Наши партнеры

Lidice og Vitkov

I går, søndag d.10.juni, mindedes Tjekkiet massakren i Lidice under 2.verdenskrig. Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, holdt hovedtalen ved en mindehøjtidelighed ved det nationale monument i Lidice, nær Prag.

I 1942 begik to tjekkiske faldskærmspiloter, Gabcik og Kubis, et attentat på den tyske rigsprotekter, Reinhard Heydrich. Han døde efterfølgende og nazisterne hævnede sig ufattelig brutalt. I alt anslåes det at 1300 mennesker i Tjekkoslovakiet blev myrdet som en direkte konsekvens.

Værst gik det ud over landsbyen Lidice, nazisterne forbandt Lidice med modstandsfolk. Hitler beordrede at Heydrichs afløser, Kurt Daluege, skulle ”vade igennem blod” for at finde Heydrichs mordere. Hitlers ordre gik ud på at slå alle mænd ihjel, transportere alle kvinder til en koncentrationslejr, vælge børn til Arificering og gøre en ende på resten og endelig skulle hele landsbyen jævnes med jorden.

Kort efter midnat d.10.juni 1942 spærrede SS landsbyen Lidice. Igennem dagen blev 173 mænd skudt på stedet. Alle kvinder blev d.12.juni sendt til Ravensbrück og børnene endte i koncentrationslejren Chelmo, hvor over 80 børn døde i gaskamre. Alene 17 børn og få kvinder overlevede. En mindre landsby, Lezaky, blev ligeledes udryddet og jævnet med jorden. Her døde 22 mænd, 21 kvinder og 11 børn.

Præsident Vaclav Klaus forbandt i sin tale i går grusomheden i Lidice med udrensningen af Sudetertyske i Tjekkoslovakiet efter krigen og Potsdam aftalerne. Lidice kendes i hele verden. I Danmark har Albertslund kommune en særlig forbindelse.

Det er muligt at lave en individuel tur til Lidice med os. Det kan kombineres med Theresienstadt eller krigsmonumenter i Prag.

Opdatering April 2008: Radio Prag 1.april 2008 “New Lidice education centre offers detailed catalogue of Nazi horrors

I Prag er der planer om at ombygge det tidligere gravmausoleum på Vitkovbakken til et museum for ”Korsveje i den Tjekkiske stat”. Der vil blive fokus på 5 korsveje, Tjekkoslovakiet 1918, nazisternes besættelse, politisk heksejagt i 1950erne, Prag foråret i 1968 og den sovjetiske besættelse og endelig fløjsrevolutionen i 1989.

Opdatering d.11,marts 2009: En film om Lidice skal produceres i Tjekkiet skriver Prague Monitor. Optagelserne begynder i efteråret 2009: http://tinyurl.com/cwh6ye

Den kommende weekend vil der i øvrigt være en Ølfestival ved Vitkov monumentet. Det begynder fredag d.15/6 kl.16 og slutter d.16/6 kl.22. Der vil være fri adgang, en del musik og selvfølgelig masser af øl og snacks. Brug links til højre for flere ideer til kulturlivet.

Se vores turporgram her eller send os en mail. pavel-helge

2 Comments on “Lidice og Vitkov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk