Karlstejn og glasværk (fredag)

karlstejn glasværk turTure fra Prag til den imponerende borg Karlstejn og glasværk i landsbyen Nizbor er en klassiker. I 2017 kører vi en tur med  besøg både på lille glasværksted og det store Rückl glasværk. Vi spiser frokost i en meget lokal restaurant, i ombyggede togvogne. Vi kører knapt en time ud samt korte ture mellem seværdighederne, gennem smuk, statsfredet skov med udsigter og langs Berounka floden. I Karlstejn har vi god tid.

  • Fredag kl.9-16.00. I bus, til fods
  • 1300czk/pers inkl. glasværk og frokost
  • Fokus på glas og krystal. Ny, sjov frokost. Lokal restaurant i togvogne (fra maj)
    bestil-ture-gron

 

 

karlstejn glasværk tur

Karlstejn og glasværk beskrivelse. Bøhmen har siden Karl d.IVs regeringstid i det 14.århundrede været kendt for sit fine krystal. De tidligste udgravninger peger på 1250. I det 16-århundrede skiftede glasset karaktér med brugen af meget kalkholdigt glas med indhold af potaske. Råvarerne fandtes i Bøhmen der også blev kendt for sine fine udskæringer og graveringer. Det klare krystal kunne udkonkurrere mindre stabilt glas fra Venedig og meget blyholdigt glas fra England. Under den tidlige industrialisering i Bøhmen voksede krystal-produktionen, det blev understøttet af skoler i Kamenický Šenov og Novy bor fra 1856. I Danmark hentede Holmegaard i sin tid bøhmiske glaspustere. Vi skal besøge glasværket hos familien Rückl, glasværker siden 18.årh, samt et mindre glasværksted. bestil-ture-gron

glasvaerk_3I 2017 er turen ændret. Nu med frokost i ombyggede togvogne fra maj måned, i stedet for på bryggeri. Togvogns restauranten er meget lokal, de driver et særdeles velsmagende køkken. De skænker gode fadøl fra Bernard m.fl, de har god vin og så hjemmelavede limonader. En mægtig hyggelig oplevelse. Indtil de åbner spiser vi fortsat den gode frokost på bryggeri.

Siden sidste år besøger vi et lille glaspusteri før værket. Så kan I opleve flere typer af produktion og handle både farverigt og klassisk ciseleret krystal. Det lille glasværksted ligger i en anden landsby. Det er en familieproduktion siden 1996, hvor de både blæser, strækker og former glasset. Deres ovn har tre keramiske kamre, de brænder med 1200grader på gas. Her kan du også få lavet personlige ting på bestilling.

Vi synes besøget på Rückl glasværk vest for Prag er mægtig fascinerende af flere grunde. Vi guider selv uden at skulle vente på andre grupper. Vi skal se alle led af produktionen, pånær pudsning. Vi begynder ved den enorme naturgasoven Jana II, hvor glaspusterne i shorts og sandaler arbejder foran den 1200 grader varme ovn.

I sorteringen bliver cirka en trediedel af produktionen knust og brugt igen, der tjekkes for luftbobler og balance inden godkendelse. I den tredie afdeling vi ser vi sliberne arbejde. Glasværket Rückl arbejder i dag med en tradionel produktion med typiske dekorationer for Bøhmen, rige slibgninger og ciseleringer og gerne guld. De fine klinger med diamanter til slibning og den store gasovn er ny teknologi, men ellers følger produktionen af krystal fortsat helt tradionelle metoder. Inden krystallet er færdigt skal det pudses, vi går dog direkte til fabriksbutik, hvor Rückls udvalg af fornemt 24% blyindhold krystal kan købes til gode priser.

Karlstejn og glasværk. Glasværksted og tog restaurant

tjekkiet beroun tog-restaurantGlasværket ligger nær byen Beroun, når vi kører videre, stopper vi ved ombyggede togvogne, indrettet til lokal restaurant med venlig vært og en super lækker frokost servering. Når vi har slukket varmen fra glasovnen med en forfriskning og er mætte, fortsætter vi.bestil-ture-gron

Karlstejn brog troner kæmpe stor på en naturligt befæstet klippekam og den tilhørende landsby strækker sig fra floden Berounka op i skoven mod borgen. Landsbyen er præget af turisme siden det 19.årh. I dag dominerer mange restauranter med hyggelige terrasser – eller ild i pejsen indenfor – og mange fabriksudsalg fra forskellige glasværker i området. Nogle gæster vil helt op i borggården, mens andre har fokus på krystal. Uanset er det dejligt at slente i landsbyen, hvor der ikke er gennemkørende biltrafik og den statsfredede skov breder sig omkring dalen. Guiden viser vej på en lilletur gennem skoven til udsigter.

karlstejn borg udsigtKarlstejn betyder Karls borg. Den imponerende, gotiske borg er speciel med sin skjulte placering i skoven, modsat andre middelalderlige borge der blev bygget for at kontrollere handelsveje. Den måske vigtigste Bøhmiske konge – og tysk-romersk kejser – Karl d.IV satte sig utrolig mange spor i Prag, mange af de seværdigheder vi søger endnu i dag er hans værk, fra Skt.Vitus katedralen over Karlsbroen til Karlsuniversitetet og bydelen Nove Mesto / Nye by. Karlstejn borg blev bygget som Karl d.IVs jagtslot, hans refugie fra hof-livet og de fire koner han sled op og til at opbevare hans store samling af relikvier. Byggeriet af borgen blev finansieret af sølvminerne i Kutna Hora. Vi synes altid det er værd at besøge borgens gårde for at fornemme konstruktion og beliggenhed, men rundvinsninger er lidt tunge med deres egne guider. Karlstejn borg er blandt andet berømt for Helligkors-kapellet med 3000 halvædelstene i væggene og krystaller i loftet der glimter som stjerner. Karlstejn borg er bygget en del om og den var både belejret af Hussitterne i det 16-århundrede og den svenske hær under tredive-års krigen.

bestil-ture-gronVi kører efter langt ophold videre langs Berounka floden mod øst til den rammer Vltava / Moldau, så drejer vi ind mod Prag midtby igen via Smichov, Prag 5. Vi slutter cirka kl.16.00, som altid ved café Tramvaj på Vaclavske Namesti / Wenzelspladsen. Karlstejn og glasværk tur 2017. ALLE PRAG TURE >

alternatives.cz s.r.o. er vores engelske side

Links

Nelso.dk Local Search
facebook-logo

Prag på dansk

prag byrundtur dansk
BESTIL Prag guide byrundtur på dansk. Tre x uge. Lokale tip. 100dkk/350czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-1.11 2017 Café Tramvaj (Mød guide fra 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture (PDF) 2017

Vores brochure. Læs online eller print her 11.sæson 2017 15.4-1.11 (PDF 2MB). Herunder også gratis hjælp Prag kort 2017 med 30 lokale tip (PDF 4,8MB)

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2017 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvor er firmaet registreret? Garantier og betingelser her