Brevnov – seværdigheder i Prag

brevnov-prag-stmarketa5Brevnov kloster er blandt de vigtigste religiøse seværdigheder i Prag. Brevnov kloster er det næstældste kloster i Tjekkiet, grundlagt som munkekloster allerede i 992-993.

Den store St.Margrethe (Marketa) kirke, hele komplekset, de dejlige parker og den fine restaurant i klostergården gør Brevnov kloster til et ideelt mål for en udflugt i Prag. Der er flere Prag seværdigheder i nærheden, bl.a. klostrene Strahov og Loretta.

Her beskriver vi Brevnov kloster, hvordan man finder det og andre Prag seværdigheder i samme bydel.

brevnov-prag-stmarketa6Brevnov kloster ligger i Prag 6, området kendes for klostret og Marketa stadion som nabo. Brevnov kloster er som regel åbent, både den store kirke, parkerne og værtshuset er værd at besøge. Sporvognslinierne 15, 22 og 23 kører til stoppet “Brevnovsky Klaster”, lige uden for klostret. Læs mere om Prag 6 >>

Brevnov klostrets udseende i dag er barokt. Arkitekten Christoph Dientzenhofer som var særdeles aktiv i Prag stod bag den barokke ombygning i begyndelsen af det 18.århundrede. Den store St.Margrethe (Marketa) kirke er prægtig i sin klare barokke stil med et lyst rum og fantastiske fresker i loftet. Prælatet i gården blev bygget af K.I. Dientzenhofer, søn af Christoph.

Se billeder fra Brevnov herunder og læs videre. Se flere Prag billeder på vores Flickr-side >>

brevnov-prag-nepomukVi laver altid gerne individuelle ture i Prag – det kan være efter bydele/kvarterer, efter bestemte historiske perioder som 30-årskrigen eller måske ud fra en stilart i arkitekturen. Vi laver individuelle ture i Prag med guide, med og uden transport inkluderet. Priser fra 2000czk/8 personer/3 timer. Læs om Prag ture her >>

En tur til Brevnovkloster må oplagt slutte på Klasterni Senk, klosterværtshuset midt i gården. Øllene er fra bryggeriet Klaster, som sjældent ses på værthuse og restauranter i Prag >> Samtidig er betjeningen venlig – nogle gange magelig og lidt langsom –  maden er lækker og rigelig. Læs omtale på dansk af Nicolai >> og engelsk af Pivni Filosof >> tandoor-brevnov-prag6-2

I Prag er et restaurant alternativ aldrig langt væk. 500 meter væk, et stoppested med sporvogn 22,23, ligger Tandoor, et af de bedste og billigste bud på en indisk restaurant i Prag. Tandoor har en lille terrasse og indiske klassikere på menukortet. Vi kommer for deres vindaloo, karryretter, nanbrød og lassi.

Brevnov kloster var som nævnt det første munkekloster i Tjekkiet, klostret blev grundlagt af Prags biskop Vojtech Adalbert og den tjekkiske fyrste Boleslav d.II i 992-993, myten foreskriver at de to mødtes ved brønden, der fortsat kan besøges i klostrets park. Kirken har sit navn Marketa Margrethe efter at relikvier af den da populære helgen blev bragt hertil i det 13.århundrede.

brevnov-monastery-gelledkI Kirken er der et overraskende ur, en trekantet førromansk krypt under koret og fantastiske loftsfresker af J.J. Steinfels. Alterbilledet er af mesteren Peter Brandl, som satte varige spor i det barokke Prag. Brandl møder vi også på ture fra Prag til Cesky Sternberk borg >> Billedet her har vi lånt af Michael, se hans side >>

Brevnov menes at være en af de tidligste bosættelser omkring Prag. Klostret blev hærget af brande, hussiter- og 30årskrigen. Den barokke ombygning i det 18.årh var nær total.  

Værst gik det for Brevnov i det 20.årh, først blev store dele af klostret besat af Wehrmacht, siden konfiskerede den kommunistiske tjekkoslovakiske stat klostret i 1950, sammen med al anden religiøs ejendom i landet.

brevnov-prag-stmarketa7Benediktiner-munkene vendte tilbage efter fløjlsrevolutionen og driver klostret med den gæstfrihed, Benediktinerne i Brevnov  altid har praktiseret.

Husk endelig den skønne park i ved besøg i Brevnov. Strahov kloster ligger blot 5 stop væk ved “Pohorelec” og Prag borg 7 stop mod byen, stoppet hedder “Prazsky Hrad”. I modsat retning er der kun 2 stop til “Vypich”, hvor parken ved jagtslottet Hvezda begynder. Endestationen “Bila Hora” er ved mindestedet for slaget ved Det hvide bjerg, 1620. Marketa stadion ligger som nabo til Brevnov kloster, her køres bla. speedway.

Se vores ture i Prag >> Find flere seværdigheder i Prag under prag-info >>

Ring +420 608 08 1111 eller Send os en mail. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.