Наши партнеры

Most – en mineby i Tjekkiet

Most er en mineby i det vestlige Tjekkiet. Most står som et sørgeligt monument over kommunistisk planlægning. Byen Most fanger på mange måder atmosfæren Orwell beskrev i sin dystopi “1984”. I dag er udviklingen langsomt ved at vende i Most og regionen. Arbejdsløsheden falder og forureningen er langt mindre i dag.

Most er et oplagt mål for en individuel tur. Vi laver med pavel-helge.dk individuelle ture i Prag og resten af Tjekkiet. En tur til Most kan laves på cirka 9 timer. På Individuelle ture regner vi med jeres guide og en minivan, I bestemmer hvad turen skal inkludere og hvor mange I skal med (1-8personer), så koster det 7200czk i alt. 400czk rabat i hele august 2008. Prisen bliver så 6800czk.

En tur til Most er en rejse tilbage til en tid under kommunismen, hvor regimet hyldede minearbejderen, hvor industri var vigtigere end nogen andre hensyn og forureningen var massiv. På sådan en tur vil I se effekten af hensynsløs udnyttelse af ressourcerne og den tvungne flytning af alle folk uanset baggrund til beton-boligkomplekser i 13.etager. Most blev efter kommunist-tiden synonym med arbejdsløshed, forurening, ghettoer og håbløshed.

Most (50°30′11″N 13°38′12″E) betyder bro på tjekkisk. Most fik sit navn i det 10.årh (Brüx på tysk) efter det system af broer der ledte igennem de mange sumpe i området. Premysliderne ejede byen fra 1238. I det 14.årh. indvandrede mange tysktalende og de kom til at dominere byen. En jernbanelinie blev åbnet i 1870 og sammen med den øvrige industrialisering i Bøhmen og udnyttelsen af brunkul boomede Most. En del af Most forsvandt i 1895 med kviksands-skred, mange døde og tusindvis blev hjemløse.

München-aftalen i 1938 gav Hitler de Sudeter-tyske områder, herunder Most. I 1946 blev alle tysktalende smidt ud af Tjekkoslovakiet og Most blev genhuset med fattige tjekkisk-talende. I 1964 begyndte evakueringen af Most der frem til 1970 førte til den total destruktion af den gamle købstad, for at give plads til at udnytte forekomsterne af brunkul nedenunder.

Kommunisterne byggede i stedet en ny “ideal-by” for de fejrede minearbejde. Hele byen er bygget i 13.etager høje, ens beton-komplekser med lineære veje. En dag i Most begyndes bedst på det monumentale Hnevin-bjerg, hvor man kan overskue hele byen og de omkringliggende, “måneagtige” ovenlandsminer.

Vi vil også foreslå at besøge den eneste overlever, efter at den gamle købstad blev ødelagt og befolkningen flyttet, Skt.Marias kirke (Kostel Nanebevzetí Panny Marie). I kommunist-tiden udråbtes flytningen af kirken som en ingenør-bedrift. Det var bestemt ikke ud af respekt for religionen, at kommunisterne i 1975 flyttede hele den gotiske Skt.Maria 841meter på hjul. I dag står den nærmest som en skamstøtte over kommunisternes hensynsløse industrialisering.

Vi foreslår en frokost på et lokalt værtshus, i det største af alle betonkomplekserne. Vi vil også foreslå at fortsætte videre til månelandskaberne omkring Litvinov og til Horni Jiretin, en landsby fra 1284 der kæmper for sin eksistens. Der er tale om at ekspropriere og begynde kulminedrift igen, og meget tyder på at Vaclav Havels appel på landsbyens vegne ikke respekteres.

I dag er der igen fremgang i Most, arbejdsløsheden vurderedes dog i 2007 til 15%, næsten 10% mere end landsgennemsnittet. EUs strukturfonde er i dag med at til at skabe en ny udvikling. Most kendes også for ishockey, en racerbane, observatorium og meget andet. På vejen tilbage til Prag er der mange oplagte diskussioner om både kommunisme, ghettoer (Most kendes også for den største Roma-ghetto i landet, i forstaden Chanov) og miljø i Tjekkiet.

Vitame vas, pavel-helge´s individuelle ture i Tjekkiet. Se den anden side!

Send os en mail eller ring direkte +420 608 08 1111 pavel-helge.dk
Vis stort kort

2 Comments on “Most – en mineby i Tjekkiet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk