Наши партнеры

Tjekkisk øl festival

tjekkisk oel festival 2011Tjekkisk øl festival er en enorm begivenhed i Prag i maj måned. I den nordlige forstad Letnany vil du over 17 dage finde en række store telte. Her skænkes 70 slags tjekkisk øl fra både store- og mikrobryggerier, på fad selvfølgelig.

Maden laves af en række store restauranter, serveringen ved bordene varetages af 200 unge i folkedragter. Det har fra begyndelsen af festivalen været deres ambition at denne fejring bliver en tjekkisk pendant til Oktoberfest i München – i mindre størrelse. I dette korte indlæg vil vi knytte en kommentar om øl i Tjekkiet til, da der lige er kommet tal for bryggeriernes produktion sidste år. Tjekkerne drikker mindre, men bedre øl.

cesky pivni festival mapCesky Pivni Festival hedder festen på tjekkisk. Øl hedder pivo og oversættelsen lyder bogstavelig talt “Tjekkisk Øl Festival”. I 2011 holdes festivalen for 4.gang, førhen fandtes kun forskellige mindre festivaler på bryggerier. Øllene serveres som sagt over 17 dage, 12-28.maj, begge inklusive, fra kl.12-24. Øllene betales med deres egen møntfod, Tolar, som kan købes i pakker af 5 for 220czk. Hver øl koster altså 44czk, det samme gør deres krus (pris rettet 21/3). Der er ikke entré til festivalen.

Vi kan virkelig anbefale festivalen for cesky pivni festival tentgrupper og individuelle som en anledning til at smage mange forskellige øl i festligt lag. Hvert telt har sin scene, hvor der vil være musik og underholdning. Da vi er registreret som rejsevirksomhed hos festivalen, kan vi lave reservationer for din gruppe lige når I vil. I 2010 var det  ikke nødvendigt at reservere i forvejen som individuel, da det var så stort med 10.000 siddepladser.

mikrobryggeriet jihimestsky pivovarMiddag på mikrobryggeri med alle øllene af verdensklasse inklusive er vores nye tur i 2011. Jihomestsky Pivovar, den sydlige bys bryggeri, ligger i Haje, midt i betonforstæderne i syd. Vi tager metro og får en ekstra oplevelse ud af den korte gåtur gennem betonblokkene. Vel fremme venter en lækker 3-retters tjekkisk middag og mange øltyper, fra en lys 12graders Lezak (lager), over en 11graders Polotmavy (halvmørk), Weissbier og en bitter Tmavy (mørk) til en kraftig Bock, som næsten er en dessert. Turen koster 1000czk inklusive middag og øl. Ture i Prag >>

prag oel museumDette blogindlæg følger nyheder fra brygerri-foreningen om øl, produktion og eksport for 2010. Nogle medier reagerede med drama på nyheden om at tjekkerne drikker lidt mindre øl end tidligere. Vi mener dog at nyheden skal tages med et gran salt – og at det mest er positive tal for 2010. Det skyldes at faldet primært er for de store bryggerier. Staropramen, Urquell koncernen, Heiniken og Budvar kontrollerer 3/4 af det tjekkiske marked. Øl fra små- og mikrobryggerier klarer sig i de fleste tilfælde godt. Faktisk rapporterer mange af vores favorit bryggere om god fremgang.

prag bryggeri jihomestsky pivovarAlligevel kan man være en smule bekymret, idet faldende indtægter for de store bryggerier ikke bare skyldes større opmærksomhed på andre øl, men tilsyneladende også skyldes et mindre salg på værtshuse og større salg i butikker, særligt af billigere mærker. Det giver en snert af nervøsitet over om tjekkerne på sigt vil tabe den fine værthus kultur, hvor vi netop oplever at det som særlig fint at øl mest drikkes på fad på værtshus. Vi skriver jævnligt om gode værthuse og restauranter i Prag som skænker gode øl. I dag findes en hel række værtshuse som har adskillige forskellige øl som et værdigt alternativ til festivalen med mere intim atmosfære.

Send os en email eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

5 Comments on “Tjekkisk øl festival

 1. Hej, tak for korrekt info om pris, det er rettet. Fin side Mogens Lauridsen har lavet, det ser næsten ud til han har oversat hele hjemmesiden. Hils ham.

 2. Hej Pavel & Helge.
  Vi skal til fødselsdag i U cerneho kone, det er vores Tjekkiske
  servitrice Lucie der bliver 30 17/5.
  Det er så bare dejligt at i har lagt ølfestival når vi kommer.
  Vi mødte hende for 10 år siden da hun var servitrice i Jindriske veze og
  har holdt forbindelsen vedlige side.
  Det er nu 52 gang vi skal til Prag og har også været guidet rundt
  af jer når vi har rejst med Klingenberg.
  Prøv pivovar Basta, de har fået en beostær som er hylende skæg.
  Den kan fløjte de føste strofer af Orfeus i underverdenen.
  Mange hilsner
  Ingelise & Poul Mortensen ( ham med sporvognene)

 3. Hej Ingelise og Poul, dejligt at høre fra jer. Hvis vi er heldige, møder vi jer over en øl i Letnany til festival så. U Cerneho Kone er vist i kælderen i Lucerna, eller? Øllene er supr på Pivovar Basta. Vi anbefaler også værtshuset Zly Casy 5.minutter derfra: http://pavel-helge.dk/øltempel-i-nusle/ Bh, Helge og Pavel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk