Наши партнеры

STBs overvågningstårn

prag_skt-nikolajMidt i Prag bydelen Mala Strana står byens mest monumentale barokke kirke Chram sv. Mikulase Skt.Nikolaj. Klokketårnet er lige så højt som den berømmede kuppel i kirken, hvor freskerne ender i hele 74 meters højde.

Øverst oppe i tårnet, her midt i Mala Strana Lillesiden sad agenter fra det hemmelige politi i kommunisttiden, herfra havde de nemlig en forrygende udsigt over en række ambassader hvis besøgende de kunne fotografere.

Dette indlæg handler specifikt om tårnet på Prags venstre flodbred, lige under Prags borg. Desuden linker vi til andre indlæg om steder som forbindes med kommunisme i Tjekkoslovakiet. Vi skrev tidligere om tårne i Prag som er seværdigheder i egen ret – med udsigt.

stb-taarn_prag_3Tårnet her blev opført i forlængelse af kirken. Den barokke overdådighed blev opført af den for barok arkitektur vigtige familie Dientzenhofer. Klokke- og udsigtstårnet blev færdigt lige efter kirken, i 1755, færdiggjort af Anselm Lurag. Indtil 1891 sad her en vagtmand og holdt brandvagt.

I 1950 blev tårnet så en af i alt 70 overvågningscentraler som STB, det hemmelige kommunistiske politi, opererede i Prag alene. Her overvågede man især aktiviteterne med både foto- kamera- og lytteudstyr ved den amerikanske, den vesttyske og den jugoslaviske ambassade. Adgangen til tårnets galleri i 45meters højde koster 70czk, 100czk giver både adgang til udsigterne og toppen af tårnet hvor agenterne sad med alt udstyret. Her er åbnet 10-22 om sommeren.

[nggallery id=33]

Få tip til relevante besøg og spændende seværdigheder på Bytur i Prag 3 gange ugentligt >> Prøv en stb-taarn_prag_10privat/individuel bytur om kommunisme >>

Det er altid anbefalelsesværdigt at kravle op i Prags mange tårne >>, både fordi de ofte er seværdigheder og fordi den middelalderlige by er så koncentreret at det bedste overblik findes oppefra.  Den lille udstilling om STB overvågning vil være fin at se i kombination med andre monumenter og seværdigheder som knytter sig til de 40års kommunistisk regime i Tjekkoslovakiet.

Vojna lejren >> sydvestligt for Prag lå ved en uranmine. Vitkov monumentet i Zizkov >> blev gravmausoleum. Tjekkoslovakiets parlamentsbygning >> er åben for besøg. Kombiner også med det kommunistiske museum >>

Send os en email >> eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk