Den lyserøde tank

Om morgenen d. 21.august 2008 blev bagenden af en lyserød tank sat op på en plads i Prag, på en plæne med en forhistorie, foran Justitspalæet i Prag kvarteret Smichov.

Denne gang er det kun bagenden. Det ser ud som om tanken er ved at grave sig ned i jorden – og den har hvide striber, som de sovjetiske tank havde under invasionen af Tjekkoslovakiet i 1968, for at markere at de kom til Prag med “broderhjælp”.

Prags “Pink tank” blev først malet i 1991. Den konstante provokatør på nutidens tjekkiske kunstscene David Cerny stod bag (Læs om Smichov, Prag 5 her). Den lyserøde tank blev malet grøn igen af militæret få dage efter Cernys happening, for kort tid efter atter at blive lyserød.

Anden gang var det 15 parlamentarikere med lyserød maling (de malede under påberåbelse af parlamentarisk immunitet ved højlys dag, Cerny blev nemlig anholdt for sin happening). David Cerny udtalte i en artikel: “Det var selvfølgelig en politisk handling, en kunstnerisk aktion og en masse sjov”.

Tanken fik (da den først blev malet natten mellem 27. og 28.april 1991 – før Warszawa-pagten blev opløst 1.juli 1991) også en stor “skråt op-finger” på toppen. David Cerny foreslog i øvrigt senere at lave netop en lyserød tank på vej ned i jorden, men heftig modstand fra daværende statsminister Zeman og den russiske ambassadør tromlede projektet.

Tanken blev først sat på piedestal i 1945 for at mindes den første sovjetiske tank i Prag under befrielsen, 9.maj 1945. Tanken stod på Namesti Kinskych Kinsky-pladsen i Prag 5, foran Justitspalæet. I dag står tanken på militærmuseum, 20km uden for Prag.

Kinsky pladsen hed oprindeligt Stefanikovs plads. 29.july 1945 blev monumentet indviet, tanken på en 5-meter høj piedestal, for at mindes Konev´s Første Ukrainske Front, den 4.tankbrigade og befrielsen 9.maj 1945.

Efter de tjekkoslovakiske kommunisters kup i februar 1948 fik monumentet status af Nationalt Kulturelt Monument. Pladsen blev omdøbt til “De Sovjetiske tank-mandskabers plads”. Se hele tanken i lyserød. Pladsen har siden fået springvand og altså nyt navn, men tanken blev mindet med en glasfiber-ko i 2004 (Cowparade), den havde rød stjerne og nr.23.

Det er ofte blevet debatteret at modellen, Prag-tanken på pidestalen, simpelthen var forkert. I Smichov stod en “ISM2 infanteritank”, ikke en “T34 cruisertank”, som soldaten Goncharenko kørte 9.maj 1945. Desuden stod diskussionen, om det ikke var den såkaldte “befrielseshær”, Vlassovs hær der virkelig hjalp Prag.

Nogle tjekker mener Cerny med sin maling gik for langt mod et monument til ære for soldater, der døde i kamp, andre mener der endnu er rigeligt mange kommunistiske mindesmærker, gadenavne og lignende (Cernys “kort over Tjekkiet”, det lille billede ovenover, har også vakt heftige reaktioner).

Brug link til David Cernys egen hjemmeside og galleriet Meetfactory i Smichov (Billedet med “bilerne på kødkroge” er derfra). Blå link i teksten ovenover er til avisartikler om “pink tank”, Cerny og kommunistiske monumenter. Se også relaterede indlæg nedenunder, skriv gerne en kommentar.

Vi ser David Cernys “Omvendte Vaclav rytter-statue” på byrundturen i Prag. Flere af hans værker kan inkluderes på individuelle ture, alt efter jeres ønsker. Oplev f.eks. babyer på TV-tårnet eller prøv en individuel tur i Prag om kommunisme. Ring gerne +420 608 08 1111 eller send os en mail.

pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    David Cerny fortæller i et nyt interview med Radio Free Europe at han i sin tid kun malede den berømte tank lyserød for at gøre indtryk på en pige: http://www.rferl.org/content/Provocateur_Artist_David_Cerny_I_Painted_Tank_Pink_To_Get_A_Girl/2008892.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.