Nationalbiblioteket i Prag og Tjekkiets præsident

Den tjekkiske præsident Vaclav Klaus gør sig ofte bemærket ved at være imod. Han er imod udviklingen af EU, han er især imod klimaaktivister og nu er han imod planen om det nye nationalbibliotek på Letna, ved Sparta Prags stadion. Første billede er Klaus der underskriver indsættelsen af nye dommere på Prags slot.

OPDATERING d.16. januar 2009: Jan Kaplicky døde forleden i Prag, få timer efter han blev far: http://www.ceskenoviny.cz/news/ – se tidligere opdateringer nederst. Avisoverskrifter om Kaplicky.

De små billeder forestiller dels Kaplickys blæksprutte, dels en bygning i København, Future Systems står bag. De andre billeder er fra Letna, hvor biblioteket skal bygges.

Diskussionen om det planlagte, nye og særdeles nødvendige bibliotek er igen røget helt igennem loftet i de tjekkiske medier. ODS, Klauses parti og det ledende regeringsparti under statsminister Topolanek, er imod. Pavel Bem, Prags borgmester, ODS-medlem og sammen med Klaus en af landets mest populære politikere er også imod, han var ellers først for. ODS har flertal i Prags byråd og kan derfor tilsyneladende blokere byggeriet.

Det nye Nationalbibliotek blev valgt ved en arkitektkonkurrence i Prag, der allerede i sig selv blev betvivlet. Den konkurrence vandt Jan Kaplicky, en tjekkisk arkitekt med en meget berømt tegnestue i London, Future Systems. Bygningen er særdeles bemærkelsesværdig, lokalt kaldes den allerede ”Octopus” og ”Blob”. Kaplicky kalder bygningen ”The Eye above Prague”. Og øjet vil rejse sig i 9 etager, være gylden med lilla pletter (henvisning til Prags barok) og kunne ses fra Prags gamle by.

Kaplicky, en række aviskommentatorer og andre reagerer meget uforstående overfor ODS-politikernes kritik. En del ODS-politkere mener, at den kontroversielle biblioteks-bygning hører til i en forstad af Prag. Omvendt mener Martin Zverina i avisen Lidove Noviny at politikernes arguementer er ”half-illiterate notions”. Kaplicky selv beklager at kunsten bliver politiseret.

I 2008 skal der igen være præsident-valg i Tjekkiet. Vaclav Klaus blev i 2003 indsat som den anden præsident i Tjekkiet, Vaclav Havel var den første. Præsidenten vælges hvert 5.år i parlamentet og senatet, der er 280 medlemmer i alt. I 2003 var der næsten forfatningskrise, da Klaus først blev godkendt ved 3.afstemning. Hver gang der er præsidentvalg foreslåes det at holde direkte valg, som et flertal af tjekkerne også ønsker. Endnu er intet besluttet, det bliver tidligst relevant i 2013.

I dag viser de seneste menings- målinger at over 50% af tjekkerne gerne vil have Klaus endnu engang. Politisk river man sig i håret over at der ikke er nogen modkandidat som kan gøre Klaus rangen stridig. Den eneste seriøse modkandidat hedder Jiri Dienstbier, tidligere socialdemokratisk udenrigsminister.

Vaclav Klaus har senest gjort sig bemærket i FN, men debatterne efterfølgende fandt vist mest sted i Tjekkiet. Til international forbløffelse talte Klaus imod internationale klima-aftaler. Copenhagen Institutes bloggere er ikke overraskende begejstrede. Vaclav Klaus har endda sammenlignet miljøaktivister med kommunister og fascister. Apropos biblioteket truede Vaclav Klaus med at binde sig til biblioteks- grunden før byggeriet – for at bruge miljøaktivisters metoder. Klaus er til gengæld FOR en amerikansk radar.

Opdatering 15/10: Klaus udtrykker overraskelse over at Nobels Fredspris går til Al Gore.
Kaplicky vedgår at hans bibliotek måske ikke bygges
. Og Presidential race in dire need of a pacemaker.

Opdatering 18/10: “Octopus” skewered on political harpoon as Kaplicky, Bem up for TV clash

Opdatering 19/10: Prague should have Kaplicky’s library- mayor Bem

Opdatering 22/10: Poll: Most Praguers like ‘blob’ project og New Library to cost CZK 3bn Og endelig præciserer Vaclav Klaus sine synspunkter i et mod-essay efter Vaclav Havel skrev et.

Opdatering 25/10: Architects call on minister to scrap library project

Opdatering 7/1 2008: Big, bold, controversial: Kaplický’s library

Opdatering 7/3 2008: Praguescape: What about the blob? og Charles IV, where are you?

Opdatering 16/4 2008: Borgmester Pavel Bem i Prag udtaler at Prag by ikke har indflydelse på biblioteksplanerne nu. Monopolkontoret skal forholde sig til konkurrencen Kaplicky vandt. Dernæst går projektet til kulturministeriet og regeringen som skal finde finansiering. Endelig er det Nationalbiblioteket som beslutter om de vil gennemføre projektet på den planlagte grund med Kaplickys kontroversielle bygning. Læs her: Cesky Noviny 15/4 Prague not main decision-maker on new National Library – mayor En skarp vinkel antydes i en artikel fra Hospodarske Noviny, den kræver abonnement at læse på engelsk: State looking to stop the ‘blob’

Opdatering 23/4 2008: Avisen Pravo skrev i går, refereret i PDM, om et interview med Pecina fra anti-monopol kontoret at biblioteket aldrig bygges og at politikerne skubber beslutningen til netop UOHS under Pecina.

Læs om Aktuelt i Prag i højre margen, se Nyheder i Tjekkiet og læs om vores vinterprogram her eller send en mail. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.