Наши партнеры

Sternberk borg og lokalt bryggeri

TID 9.00 – 16.00
MØDESTED Albatros 9.00, Tramvaj 9.10, Racek 9.30
DAGE LØRDAG
FÆRDSEL Med bus og til fods (trapper på borgen)
MAD-DRIKKE Inkl. Ølsmagning og frokost i Drahnovice
PRIS/pers 1200czk (også med entré på borg)

BESTIL STERNBERK-TUR HER

Cesky Sternberk borg, Kacov bryggeri og frokost i landsbyen Drahnovice. Vi synes denne tur har meget at byde på. Rundvisninger på borg og bryggeri med en øl samt frokosten er med i prisen. Drikkevarer til frokosten for egen regning. Børn vil også synes om de åbne landsbyer, borgen og frokosten.

kacov bryggeri sazava sternberkVi har 45-60 min at køre fra Prag til området, korte ture ind i mellem. Der er fantastisk naturskønt langs Sazava floden, hvor alle tre steder ligger. Vi går på bryggeriet, på borgen er der en del trapper og en kort, stejl vej op til fods; til frokosten er der ingen forhindringer, og der venter bussen endelig uden for døren.

Vi kører først ad motorvejen og siden af en lille lokal vej til Sazava floden, hvor vi skal besøge bryggeriet Kácov, i landsbyen Kácov. Det er et af Tjekkiets ældste bryggerier, grundlagt 1457. Som andre små og mellemstore bryggerier producerer de under 200.000 hektoliter om året og har derfor fordelagtige skatteforhold. Kommunisterne lukkede i øvrigt bryggeriet, som alt andet skulle ølproduktionen centraliseres.

Pivovar bryggeri Kácov laver to Svetle lyse øl, en 10 graders og en 12 graders (som er ekstratprocenter, ikke alkoho procenten). Til jul og påske produceres ligeledes en Tmavé mørk, 14graders. Alt øllet er overgæret og cesky sternberk borg hungerstårnetupasteuriseret. Et tappeanlæg til flasker er faktisk på vej. Siden 2002 er der en entusiastisk, ny ejer, der trodser den farlige beliggenhed ved Sazava. Der var senest oversvømmelser i marts 2006, gær kar og kældre blev raseret. Sporene ses endnu.

Vi skal både på en rundvisning og smage på øllet. Bryggeriet har utroligt fine rum, selv om bygningerne er senere end 1457. Der er 10 mindre tanke og 5 større, vertikale lagertanke på hver 5 kubikmeter. Vi skal se gærkar, og vi skal besøge den lokale beværtning, hvor en 10 graders koster 10 czk og en 12 graders 12 czk.

Efter smagsprøven kører vi videre til Cesky Sternberk borg. Den troner over floden på en klippe, så vi skal gå op ad en kort, stejl vej fra parkeringspladsen. Oftest mødes vi først i gården af en falkoner fra det lokale fuglehospital. Falkoneren viser gerne fuglene og forklarer. Han har en kæmpe ugle, falke og andre.

cesky sternberk borg stukloft

Når vi har sundet os, set udsigten og haft mulighed for at bruge et toilet, skal vi på rundvisning i 15 forskellige rum, fra den overdådige riddersal via St. Sebastians-kapellet, det kostbare bibliotek og jagtsalonen til det orientalske rum og morgenmads-værelset. Malerier, bøger, jagttrofæer og graveringer fra 30årskrigen findes i samlingerne. Interiørerne rummer både eksempler på rokoko, Biedermeir, empire og barokke møbler, farver og udsmykninger.

cesky_sternberk_borg-5

Den nuværende ejer, Zdenek Sternberk, fik borgen tilbage fra staten i 1992. Kommunisterne nationaliserede den i 1949. I dag kan vi glæde os over de fascinerende, originale interiører, fordi Zdenek Sternberk havde succés med at blive vægter og opsynsmand i kommunisttiden. Han havde en enorm opbakning i området – familien regner man endnu med lokalt. Det er vist en hovedforklaring på den fine stand.

Ejerne af borgen var i tidligere århundreder involveret i både Hussiter-krigene og den lange, hårde 30-årskrig. Navnet Sternberk har fulgt slægt og borg siden Zdislav af Divisiov, som påbegyndte byggeriet af slottet i 1241 Efter rundvisningen, der varer cirka 40 min, er der mulighed for at besøge Hungerstårnet, nyde udsigterne i skoven og over Sazava-dalen eller besøge den meget lille souvenirbutik en kort stund. Vi har så 15min. i bussen til frokosten.

na konci sveta drahnoviceVores tur ender ved landsbyen Drahnovice på økofarmen Prak, en restaurant der bogstaveligt ligger for enden af alfarvej. Vi skal spise en enkel, klassisk tjekkisk frokost med grønt fra egen have, her beliggende blandt økolandbrug og skønne landskaber.

Drahnovice har bare 46 indbyggere i dag, der i mellem 6 børn. Frokosten på økofarmen er nyt, en skøn pejsestue, med udsigter fra terrassen i godt vejr. Vi får suppe, en lille tomatsalat og dagens hovedret. Når vi er heldige har genboen bagt kagen til dessert. Ofte slår borgmesteren og andre lokale et smut forbi, når vi er her. Man får virkelig fornemmelsen af at være på landet. Der holdes heste og andre dyr. Skovene ligger smukt omkring.

Godt mætte har vi cirka 45 min i bussen til Prag, så vi er hjemme på hotellerne inden 16.

BESTIL STERNBERK-TUR HER pavel-helge.dk

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk