Kutna Hora og knoglekapel (lør)

kutna hora turSølvbyen Kutna Hora ligger lidt over en times kørsel fra Prag. Hele den middelalderlige by er fredet af Unesco. Vores tur inkluderer både det makabre og fascinerende benkapel/ knoglekirke og den rige, gotiske Skt.Barbara kirke.

Nyhed i år er tid til shopping på egen hånd om formiddagen og fra sidste år en pause på mikrobryggeri på vejen til Prag. Vi skal spise klassisk tjekkisk frokost i Kutna Hora ved det nye udsigtstårn. Du vil se byen på fælles spadseretur og få mulighed for at besøge seværdigheder,inden vi skal mod bryggeri og Prag. 

  • Lørdag kl.9-16.30 Til fods, i bus
  • 1300czk/person inkl.entréer og frokostbestil-ture-gronKutna Hora fra PragKutna Hora er fredet af Unesco som verdenskulturarv. Unesco begrundede optagelsen af Kutna Hora på den vigtige liste med at: Skt.Barbara domkirken (…) og Jomfru Maria Himmelfarts domkirke (…) påvirkede arkitekturen i Centraleuropa. Disse mesterværker i byen udgør i dag dele af en velbevaret middelalderlig bystruktur med nogle specielt fine private huse.

Vi ankommer fra Prag til Skt.Barbara kirken. Denne enorme gotiske kirke som troner over Vrchlice-floden blev faktisk bygget for borgernes egne penge, selvom den leder tankerne hen på katedrale. Det var sølvminerne i Kutna Hora som gav rigdommen, derfor blev domkirken opkaldt efter minearbejdernes skytshelgen Barbara. Entré er inklusive i turen.

Grundstenen til Barbara blev skt-barbara_21lagt i 1388 af Parler-familien (Skt.Vitus og Karlsbroen i Prag m.m.). Hussitterkrigene standsede byggeriet før hvælvingerne.Loftshvælvingerne blev færdige omkring 1550. Den ene facade og det nuværende smukke tag blev bygget fra 1884-1905, det ses i de nygotiske detaljer.

Vi går fra Skt.Barbara ad en fin balustrade gade langs med et stort Jesuitter-kloster ned i byen, her er fine panoramaudsigter over by og flod. Kutna Hora er et af de få vinområder i Bøhmen. Hovedparten af tjekkisk vi produceres i øst, i Moravien (Mæhren). Her ser du de lokale vinmarker direkte, ligesom der er mulighed for at smage den lokale vin undervejs i byen. Spørg guiden om tip. Der produceres tørre hvidvine og sekt på en række marker lige omkring selve byen.

Når vi har præsenteret byen og ladet os overvælde af Skt.Barbara, sætter vi tid af på egen hånd. I skal kunne nyde at handle til provinspriser, inden butikkerne lukker til frokost. Der findes sølv, kunsthåndværk, lokal vin, lille Vietnamesisk marked med mere.

Knoglekapel nær Kutna Hora. En unik oplevelse

kostnice_kutna-hora_040811Udenfor byen ligger Sedlec der blev en forstad, selv om det var den oprindelige bosættelse her. Der ligger Kostnice, som betyder benhus. Benkapel eller knoglekirken, kan det kaldes på dansk. Knoglekirken ligger midt i en kirkegård.De fleste af os oplever dette sted som både helt underligt og fascinerende. Entré til kapellet er selvfølgelig inklusive i turen.

Træskæreren Frantisek Rint udsmykkede i 1870
kapellet med skeletterne fra 40.000 mennesker. Her findes for eksempel Schwarzenberg familiens våbenskjold i knogler, store pyramideformede monstranser og en lysekrone som eftersigende indeholder alle knogler fra et skelet. Det er en forunderlig oplevelse at stå midt imellem de mange knogler. Kostnice som vi her forlader er kompakt og bizart.

Nu skal vi til frokost. kutna-hora_juni1Vi spiser i 2016 ved det ret nye udsigtstårn. En klassisk tjekkisk frokost, hvor du kan vælge mellem flere retter. En varm ret og en drikkevare. Hvis I ønsker vegetarmenu, eller i øvrigt har ønsker til menuen, er vi altid lydhøre ved bestiling. Børn kan få flere muligheder. Når vi er mætte, har I mulighed for at bestige tårnet og få udsigter over både Sedlec og selve Kutna Hora. Sidste år indførte vi et lille stop på køreturen mod Prag. Vi vil stoppe ved et af tre mikrobryggerier som ligger lige på vores rute. En drikkevare er inklusive, øl, vin eller vand. Det vil være et af bryggerierne i Hostivar, Haje eller mest sandsynligt Kostelec, hvor bryggeriet er charmerende og i stadig forandring.

FullSizeRender-4Der er en hel række seværdigheder at se i Kutna Hora. Byen er dejlig at spadsere i, idet alt den tunge biltrafik ledes uden om den middelalderlige bykerne. Blandt de fine seværdigheder vil vi nævne; Vlassky Dvur, den Vælske Gård med møntprægning, kongepalads m.m.: Hradek, Minemuseet, hvor en middelalderlig sølvminegang kan besøges : Kammena Kasna, en gotisk stenbrønd fra 1495 : Kammeny Dum, Stenhuset gotisk  fra slutningen af 1400-tallet : Kostel Sv.Jakuba Skt.Jakobskirken påbegyndt i 1310 : Pestsøjlen, på grønsagsmarkedet, fra 1713-15.

Kutna Hora er i øvrigt venskabskommune med Ringsted i Danmark.

bestil-ture-gron

 

ALLE PRAG TURE >

alternatives.cz s.r.o. er vores engelske side

Links

Nelso.dk Local Search
facebook-logo

Prag på dansk

prag byrundtur dansk
BESTIL Prag guide byrundtur på dansk. 2 x uge. Lokale tip. 100dkk/350czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 1.4-20.10 2019 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2019

Program for ture 2019 1.4-20.10 bliver klar inden 1.1. Her er det endnu ugeplan 2018: UGEPLAN Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2019 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvor er firmaet registreret? Garantier og betingelser her