Temelín atomkraftværk i Tjekkiet

Temelín atomkraftværket i Sydbøhmen er et af Tjekkiets to værker. Det ældre og større værk hedder Dukovany. Det tjekkiske energiselskab CEZ ønsker at udvide Temelínværket med endnu to reaktorer.

Vi arrangerer gerne besøg på atomkraftværket. Studiegrupper kan i modsætning til den almene offentlighed komme på grundige ture. Se side om Studierejser i Tjekkiet >>

Dette indlæg handler om Temelíns nuværende status, om Tjekkiets energiproduktion som studiebesøg og om planerne for at udvide dette nyeste tjekkiske atomkraftværk.

temelin_tjekkiet-5Vi skrev i 2007 kort om Temelín: pavel-helge.dk/temelin-tjekkisk-atomkraft/ Da vi oprindeligt lavede indlægget var det i en periode hvor østrigske atomkraftmodstandere blokerede grænseovergange og den offentlige debat også i Tjekkiet var hidsig, da Temelín havde visse startproblemer med de to første reaktorer. Se flere relevante links nederst i indlægget og 360graders billede!

Vi arrangerer gerne studierejser >> med spændende besøg, Temelín kan besøges og oven i købet kan studiegrupper se store dele af anlægget, hvor den brede offetnlighed ikke kan komme. Privatpersoner kan dog altid besøge udstillinger i det fint indrettte besøgscenter med 3D biograf. Vi ville søge at kombinere Temelín med andre besøg, da køreturen fra Prag er rimeligt lang. Det kan være bryggeri, landbrug eller produktion.

temelín_tjekkiet-4Sikkerheden er naturligvis ekstremt høj og besøg skal arranges i god tid med alle oplysninger på deltagere. Vores tur til Vestbøhmen med besøg i gamle kulmine områder og den specielle by Most kan også handle om kulenergi, hensynsløs  forurening og kommunisme i Tjekkoslovakiet. Studietur til Most >>

I 2009 har CEZ, det tjekkiske energiselskab som er et aktieselskab hvor staten ejer 70%, udskrevet bud for at bygge de næste to reaktorer til Temelín værket. I Østrig vækker det med sikkerhed ikke begejstring, men i den lokale befolkning i Sydbøhmen er der stor opbakning. CEZ har trods stor tjekkisk opbakning til atomkraft problemer med at overbevise landsbyer i landet om at acceptere et permanent opbevaringssted for brændselaffald.

temelín_tjekkiet-3Den politiske elite i Tjekkiet tøver heller ikke med at understrege reaktorernes positive betydning. Tjekkiet kan måske i fremtiden blive en nettoeksportør af elektricitet. Det vil mindske afhængigheden af russisk gas og bidrage positivt til at Tjekkiet kan overholde forpligtigelser om at sænke CO2 udslip. De to nuværende reaktorer er sovjetisk byggede, hvad der har bidraget til usikkerheden.

temelin001Russiske firmaer søger igen at vinde konkurrencen om at bygge de næste to reaktorer, det kunne principielt underminere den ellers væsentlige mindre afhængighed af netop Russiske energiinteresser. Det amerikanske firma Westinghouse byder også på projektet.

 

Temelín værket, på tjekkisk Jaderná Elektrárna Temelín har, som nævnt, i dag to reaktorer. De producerer hver cirka  1MWe og blev bygget i henholdsvis 2000 og 2002, værket blev aktivt i 2002. Reaktorerne er de røde bygninger på billederne. De fire køletårne er mest markante, de er hver 150meter høje med en radius på 130meter. Temelín og Dukovany atomkraftværkerne dækker tilsammen cirka 30% af energiforbruget i Tjekkiet. Billedet herunder er 360graders digitalt, styr og zoom med musen. Temelín billedet er fra 360cities

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk


Temelin Atomkraftværk i Tjekkiet

8 Comments

 1. Pavel Helge

  CEZ energiselskabet har tabt en sag i Højesteret om at være et offentligt selskab, derfor er de forpligtigede til at dele information med miljø organisationer: http://praguemonitor.com/2009/10/21/%C4%8Dez-power-company-must-not-hide-information

 2. Pavel Helge

  Westinghouse, amerikansk firma, vil sandsynligvis tage del i budrunden for at bygge de to næste reaktorer på Temelín: http://praguemonitor.com/2009/10/26/topol%C3%A1nek-westinghouse-bid-czech-nuke-plant-completion

 3. Pavel Helge

  Den europæiske domstol i Luxembourg har afsagt dom mellem Østrig og CEZ energiselskabet. Domstolen afviste muligheden for at østrigske domstole kan anklage og dømme CEZ for radioaktivitet, siden værket er tjekkisk, samt overholder alle sikkerhedsstandarder, både tjekkiske og EUs:
  http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/austria-cannot-bring-suit-over-czech-temelin-nuke-plant-court/404763

 4. Pavel Helge

  Et fransk og et russisk firma er nye leverandører til Temelin: http://www.istockanalyst.com/article/viewiStockNews/articleid/3651569

 5. Pavel Helge

  I denne weekend lukkede Temelín begge reaktorer, det var planlagt for vedligeholdelse: http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/both-czech-temelin-nuke-plant-s-units-shut-down-over-test-repair/411825

 6. Pavel Helge

  Cesky Noviny skriver 2.januar 2010 om protester imod et depot for atomaffald i Sumavaskovene, Sydbøhmen: http://tinyurl.com/ycuy4dt
  Czech in Sumava again protest against nuclear waste repository – Some 300 people from 19 municipalities situated at the foothills of the Sumava Mountains took part in a 10km-long march copying the imaginary boundaries of the 300 hectare are on which the planned nuclear waste repository is to be built today.

 7. Pavel Helge

  Et amerikansk bud, et fransk og et russisk firma, to af dem i konsortier med tjekkiske firmaer, byder på kontrakten på at lave reaktor 3+4, en eventuel 5.reaktor i Dukovany og ligeledes en i Slovakiet, til en værdi af ca.500 milliarder CZK:
  http://praguemonitor.com/2010/02/19/press-all-3-temel%C3%ADn-bidders-meet-tender-criteria

 8. Pavel Helge

  En ny artikel i Lidove Noviny beskriver kapløbet mellem amerikanske og russiske firmaer og kontrakten på at udvide Temelín som parallel til spil om Marshall-planen: http://praguemonitor.com/2010/04/13/ln-us-russian-race-temel%C3%ADn-reminiscent-marshall-plan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.