Наши партнеры

Tjekkiets stærke Koruna

Den tjekkiske Koruna havde i august 2007 en kurs til euroen på ca. 29czk. Et år senere er omregningskursen omkring 24, fornylig var kursen helt nede på 23czk. 1DKK er nu ca. 3,2CZK værd. Her prøver vi at pege på baggrunde for den stærke Koruna og hvilke konsekvenser vi hører om i Tjekkiet.

De seneste år har Tjekkiet haft en positiv økonomisk vækst på gennemsnitligt 6-7%. Det menes at forholdene i USA, med snak om sammenbrud, har fået mange investorer og spekulanter til at satse på Central- og Østeuropas vækstøkonomier. De fleste økonomer er enige om at det medvirkede til overophedning af den tjekkiske økonomi, det spores i en negativ indflydelse på væksten.

I 2008 vurderes væksten til at blive på 4%, det laveste siden 2001. En mere reel kurs på Koruna ville være omkring 25CZK for en EURO. Eksportvirksomheder har presset på den tjekkiske nationalbank for at nedsætte renten.

Nationalbanken i Tjekkiet nedsatte diskontorenten til 2,5% og Lombard-renten til 4,5% fra 8.august . Korunaen faldt og en euro handles nu omkring 24czk – til stor lettelse for eksporterhvervene. Tjekkiet har et af de laveste renteniveauer i europa som konsekvens.

Skoda har offentliggjort tab som følge af valutaen på en milliard Koruna i første kvartal af 2008. Efterfølgende har Skoda annonceret at de kun vil handle i Euro. Skoda i Tjekkiet siger at deres eneste udgift i Koruna fremover er lønnen til de 29.000 ansatte.

Nogle tjekkiske firmaer er gået så vidt, at de lægger ansvaret/konsekvenserne på medarbejderne. De udbetaler simpelthen en stor del af lønnen i Euro. Det største tjekkiske tekstilfirma OP Prostejov har fyret en trediedel af sine medarbejdere, de siger det er en direkte konsekvens af valutakursen. I turisme- og eksporterhvervene bruges Euroen faktisk altid, i praksis.

Mange økonomer i Tjekkiet presser på for en hurtig konvergens til Euro, men politisk er den beslutning udskudt adskillige gange. Senest er 2013 nævnt som mulig, men bedømmes af mange allerede som urealistisk. Præsident Vaclav Klaus har nævnt 2024, men han vil helst beholde Koruna – og Vaclav Klaus har i øvrigt peget på at der også var en stærk Koruna under Den Første Republik (1918-). Den tjekkiske befolkning har meget blandede holdninger til Euroen. Vaclav Klaus blev genvalgt som præsident i 2008.

Rejser du til Prag og resten af Tjekkiet kan du tjekke valutakursen på forsiden af pavel-helge.dk. Vi har et link til Nationalbanken i Danmark. I Prag gælder det om at være forsigtig med veksling. Bankerne er det sikre bud. Mange vekselboder har utroværdige beregninger, spørg dem i hvert fald altid først, hvad de giver netto. 1000DKK burde give op imod 3200czk.

Vi besøger mange tjekkiske virksomheder på turene i Prag og omegn. Tag med til Skoda, glasværk i Nizbor eller bryggeri i Kacov ved Sazava-floden. Send os en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments on “Tjekkiets stærke Koruna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk