Наши партнеры

Prag i december 2011

prag jul tynHer kommer i sidste øjeblik en kulturkalender for Prag december 2012. Vi beskriver kort de vigtigste datoer i Tjekkiet, bemærk Mikulas dag d.5, julemarkeder, skøjtebaner, ishockey og designsupermarket. Denne kulturkalender nævner som altid også koncerter. med både julemusik og Rihanna samt nye udstillinger.

Juletræet på Staromestske Namesti / Gamle bys plads herover blev tændt i lørdags kl.17. Der holdes markeder til d.1.januar og på Vaclavske Namesti helt til d.8. I Tjekket findes nogle andre juletraditioner end i Danmark. 5.december fejres Mikulas og fra d.17.december sælges julemiddagen fra tønder på gadehjørner.

prag juletrae 2011De store markeder i Prag 1 besøges mest af turister. Vil du møde flere pragensere, kan det anbefales at tage til markederne på Namesti Miru, Prag 2 (metro A grøn og sporvogn 4,10,16,22) eller Andel, Prag 5 (metro B gul og sporvogn 9,12,14,20), udvalget ligner de er blot mindre og i boligkvarterer. Vysaviste, det store udstillingsområde hvor også Krizikova fontænen ligger, holder fra 9.-18.december julemarked. I weekenden er der også aktive værksteder m.m. I Archa Teater holder de et anderledes marked med smykker, porcelæn og tøj. Designsupermarket sælger originale julegaver af unge tjekkiske designer, entré 120czk, fra d.6-11. december, Archa ligger i Prag 1 nær Florenc.

jul prag 2009Pavel er som de mange tjekker god på skøjter, Helge er til gengæld Bambi på isen – med alt for lange lemmer. Skøjtebaner høre vist til vinteren i både danske og tjekkiske byer. Lige bag Stænderteatret, mellem Wenzelspladsen og Gamle bys plads, er den kunstige skøjtebane gratis, det er muligt at leje skøjter. Mellem hospitalet Na Frantisku og Anensky Kláster / Agnes Klostret ved floden, ligger også en offentlig skøjtebane, åben 7-.22, med udlejning fra 8-17.30. Se Prag kort. Det smukke Agnes kloster er et af landets ældste, Nationalgalleriets samlinger for middelalderlig kunst udstilles i de smukke klosterbygninger, hvor både romanske og gotiske elementer er bevaret.

En udstilling om den tjekkiske Skt.Agnes er netop åbnet her. Krybbespil kendes i Tjekkiet helt fra 1562, det begyndte i kirkerne og flyttede siden ud i hjemmene, i træ, papir, ler og voks hos de fine. Se krybbespil i hele Tjekkiet i julen, vi har hørt mange rosende ord om udstillingen af både tjekkiske og udenlandske krybbespil på Jan Kepler grundskole, Parlerova gaden 2, Prag 6. Sporvognsstop 22, lige ved Klasterni Pivovar Skt. Norbert, som brygger mægtig fine øl. De fleste forbinder nok ellers juletiden i Prag med Svarak (varm vin), grog og måske Trdelnik (søde brød) eller ristede kastanjer. Børn kan nemt holde varmen på det Nationale Tekniske Museum eller måske på Nationalmuseets interaktive udstilling om tjekkiske opfindelser, lige ved Vaclavske Namesti i Prag 1. Vi nævnte Mikulas, den tjekkiske Nikolaj kommer d.5.december traditionelt på besøg i private hjem klædt som biskop. Det plejer at være en onkel eller tante. I det centrale Prag huserer Mikulas med djævelen og en engel for at udspørge børnene, om de har været artige. De skal sige et vers, synge en sang eller give en gave. Får de et stykke kul, har de været uartige i 2011. Det sker typisk kl.17-20.

prag julemarked11.december holder en ølbutik smagning af juleøl i Vinohrady, Prag 2. Det vil mest foregå på tjekkisk, men vi tænker at for en halvtredser i entré, kan de fleste af os nok leve med ikke at forstå alt snakken.Vi har sat vinterdæk på bilerne, så Robert og Helge holder gerne 0,0 promille for at køre jer til bryggerier i omegnen af Prag. Tjekkiske ishockeyspillere i landets bedste række, Gambrinusliga, demonstrerer ugentligt hvordan kalorierne kan brændes af igen. Se for eksempel Slavia Prag til hjemmekampe i den 18.000 siddepladser store O2 Arena d.5.,9. og 20.december (260czk/bedste pladser). Tjekkiet skal spille ishockey mod Sverige d.15, men det er i Chomutov nær grænsen til Bayern.

Her er et lille udvalg af månedens koncerter i Prag, både med og uden juleprogram. Vores partner Iron Curtain / Propaganda har engelsksproget standup d.8.december. Sangeren Rihanna bemægtiger sig, som HC Slavia, O2 Arena d.7.december, kl.19.30. Samme sted synger Jose Carreras juleprogram d.10.december, billetter fra 1190czk. Plastic People of the Universe er kendt af enhver i Tjekkiet. Da Charta 77 bevægelsen opstod, var det en reaktion på fængslingen af dette band for absurde grunde. Et brud på Helsinki-aftalen som det kommunistiske styre netop havde underskrevet. Plastic People of the Universe spiller i Prag på Akropolis, Prag 3, d.14.december.

Vi vil i de fleste tilfælde fraråde de mange kirkekoncerter i Gamle by. Når de annonceres af gadesælgere er det ofte til en højere pris, end en billet til filharmonien. Det lille Atrium Na Zizkove i Prag 3 har flere julekoncerter. 11.december med flere tjekkiske komponister udsat for sopran, harpe og obo, kl.15 til blot 130czk. Don Giovanni på Stænderteatret, i salen hvor Mozart selv dirigerede urpremieren i 1787,  er en fin oplevelse. Jazzsangerinden Mary Stallings bryder traditioner på Nationalteatret, når hun med David Udolf band giver julekoncert d.23.december. Således slutter det hele igen med den uundgåelige jul, vanoce, endda uden forklaringer om karper og andre julemysterier.

I øjeblikket laver vi både ture i og ud af Prag: private byrundture, middage på mikrobryggeri og bådture for eksempel. Vi tager gerne folkevognen eller kollega Roberts Ford, med plads til otte, når vi kører ud af byen. Vi laver en plan udfra jeres ønsker: glasværk, Skoda, Theresienstadt, borge, en økogård eller måske noget, vi ikke får nævnt her? Det koster fra 4000czk i alt for 7timer, som sagt med 8 pladser og dansktalende guide/chauffør. Ture til fods i byen fra 1500czk.

Vi tager gerne imod en udfordring, hvis I har et særligt ønske. Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk