag og dagen før i Bratislava. Andre steder i Tjekkiet, som Teplice, var der miljøprotester inden.

Billederne er fra Wikipedia, Radio Prag og Prague360 – hhv. en kommunistisk demonstration og en Czecktek demo i Letnaparken, hvor flere afgørende demonstrationer fandt sted. Teksten er baseret på Pavel og to kilder: Radio Prag og Jens Peter Fage Madsen

Demonstrationen d.17 i Prag var som udgangspunkt lovlig. Det var studenterorganisationen ’Socialistisk ungdom fagforening i Prag’, der havde fået tilladelse til at afholde en demonstration til minde om et drab, den tyske besættelsesmagt havde begået i 1939 på en ung student, Jan Oplatal. Demonstrationen begyndte ved Vysehrad og skulle slutte ved Palackeho Namesti. Bemærk demonstrationer på lørdag.

Demonstranterne krævede frie valg og afskedigelse af generalsekretæren for kommunistpartiet Milos Jakes. I det centrale Prag, i Narodni gaden, blev de mødt af politiet. Trods krav fra politiet om, at de skulle forlade stedet, gennemførte demonstranterne en ’sit-in’. Studenterne delte også blomster ud til Urobetjentene. Politiets svar var en optrapning, idet de anvendte hunde og knipler mod demonstranterne. 143 blev arresteret, og 17 blev bragt sårede på hospitalet. Historier og rygter om at politiet tæskede de unge bredte sig over hele landet.

D. 19 november mødtes ca. 300 ledende oppositionsfolk i Prag for at danne den ny oppositionsbevægelse. Denne fik navnet ’borgerforum’ (OF) i den tjekkiske del af landet og ’offentlighed mod vold’ (VPN) i den slovakiske del af landet. Den mest prominente deltager var Vaclav Havel, men også senere præsident Vaclav Klaus tog del. D.18 og 19 blev der også demonstreret.

D. 20 november var der over 200.000 demonstranter på Vaclavske Namesti, Wenzelspladsen. Vaclav Havel og Alexander Dubcek dukkede op. Dubcek sagde bl.a.: ”…Vi har for lang tid befundet os i mørket. Allerede en gang har vi været i lyset, og det ønsker vi igen…”. Alexander Dubcek var leder i 1968, før og under den Sovjetisk-ledede invasion af Tjekkoslovakiet.

Demonstrationerne spredtes samtidig fra Prag til andre af Tjekkoslovakiets større byer, herunder den slovakiske hovedby Bratislava. Demonstrationerne blev fulgt op af strejker bl.a. ved landets universiteter og teatre. Overalt så man det samme billede. Demonstranterne gjorde brug af en ikke-voldsstrategi, hvilket gav den tjekkiske revolution tilnavnet ’fløjlsrevolutionen’. I Letnaparken i Prag var der over 500.000 mennesker d.25 og 26 november, 27 november blev der generalstrejke.

Netop ikke-voldsstrategien kom til at spille en afgørende rolle for begivenhederne. Tjekkerne mindes det faktisk som ”November-begivenhederne” eller lignende, ikke fløjlsrevolutionen. 10.december 1989 blev der afholdt valg og parlamentet indsatte Vaclav Havel som præsident. Kommunismen sang på sidste vers. Arkiv. Læs i morgen om optakten til fløjlsrevolutionen i Teplice. Mail os. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.