Klaus genvalgt i Tjekkiet

Tjekkiets parlamentarikere har i dag igen stemt om landets præsident. I Prag, på “borgen”, har de stemt om 2 kandidater. Ifølge endnu uofficielle tal vandt Vaclav Klaus, sagde Aktualne.cz kl.17.15. I første afstemning fik ingen kandidat flertal i begge kamre. Svejnar fik 136 stemmer, Klaus fik 141. 2.afstemning sluttede også resultatløs: 2 udeblev, 12 afstod, Klaus fik 141 stemmer og Svejnar 125. I 3.afstemning kender vi endnu ikke præcise tal. Vi vil bekræfte med det officielle resultat i aften.

Kl.18.00 Vaclav Klaus er i Prag bekræftet som tjekkiets næste præsident. Klaus har holdt tale, Svejnar har takket for støtte og der har været fyrværkeri i Prag. 279 lovgivere deltog i dagens fælles samling. Klaus fik 141 stemmer og Svejnar 111.

Jana Bobosikova, medlem af europaparlamentet, blev opstillet af kommunisterne i denne uge som en 3.kandidat. Bobosikova trak sin kandidatur tidligere i dag, da det blev klart, at hun kun fik støtte af kommunisterne. I dag er der som i sidste uge gået megen tid med diskussioner om afstemningen skulle være hemmelig eller offentlig.

Senator for kristendemokraterne Karel Bartak, en af sidste uges “forsvundne”, meddelte at han igen vil afstå fra at stemme, fordi afstemningen er blevet offentlig. Evžen Snítilý der fik nerveproblemer sidste uge, blev smidt ud af den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, da han åbent erklærede at ville stemme på Klaus. I tidligere blob kan du læse om “Præsidentvalget i Tjekkiet del II“, “Klaus eller Svejnar?” og “Nationalbiblioteket og tjekkiets præsident“.

Herunder bringer vi uddrag af kandidaternes tale i engelsk oversættelse, igen fra Aktualne.cz:

In her speech presidential hopeful, nominated by the Communist Party, Jana Bobošíková spoke of all the pressurizing and threats that the lawmakers were exposed to. “I am afraid we happen to be on the verge. Only a small step will take us to the mafia-like regime.” Bobošíková also criticized PM Mirek Topolánek´s government´s reform – taxes and fees at doctors´ that prevent mother and their babies to get check-ups.

In his speech Social Democrats´ and Greens´ presidential nominee Jan Švejnar said: “Today it is my honor to stand in front of you again, as the last presidential ballot ended in deadlock.” He again repeated he wants to be a president – unifier who will break down the bariers that divide Czech society (..) “I would like to make people believe in politics again. I believe I am a candidate who knows how to unify people and can openly talk to each one of you.”

In his speech Civic Democrats´ presidential nominee incumbent Václav Klaus thanked all the senators and MPs who voted for him last week. He reminded everybody this is his fifth speech as a presidential candidate. He spoke of Czech politicians not being able to cooperate. (..) Klaus stressed he does not want to live in a country where smoking is banned and other drugs are legal. He again highlighted his firm stand towards CZK and euro. “If you elect anyone but me, you choose euro [over CZK],” he said.

Send os en mail.
pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.