Ølkultur

Den ene af vores to nye ture i år gik til det unikke Ølgalleriet i Prag. Pr. august tager vi til det lokale Prag 9, mikrobryggeri Richter. Vi spiser en lækker, tjekkisk 3retters miiddag og smager på de 3 typer af friske, overgærede øl der er på fad. Middag og øl efter behag på bryggeriets værtshus U Bulovky er inklusive. Prisen er uændret 800czk/215dkk. Læs mere i september.

Navnet Ølgalleriet er direkte oversat fra det tjekkiske Pivni Galerie. Navnet er en refleksion af formålet med øludstillingen. Petr og Olga Vanek begyndte for år siden med det klare formål at promovere små- og mellemstore, tjekkiske bryggerier. Ølgallleriet er nær Prags marked, for en god pause, 11-20.

Ølgalleriet præsenterer i dag 180 tjekkiske øl fra 34 bryggerier. Der er fadøl. Det kan være en øl fra et af de lokale mikrobryggerier, en speciel aftapning fra Staropramen i Smichov eller simpelthen en sjælden øl fra regionerne.

Øl fra Zatec. I denne region mod nordvest dyrkes den bedste humle i landet, som regnes blandt de fineste i verden. Generelt kan man groft dele Tjekkiet i to, det vestlige (Tjekkiet, Bøhmen) hvor øl brygges og det østlige (Moravien, Mæhren), hvor der dyrkes mere vin og drikkes mere slivovice.

Groft opdeler man også Ølregionerne geografisk efter nord og vest (oftest bitre øl) og syd og østligt (sødlige øl). Markant kommer jo landets to mest berømte øl fra henholdsvis Pilzen (Pilsner Urquell) i vest og Ceske Budejovice, Budweis (Budvar) i syd. Urquell er så distinkt bitter at den ikke er med i blindsmagninger, mens Budvar har fylde og sødme, så kvinder oftere synes om den. Urquell har i øvrigt en særlig status fordi det er den eneste tjekkiske som ikke indeholder syre, den er basisk.

Opat fra Broumov, den specielle øl med honning, Kvasar fra Cerna Hora og den halvmørke ”Syv Kugler” Sedm kulí fra Ferdinand bryggeriet i Benesov. Der er kraftige øl, som den fra Primator og en 19 graders porter fra Pardubice. Udvalget er meget nuanceret.

Mange udlændinge forvirres af de tjekkiske ølangivelser i grader. 10 og 12 grader på hanerne i værtshusene refererer ikke til alkoholen direkte, men til indbrygningsprocenten, divider graderne med 2 og træk lidt fra, så rammer du cirka alkohol procenten.

Se Danske Ølentusiasters sider for mere info. Find os hver dag kl.17-17.30 på Vaclavske Namesti, Wenzelspladsen for tilmeldinger eller råd om ølsteder i byen. Bemærk også Cesky Sternberk tur, hvor vi besøger mikrobryggeriet Kácov.

Se turprogrammet. Brug links i højre margen eller send os en mail. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.