Nove Mesto II

Prags fjerde middelalderlige bydel, den nye by, Nove Mesto, er en del af de 880ha som er blandt verdens kulturarv, fredet af Unesco i 1992. Det er en af verdens største, samlede urbane fredninger. Unesco skrev bla “Prague is an urban architectural ensemble of outstanding quality”. Det er Nationalmuseet på billedet. Vi begynder Byturen tæt på. Torsdag og søndag, 9.30.

I sidste blog sluttede vi med at nævne St.Cyrillius og Methodius kirken, hvor bla. Kubis og Valcik, Heydrichs banemænd, blev afsløret og dræbt. Bemærk militærmuseet i Zizkov, der har en fin udstilling om attentatet. Se avislink for diskussionen om et monument. Det store kloster ved Palackeho Nam. ses tydeligt fra floden. Det Slaviske Na Slovanech kloster blev smadret under bombardementer og fik nye tårne i 60erne, blot 4cm tykke. De to spidser skal måske symbolisere fuglevinger? Billedet til venstre er ved flodbredden i den nye by.

Det 20.århundredes omvæltninger havde ofte omdrejningspunkt i den nye by. I både 1968 og 1989 fandt mange store demonstrationer sted på Wenzelspladsen. I 1968 skyldtes det den sovjektisk ledede Warsavapagt-invasion natten mellem d.20 og 21.august. Jan Palach monumentet nedenfor Vaclav-Wenzel rytterstatuen minder om den tunge tid efter.

Fløjsrevolutionen i 1989 siges at være begyndt i Narodni gaden, i øvrigt den gamle linie for voldgrave og bymure i 11-12tallet. I gaden findes det tidligste monument for Fløjlsrevolutionen. Pavel og andre fra Teplice vil måske hævde revolutionen begyndte nogle dage tidligere, hvor man i Teplice demonstrerede mod forurening. Læs mere på Radio Prags sider.

Der findes en række berømte ølsteder i den nye by. U Fleku er byens ældste bryghus, de begyndte at brygge før Columbus nåede Amerika, priserne er derefter. I nærheden ligger den nye bys bryghus Nove Metsky Pivovar, som også besøges af turister, men hvor både priser og mad er rimeligere. Værtshuset
U Pinkasu
, lige bag Bata og Franciskanerhaven, var det første sted i Prag hvor man i 1843 kunne servere Pilsner Urquell.
Dvoraks museum
findes i hans gamle villa, Villa Amerika, men vi anbefaler hellere at tage til en koncert eller opera med hans musik. Nationalmuseet kan besøges for sine fine mineralsamlinger, dinosaurskeletter og rigt dekorerede rum. Forbered jer på mange tjekkiske skilte. På billedet er det hans grav på Vysehrad.

Bemærk også den gamle parlamentsbygning til venstre for museet, i øverste ende af Wenzelspladsen. Der var tjekkoslovakisk parlament fra 30erne til 1992, hvor Tjekkoslovakiet blev delt. I dag huser det den amerikanske station Radio Free Europe, snart skal det ombygges for at blive en del af Nationalmuseet. Præsident Bush ventes at besøge stationen, se mere i tidligere blog og avislink i højre margen. Der forudses store trafikale problemer. Området omkring slottet og vejen mod lufthavnen vil periodevis være helt lukket.

Se vores opdaterede turprogram eller send os en mail. pavel-helge

4 Comments

 1. birgit lausen

  hej med jer.
  Vi skal til tjekkiet i uge 32 og vil også besøge Prag. Vi kører til Ladvi for at parkere og tage Metroen til Vaclavske Namesti hvor vi vil med på et af jeres ture, men kun hvis i kan forklare hvordan vi bruger metroen og hvordan vi kan finde ud af hvor vi skal stå af.
  Hilsen Birgit Lausen

 2. Pavel Helge

  Hej Birgit Lausen,

  tak for dit spørgsmål. Ladvi ligger på metro C rød linie. I skal tage den til stationen Muzeum. Når I står på perronen, kan I læse et skilt over, hvor de angiver hvilke stationer I når fra hvilken side. Inde i vognen har I over dørene et oversigtskort med linien, så I kan følge med. Og de siger også Muzeum i højtaleren, når den stopper. I har bare brug for en 24czk/pers/30.minutter billet til turen. I skal huske at bilen skal hentes senest kl.01, ellers betales ekstra. Park-and-Rail: http://www.dpp.cz/en/p-r-facilities/ I kan læse mere om offentlig transport her: http://pavel-helge.dk/nye-priser-i-prags-transport/ Vi beder om tilmeldinger til ture senest dagen før: http://pavel-helge.dk/ture/ Den kommende uge er lidt stille, så ikke alle ture kører automatisk. I er meget velkommen til at komme til den dagelige træffetid kl.17-18, netop på Vaclavske Namesti: http://pavel-helge.dk/prag-traeffetid-og-turafgang/ M.v.h. Helge +420 608 08 1111

 3. birgit lausen

  Tak for svarene jeg fik igår. Kan jeg bruge visadankort til metroen og parkering eller skal det være kontanter, betaler man forud til parkering eller er det efter hvornår man henter bilen. Hilsen Birgit

 4. Pavel Helge

  Hej igen Birgit,

  i princippet skulle du kende betale med kort, men i praksis vil de måske ikke. I Tjekkiet er brug af kreditkort ikke så udbredt i dagligdagen som i DK. Parkeringen betales forud, så vidt jeg har forstået. Du finder mere praktisk information om valuta, turistfælder og seværdigheder m.m. her: http://pavel-helge.dk/prag-info/ Mvh Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.