Наши партнеры

Theresienstadt for grupper

Vi arbejder ofte med studiegrupper i Prag, både folkeskoler, gymnasiale uddannelser og voksengrupper. Theresienstadt, Terezín på tjekkisk, er meget søgt. Et besøg i det tidligere Gestapofængsel og den lille fæstningsby Theresienstadt, der blev ghetto for 155.000, er en voldsom oplevelse. Det synes vi forpligter for både turarrangør og lærere, især når deltagerne er børn og unge. Det er væsentligt at respektere et sted, hvor så mange led.

Læs her om den faste tur til Theresienstadt for alle, vi tilbyder i sæsonen.

Her vil vi derfor gerne slå et slag for at forberede og inddrage studieturen i årets pensum og eftefølgende arbejde med oplevelserne. Dette indlæg har:
• eksempler på materialer, vi har fundet til arbejde med Theresienstadt
• en liste til mulige ture, med tema WW2, under studierejser i Tjekkiet
• kommentarer til vores roller som med-planlæggere, guider og lokal kontakt

I Danmark findes meget materiale om Theresienstadt. Næsten 500 danske jøder sad i ghettoen. Det Jødiske Museum, Nationalmuseet / Frihedsmuseet, Frøslev-lejren, Besættelsesmuseet i Århus og Historisk Samling i Esbjerg – er blandt de oplagte at besøge i Danmark. Hvert link går til deres respektive sider.

Online findes utrolig mange kilder. En ny side fra Folkedrab.dk inkluderer en dokumentarfilm som kan streames: Theresienstadt.dk. Folkedrab.dk og EMUs temasektion og historie-nu.dk er blandt de bedste sider online, synes vi. De har en overskuelig opbygning og mange ressourcer og tilgange til emnet. Brug ligeledes bibliotek.dk Læs f.eks. artiklen “De Sidste Vidner” fra Berlingske eller “Myter og Kendsgerninger” fra Information.

I Tjekkiet er der flere steder som har tilknytning eller paralleller til Theresienstadt / Terezín, her lister vi nogle af de oplagte, vi har gode erfaringer med:

 • Den tidligere jødiske ghetto Josefov i Prag er uomgængelig. Pinkas-synagogen er indrettet som mindested for Holocaust. Det Jødiske Museum kan arrangere rundvisninger med overlevere fra Holocaust. Se også de nye “Stolpersteine”. I Prag
 • Byerne Lidice og Lezaky blev jævnet med jorden i juni 1942 (Heydrich-attentatet). Der er et nyt besøgscenter i Lidice. Under 1 time fra Prag
 • Militærmuseet har ofte relevante udstillinger. I Prag
 • Krypten i Skt. Cyril og Methodius (ortodoks katedral) ved Karlovo Namesti (Heydrich-attentatet). I Prag
 • Lety v Pisek. En lejr for Roma (“sigøjnere”). Vi har kontakter til tjekkiske NGOer som arbejder med mindretalsforhold. Planlæg en dag. En time fra Prag
 • Byen Plzens store synagoge. En tur kan kombineres med bryggeri, Zoo og andre spændende steder i Plzen (eller på vejen til og fra Prag). Halvanden time fra Prag.
 • Byen Trebics unikke synagoger (på Unescos verdenskulturarvs-liste). I Moravien/Mæhren
 • Vojna (en kommunistisk fangelejr). Under 1 time fra Prag
 • Vi vil gerne være medspillere i planlægningen af netop jeres studietur. Vi har ikke en fast og færdig palette af tilbud til studiegrupper, ovenstående er oplæg. Vi vil gerne planlægge det for hver gang – med udgangspunkt i jeres ønsker og vores erfaringer her. Vores guide-arbejde i Tjekkiet kan løftes til et meget bedre niveau, hvis vi alle er forberedte og har en fælles dagsorden. Desuden er det tit relevant også at lave en efterbehandling. Et citat som nedenstående fra Grevinge er den bedste tilbagemelding, vi kan få:

  Tusind tak for nogle dejlige og udbytterige dage i Prag i dit eller nogle af dine søde kollegers selskab. Vi er kommet godt tilbage til Danmark, og snakken går blandt vores elever, og vi kan høre, at de mange indtryk er ved at bundfælde sig.Ikke mindst besøget i Theresienstadt har gjort et dybt indtryk på dem. Jeg har efterfølgende arbejdet med en bog i danskundervisningen, der hedder: I ghettoen er der ingen sommerfugle. Det er digte skrevet af børn og unge, der sad i Theresienstadt. Det var nogle meget intense dansktimer, skulle jeg hilse og sige.

  Vis stort kort. Tjekkiet, 2.verdenskrig

  En af vores styrker, synes vi, er bevidsthed om forskelle på tjekkiske og danske “forhold”, blandt andet fordi vi er en tjekke og en dansker. Vi vil være jeres lokale kontakt, dels i praktisk forstand, dels i overført betydning at vi selv og vores dygtige kolleger bor i Prag, rejser meget i Tjekkiet og orienterer os bredt i tjekkiske forhold. Desuden har vi alle baggrund i uddannelser om sprog og historie og flere års erfaring med undervisning og guidning.

  Prøv os af – kast jer ud i en dialog. Læs lidt om os, send en mail eller ring
  +420 608 08 1111
  . pavel-helge.dk

  2 Comments on “Theresienstadt for grupper

  1. Theresienstadt bliver måske center for Holocaust minder for hele EU: Prague Post skriver: “The EU is “looking at designating the former concentration camp as the prime site to mark the Holocaust,” in which 6 million Jews in Europe perished at the hands of the Nazis, said Tomáš Kraus, secretary of the Federation of Jewish Communities in the Czech Republic.”
   Link: http://www.praguepost.com/news/4742-terezin-up-for-pivotal-role.html

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Prag på dansk

  prag byrundtur dansk Prøv byrundtur på dansk. Prag guide tirs, fre. Lokale tip. 90dkk /300czk
  LÆS MERE >

  Mød os i Prag

  prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-18.10 2020 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

  Prag ture 2020

  Program for ture 2020 1.4-18.10 er klar. Se UGEPLAN for 2020. Din PRAG GUIDE? Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT Udgaven 2020 får alle gæster på ture, trykt

  Betingelser

  Betingelser for ture i Prag med de lokale 2020 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvad er firmaet? Garantier og betingelser herprag byrundtur dansk

  Kontakt os

  Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk