Наши партнеры

Jul i Prag

Læs om december 2009 i Prag >>

Jul i Prag er en dejlig tid. I disse dage forberedes, Prag er fuld af julehandlende, karperne bliver solgt på gadehjørner i Prag og resten af Tjekkiet, der er jule- koncerter, midnatsmesser og krybbespil. Gå ikke glip af julemenuen.

Der er åben julemesse på den gamle rådhusplads d.24 kl.21.15. I St.Vitus katedralen er der rigtig midnatsmesse, hvor også den berømte Bøhmiske julemesse kan opleves: “Hej mistře, vstaň bystře (Hej mester, står kvikt op)”. Skal I holde jul her, er det en rigtig god ide at reservere en restaurant. Læs de tidligere blog om Prag i december (og julen) eller Nytår i Prag?

Du kan sende os en mail her. Pavel og jeg arbejder på lavere blus i juledagene, vi tager ikke flere reservationer til ture, transfers og hoteller nu. Apropos har Pavel ofte beskrevet, hvorledes hans forældre greb julen og den rituelle karpe-slagtning an. I Sønderjylland er der som i Tjekkiet karpetradition – endda i julen.

I Teplice, i Tjekkiets nordvestlige hjørne, købte Pavels forældre altid to karper. De skulle i badekarret, sådan opbevarer mange dem stadig. Pavel og hans søskende kaldte altid karperne for Josef og de kom hurtigt til at betragte dem som legekammerater. Derfor var det et vigtigt ritual at mor og børn satte den lille fri, mens Pavels far “ordnede” den store til julebordet.

Tjekkiske børn forestiller sig, at det lille jesusbarn, Jezisek, kommer med gaverne. Lige nu går debatterne i Prag bla. på julemandens invasion, en figur man ikke har kendt til tidligere. Det lille jesusbarn er mere mystisk end julemanden. Det lader sig ikke se, men Jezisek i Tjekkiet modtager gaveønsker. Ganske som vi kender det med julemanden.

En række andre juletraditioner er anderledes end vi kender i Danmark. En god værtinde skal sørge for der er et karpeskæl til hver gæst. Hvis det opbevares i pungen skal man ikke mangle penge i det nye år. En anden Tjekkisk tradition foreskriver at man kan se “den gyldne pattegris” om aftenen, hvis man har fastet hele dagen. Læs om Mikulas her. Der danses og synges ikke om juletræet, men i juledagene bringer det godt held, hvis man får besøg af et kor der synger julesalmer.

Husk at d.24-26. er fridage for mange, ikke alt vil være åbent i Prag. Brug link til Prags information for opdaterede lister med åbningstider. Vi glæder os til at præsentere “Ture i Prag 2008” i januar. Udover den nye tur til Skoda vil vi kunne byde på flere aftenarrangementer, bla. Folkloreshow. Vi ønsker alle en glædelig jul og et fantastisk nyt år. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byrundtur på dansk. Prag guide tirs, fre. Lokale tip. 90dkk /300czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-18.10 2020 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2020

Program for ture 2020 1.4-18.10 er klar. Se UGEPLAN for 2020. Din PRAG GUIDE? Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT Udgaven 2020 får alle gæster på ture, trykt

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2020 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvad er firmaet? Garantier og betingelser herprag byrundtur dansk

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk