Om os

Om os

Hvem er Pavel, Helge og guiderne?

Velkommen hos Pavel og Helge. Vi er en tjekke, Pavel, og en dansker, Helge, med et fælles projekt. Vi guider og laver incoming-turisme i Prag og hele Tjekkiet. Vi vil gerne væres jeres lokale guide på dansk. Vores ambition er at åbne byen og give jer en lokal vinkel. Vi har flere, dygtige, lokale kollegaer. Alle taler dansk. Send en email eller giv os et ring, hvis du savner svar. Vi besvarer alle henvendelser.

Jeres guider

Siden 2006 har vi haft vores eget guidefirma. Allerede i årene inden arbejdede vi som guider for andre. Vi selv og kollegaerne har alle en officiel guide-licens. Dansk sprog, lokal viden og en glad, engagerende personlighed er vores vigtigste kriterier for guider.

Pavel Veselý

Prag guide
Pavel er fra Teplice i nord. Pavel taler dansk, slovakisk, engelsk samt lidt swahili og vietnamesisk Pavel guider, tolker og er medejer af firmaet. Pavel guider gerne på ture ud af Prag og har også en forkærlighed for hyggelige ture over et glas.. Desuden er han ski-instruktør til bjergene.

Helge Schjørring

Prag guide
Helge er fra Århus og kom til Tjekkiet i 1999. Han taler engelsk, tysk og kun halvkvadet tjekkisk. Helge guider og er medejer af firmaet. Helge guider gerne både i Prag til fods og ud af byen med bil. Han er skolelærer og glad for ture med børn samt historie og arkitektur, hans passioner.

Sylva Bajerová

Prag Guide
Sylva er fra Ostrava i øst. Sylva taler dansk, norsk, engelsk og tysk. Guide Sylva er selvstændig, ikke ansat og arbejder om vinteren også i Norge. Vi har et nært samarbejde det meste af året , Sylva guider og tolker på ture og udflugter fra byvandringer over vinsmagning, et speciale, til grupperejser.

Robert Novotny

Prag guide
Robert er fra Liben, Prag 9. Han taler dansk, svensk og engelsk. Robert har guidet i mange år og oversat en masse bøgerm f.eks. Peter Høeg.. Han har også ofte tolket for Lego-ansatte med flere.. Robert guider både på ture og udflugter samt tolker for studiegrupper. Han er kyndig udi øl, opera og meget andet.

Vores mål og overvejelser

Byen og landet Tjekkiet. Vores rolle som Prag guider Prag by er sin egen største seværdighed, tænker vi ofte. Byen er med god grund fredet som Unesco Verdenskulturarv. Hele 886km2 eller alle de fire, middelalderlige bydele. Udenom ligger de kvarterer, hvor flest lokale bor. En ring a la broerne i København og så mange, enorme betonforstæder. Det hele fortjener opmærksomhed, synes vi, Prag guider. Arkitektur kan opleves i alle sine perioder, fra romanske bygninger over alle mellemliggende perioder til nye ejendomme som det ikoniske Dansende Hus, broer og tunneler. Vi ønsker at vise jer det hele, fra det astronomiske ur midt i Gamle by til et bryggeri i en nedlagt transformatorstation i forstæderne. Byen, landsdelen Bøhmen og hele Tjekkiet berømmes med rette for sine øl. Vi vil gerne vise jer at vores daglige forbrug, de jævnlige ture på værtshus og de lette typer af øl går op i en højere enhed – især når du også ved hvorfor, udskænkeren er stedets vigtigste person, og ikke mindst hvordan, du får hans respekt. Prag er som andre store turistdestinationer meget tæt gæstet visse steder, mange andre sjove steder overses. Vi ønsker jer en lokal oplevelse med tjekker. Pavel tolker gerne, ligesom vores andre kolleger. Helge er den svageste til Tjekkisk, men har fordel af sin danske baggrund. Vi opfatter vores rolle som prag guider – og formålet med vores ture – at være jeres lokale ven, der kan præsentere det bedste, Tjekkiet og hovedstaden Prag tilbyder. Til gengæld tror vi også at det kræver respekt modsat vej. Derfor opfører vi os med respekt hos de lokale. Vi betaler normal pris, giver drikkepenge og beder ikke om kommission. I Prag færdes vi helst til fods eller med sporvogn. Vi kører med gæster i minibussen, hvis vi skal til flere byer i Tjekkiet. Årlig brochure er eneste trykte materiale, resten er online. Print ikke mere end nødvendigt. Pavel Veselý og Helge Schjørring

Sporvognen. En Tatra-T3 fra Prag

Da vi oprindeligt stiftede vores firma, alternatives.cz, var ikke sikre på, hvad vores danske side skulle hedde. Vi vidste dog at en del danske gæster fra tidligere år havde mødt guiderne Pavel og Helge i Tjekkiet. Således kom vores danske side til at hedde “pavel-helge” med underoverskriften “Ture i Prag med de lokale”. Vi ønskede et logo der klart signalerede Prag. Vi er også begejstrede for sporvognene her og oven i købet, har vi siden haft mødested foran sporvognscaféen på Wenzelpladsen. En ikonisk Tatra T-3 fra 60´erne, der stadig ses enkelte af, blev forlægget. Farverne er også valgt bevidst, da Prags farver er gul-rød, ligesom du vil finde spor af blå. rød og hvid fra landets flag. En sporvogn passer selvfølgelig også til et guide-bureau der gerne vil ud på ture og udflugter. Vores gæster husker den næsten altidl, så vi tænker tit på grafiker Petr's arbejde i 2006. Tatra-T3 model sporvogn er eftersigende endnu den mest benyttede sporvogn i verden, fra 1960-99 blev der leveret næsten 14.000 motorvogne, over 1000 her til byen alene. Find den også fra Chemnitz over Riga til Dnipro. I Prag har modellen kørt med 98,9% pålidelighed. Tag den, letbaner. Vi bliver let nostalgiske ved tanken om at modellen udfases. Er I en gruppe synes vi en tur i Skoda T3 Coupé er meget anbefalelsesværdig.