Наши партнеры

Kvinder og mænd i Tjekkiet

I mandags slog Arbejds- og socialminister Sezemsky i et interview fast at det fremover vil blive lovligt for tjekkiske kvinder at blive minearbejdere. En dom ved EU-domstolen pålægger Tjekkiets regering at ændre loven. Det fik mig til at tænke på en ældre avisoverskrift, ”Feminisme er ikke længere et beskidt ord”, slået op som en banebrydende nyhed.

En ny sociologisk undersøgelse har bekræftet tal fra 1990erne om tjekkiske hjem. Kvinderne i en børnefamilie arbejder mindst 4 timer om dagen med husligt arbejde. 60% af familiemænd i Tjekkiet bruger dagligt 1-2 timer. Og 14% af mændene laver aldrig noget husligt arbejde. Billederne viser indkøb, en fødegang og daglig transport til jobbet, alle fra 360cities.net

Når mændene laver noget hjemme passer de bilen, haven og huset. Cirka 20% af dem siger, at de hjælper konen med indkøb. En kvinde i Tjekkiet laver derimod mad, gør rent og passer børn og bedsteforældre, sin mands inklusive. Tjekkiske kvinder og mænd er næsten lige aktive på arbejdsmarkedet. En typisk familie har brug for to indkomster.

Jeg tænker i denne forbindelse på den mor, som konsekvent siger til sin datter at hun skal lave mad til sin kæreste, ellers vil han forlade hende. Eller på en kammerat, der siger, at han stort set altid er den eneste mand på legepladsen, når han er ude med sin datter. Arbejdsdelingen er tydelig i hverdagen. Jeg husker også, hvordan en anden kammerat tabte underkæben, da han til fødslen af sin dreng selv skulle betale for brug af kittel og hat. Kammeraten er svensk, skal det tilføjes.

Kvinder i Tjekkiet har ret til op til 4 års barselsorlov, efter 3 år kan de vende tilbage til samme position, efter det 4.år skal de blot tilbydes et job i firmaet igen . Under barselsorlov får en tjekkisk kvinde 7500 CZK om måneden, efter nylige forhøjelser. Uudtalt fornemmes til gengæld en forventning om, at manden tjener penge til at sikre hele familien.

Kønsrollerne ændrer sig med yngre generationer Jo længere uddannelse, jo større chance er der for at en tjekkisk mand begynder at hjælpe med børn og maden. Men undersøgelser viser gentagne gange at over 70% af både kvinder og mænd i Tjekkiet er glade for arbejdsdelingen hjemme. Det kom altså ikke helt bag på mig, da en kammerat erklærede, efter at han i en alder af treogtredive endelig fik en lejlighed med vaskemaskine: “nej, min mor vil blive trist”

Læs mere i arkivet. Læs om vores ture. Kommentér eller send os en mail. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk