Наши партнеры

Lezaky, Tjekkiet, 24.juni 1942

Søndag deltog hundredevis af mennesker i en minde- højtidelighed for landsbyen Lezaky. Om morgenen d.24,juni 1942 omringede 500 SS-soldater landsbyen Lezaky, øst for Prag. De 16 kvinder og 17 mænd fra Lezaky blev alle henrettet i Pardubice, samme dag.

Landsbyens mølle skjulte en radiosender der blev brugt af den tjekkiske modstandsbevægelse i operation Anthropoid. Udslettelsen af landsbyen var en del af hævnkampagnen efter attentatet på rigsprotekter Reinhard Heydrich. Lezakys 14 børn blev, som i Lidice, undersøgt for mulig germanisering. To børn overlevede, de 12 døde, som børnene fra Lidice, i Chelmo.

Landsbyen blev efterfølgende jævnet med jorden. Den blev aldrig genopbygget, der er kun et monument i dag, der hvor husenes fundamenter findes. Ved mindehøjtideligheden holdt bla. senator Pithart tale, hvor han sagde staten fortsat er ofrene skyldig. En bog om Lezaky ”Crossroads of Time” af Jarmila Stulikova Dolezalova blev præsenteret ved højtideligheden.

I bloggen d.30.maj skrev vi bla. om: “St.Cyril og Methodius kirken, hvor bla. Gabcik og Kubis, Heydrichs banemænd, blev afsløret og dræbt. Bemærk militærmuseet i Zizkov, med en fin udstilling om attentatet.”

I bloggen d.11.juni: “Værst gik det ud over landsbyen Lidice, nazisterne forbandt Lidice med modstandsfolk. Hitler beordrede at Heydrichs afløser, Kurt Daluege, skulle ”vade igennem blod” for at finde Heydrichs mordere. Hitlers ordre gik ud på at slå alle mænd ihjel, transportere alle kvinder til en koncentrationslejr, vælge børn til arificering og gøre en ende på resten og endelig skulle hele landsbyen jævnes med jorden.”

Krigen skrev vi også om i bloggen d.15,maj: “Theresienstadt blev under 2.verdenskrig til jødisk ghetto. Over 140.000 jøder endte med at passere ghettoen. 481 danske jøder sad her i flere år. Gestapofængslet, i den mindre militære fæstning, havde mere end 32.000 interneret gennem krigen. Theresienstadt er byens tyske navn, på tjekkisk hedder den Terezín.”

Se vores turprogram, download PDF-udgave eller send os en mail. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk