Наши партнеры

Krtek – Muldvarpen fra Tjekkiet

Muldvarpen er en tjekkisk animationsfigur skabt af tegneren Zdenek Miller. Muldvarpen, Krtek (eller Lille Muldvarp Krtecek), kendes af ethvert barn i Tjekkiet og mange lande, hvor han blev vist i TV.

Den første film med Krtek blev skabt i 1956, derfor fejres muldvarpens 55-års fødselsdag i 2011. Jak krtek ke kalhotám přišel Hvordan muldvarpen fik sine bukser hed den første film. Den vandt pris til Venedig filmfestival i 1957! Krtek bøgerne er oversat til 19 sprog.

Vores anledning til at skrive om Krtek er en fødselsdagsudstilling for Zdenek Miller (90år) på Galleri Vltavín i Prag 1. Desuden vil vi tippe om, hvor du kan købe DVD med Krtek i Prag og online.

Muldvarpen står nu oven i købet overfor et gennembrud i USA, da han skal med rumfærgen Endeavour og astronauten Drew Feustal på mission fra 19.april. Det er så god en historie, at selv Wall Street Journal havde en rapport.  Krtek har været i rummet før, en af de korte animationsfilm fra 1965 hedder “Krtek og raketten”, her ender han dog på en øde ø:

I Danmark oplevede man vist først Krtek efter at WestDeutscheRundfuk medfinansierede nye afsnit, netop fra 1960´erne, så kom den kommunistiske muldvarp også til Vesteuropa. De ældste afsnit er de flotteste, der er musikken flot med stort orkester.

Vi har talt med en bekendt som erindrer at børnehaven lavede udflugt til biblioteket for at se Muldvarpen. Nogle mener også at have set den på DR? Stor var overraskelsen alligevel, da vi fandt en Facebook side på dansk dedikeret til Muldvarpen.

Muldvarpen er universel, fordi han blot bruger enkelte tjekkiske ord. Hans venner i skoven er også genkendelige, en kanin, en mus, en frø og et pindsvin er hans nærmeste. Zdenek Miller tegnede Muldvarpen til børn under 5. Der er fine, enkle pointer i serien og på nær første film, er det kun lyde og enkelte ord. Vores døtre på knapt 2 år er ovenud begejstrerde.

Den seneste tegning på udstillingen er fra 2009. Miller arbejdede i øvrigt for studiet Bratri v triku Brødre i T-shirt som under mesteren Jiri Trnka blev kendt som “Disney i øst”. Miller fik i sin tid tre dages ferie i bonus for at tegne selskabets logo.

Fødselsdagsudstillingen om Zdenek Miller på galleri Vltavín, Masarykovo Nabrezi 35, Prag 1, løber desværre blot indtil 10.april. Galleri Vltavín ligger lige bag Nationalteatret. Udstillingen er lille, men det er fine tegninger der er lidt legesager og tegnegrej og et tv med filmene. Og så koster det blot 10czk/barn og 20czk/voksen.

czech stuff webshopDenne webside “Czech Stuff” ordner online-bestilling (OBS 14/6 Hjemmsiden her er ved at blive lavet om!). Her får du alle 6 Krtek DVD´er tilsendt for 20euro/ca.150dkk, levering koster 5,40euro. Læs en anmeldelse fra Filmkavalkaden af “Muldvarpen og den grønne stjerne” udgivet af Scanbox.

Kommer du senere til Prag, er det en oplagt ide at købe plysdyrsudgaver, nøgleringe eller bedst animationsfilmene på DVD. Vi er glade for butikken King DVD i Dlouha 39, når vi køber tjekkiske film. Her har de for eksempel Krtek og bukserne, den første, til 99czk.

Send os e-mail her. Tlf: +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

16 Comments on “Krtek – Muldvarpen fra Tjekkiet

 1. jeg har købt CDer med muldvarpen via dette link. Pengene er trukket, men der er ikke dukket CDer op. Samtidig er hjemmesiden med helena ikke længere åben og der bliver ikke svaret på mails. Forslag til hvordam jeg kommer i kontakt

 2. Hej Anne-Margrete, det lyder meget irriterende. Vi fik selv siden anbefalet fra flere sider, så det er vi nu meget kede af at have videregivet. V prøver at finde en kontakt og vender tilbage, hvis det kan lade sig gøre. Hilsner fra Prag, Helge

 3. Hej igen Anne-Margrete. Så er sagen klar, de er ved at lave hjemmesiden om, derfor svarede de ikke. Dine DVDer er allerede på vej, siger de. Håber filmene snart kommer frem og at du vil nyde muldvarpen, Helge

 4. Hej! Har forsøgt at følge dit link til hjemmesiden, hvor man kan købe dvd film med den skønne mulle, men desværre uden held. Kan du foreslå en anden mulighed? alle danske hjemmesider der tidligere har haft mulle på dvd har ingen til salg længere. På forhånd tak, mette gill

 5. Ved du hvor man kan købe ting, f.eks. tallerkener, kufferter, med muldvarpen?

 6. Hej Jeanne, det ved jeg ikke. Vi undersøger det og vender tilbage, hvis vi kan finde et godt sted. Hilsen Fra Prag, Helge

 7. Hej.
  Jeg leder efter krtek som bamse til min søn.. Kan se at eBay har nogle muligheder, men tænkte lige høre jer om i vidste om det er muligt at købe den i dk?
  På the little mole hjemmesiden http://littlemole.com/home/ skriver de at der er 2 “partners” i Danmark. Men ikke hvilke?
  På forhånd tak

  Venlig hilsen
  Shabba Ranx

 8. Hej Shabba Ranx, tak for dit spørgsmål. Vi har prøvet at finde en dansk butik uden held, desværre. Hvis du finder et godt bud, vil vi blive meget glade for at du deler tip. Kommer du til Prag, kan vi hjælpe med muldvarpen i mange størrelser og typer samt alle hans film (uden tale) på forholdsvis billige DVDer. God jagt, Pavel og Helge

 9. Hej vi påtænker at bo et par dage i februar 14 i dette område: Drtinova 17 150 00 Praha 5 – er det okay og sikkert nok for turister.

  vh. Dorthe

 10. Hej Peder Poulsgaard. Tak for at dele link til festbyen. Vores gæster fra Prag ture har oftest efterspurgt plysversioner af Muldvarpen og så filmene på DVD. Kan I også klare det eller henvise? Mvh helge

 11. Hej Helge.
  Ja vi kan kan godt købe plys figurerene hjem, men vi skal købe mindst 36 stk af gangen. og prisen vil ende op i 149,- for en 12 cm model.
  – Det kan være vi gør det senere, når vi se, hvor stor efterspørgselsen er på disse produkter.

  Indtil da, sælges plysfigurene på Ebay, så der kan man i hvert fald købe dem.

  Mht. dvd’er er det samme “sang”. DVD’erne er næsten udelukkende fremstillet til salg i Tjekkiet, hvilket betyder at der ofte ikke engang er engelske menuer på DVD’en.

  Mvh.
  Peder

 12. Hej. Jeg er også på udkig efter dvd’er med muldvarpen, og det er godt nok lidt håbløst. Jeg kan se at der tidligere har været flere danske film, men jeg ved ikke hvor de er blevet af, for man kan ikke købe dem længere. Der findes, så vidt jeg kan se kun en enkelt film på dansk pt: Her kommer Muldvarpen. Men jeg kan ikke se indholdet i den nogen steder. Så nu prøver jeg at finde ud af om der er nogen steder man kan købe de originale film? Jeg voksede op med en video, hvor nogle af de film der var med på den var, Muldvarpen får en ny bil, Muldvarpen og musikken, Muldvarpen hvor den farver hele skoven for at skræmme ræven væk, som dem jeg lige kan huske. Er der nogle steder du kender til at man kan købe dem online fra tjekkiet? Evt. en boks med alle sammen i.

 13. Hej Katrine
  Festbyen.dk (Peder Poulsgaard) svarede, i kommentarer nederst, om DVDer til Danmark. Det er deesværre ikke enkelt.
  I Prag kan de købes billigt i pap-covers enkeltvis, men jeg kan ikke finde nogle der sender til DK. Kom til byen.
  M.v.h.
  Helge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk