Prag efterårsferie på dansk

Prag efterårsferie. Tip om kulturliv og ture på dansk i Tjekkiets hovedstad i oktober er emnet her. Først turene, så koncerter, festivaler og marked, dernæst sport og nederst nogle udstillinger. Hvis din rejse ikke passer med datoer for vores åbne ture, guider vi ligeledes gerne på private udflugter. Bestil i god tid så, vi er få ledige guider. Udover alt det nedenstående, synes vi du skal huske svampejagter er en succes i dette efterår og det er officiel vinhøst indtil 1.november. Glem ikke druemosten, Burčák.

prag guiderVi guider fra 15.oktober og ugen igennem, dagligt, altid på dansk og med en lokal guide. Vi er oftest mellem 4 og 10 deltagere. 15.oktober guider vi på en hyggelig sejltur med buffet ombord og god tid til snak. Vi får også en aperitif på vej til kajen. Søndag d.16 guider vi på klassisk byvandring. Nye- og Gamle-bys. Pause på café. Lokale tip, orientering. Historie og arkitektur. Blot Czk 400 / Dkk 121 per person. Mandag d.17 kører vi til Theresienstadt med hoved-fokus på danske jødiske fanger og paralleller til tjekker. Vores tur er grundig, med entré og frokost inkluderet. D.18, om tirsdagen, vil vi gerne guide til det fine glasværk Rúckl, hvor vi ser produktion, til frokost på det meget specielle bryggeri Berouns Bjørn og så et ophold i Karlstejn.

skoda tur pragOnsdag d.19.oktober guider vi for sidste gang i år på en åben tur til Skoda, hvor den store oplevelse er en længere tur i produktionen. Vi skal også se museet og spise lokal frokost. Om aftenen skal vi igen på den hyggelige sejltur, Prags med afslappede byrundtur så at sige, og dernæst vil vi også afvikle degustation, Prag vinsmagning med flasker fra både Mæhren og Bøhmen. Masser at smage på og viden dertil. Torsdag d.20 guider vi igen på en klassisk byvandring om formiddagen, mens eftermiddagen er til Zoo tur, en anderledes byvandring med stop på gamle værtshuse der bærer dyrenavne. Fredag d.21 guider vi så på årets to sidste, åbne ture. Theresienstadt er målet om dagen, mens vi har afsat aftenen til Øl-slentretur gennem arbejderbydelen Zizkov og med stop på fire værtshuse. Et stort indblik i lokal kultur, mad og drikke.

prag klokkeSignal festival er månedens dominerende kultur-begivenhed i Prag. Hoveddelen er gratis, special-arrangementer kræver entré. 5.10-9.10 Designblok “forest”. En vigtig showcase for tjekkiske designere. Det holdes dels på UPM, kunstindustrimuseet, dels i det spændende område Gabriel Loci, det er i Prag 5. 12.10 The Frame, spansk gadeteater (4+4), gratis kl.14.30 og 16.30 hjørnet af Na Příkopech og Havířská. 12.10 Robot Radius (R.U.R.) er en forestilling på Laterna Magika der er inspireret af den tjekkiske forfatter Capeks robot-skuespil R.U.R. 15.10 Cirk La Putyka, 19.30 (Ny-cirkus). 17.10 50-cent koncert, der holdes en ekstra i O2 Arena efter koncert d.18 blev udsolgt. 18.10 Tribute2Headhunters er lokale funk-affeciendos koncert, en del af Prague Proms, i jazzklub Loop i forstaden Hostivar. 23.10 Snarky Puppy koncert, De er vist et af det seneste årtis mest markante jazznavne, der bryder igennem for mange lyttere, det er store Lucerna. 29.-30.10 Dyzajn Market holdes over to dage i Prags store udstillingsområde, Výstaviště. Gratis adgang, meget spændende design og lokalt, moderne kunsthåndværk.

slavia prag stadionDer er flere lokale fodbold-derby omkring Prag efterårsferie. Det store brag er d.23.10 hvor de to dominerende klubber, med danskere, Sparta og Slavia møder hinanden. Den bliver nok udsolgt og der er en risiko for ballade med fans. Find også kampe med de mindre Dukla og Bohemians i oktober. 21.10 Ishockey Extraliga (bliver udsolgt). Sparta er eneste hold fra hovedstaden, O2 Arena.

Prag efterårsferie 2022

Trommer for Bubnyprag efterårsferie 16.10 kl.17 og med en koncert kl.18.30 larmes der mod at tie, når det skrækkelige sker. Det var netop datoen, hvor nazisterne i 1941 deporterede de første jødiske fanger i Aufbaukommando til Theresienstadt, uden protester. Alene fra Prag blev 50.ooo deporteret fra den lille station. En ny, gratis udstilling med fotografier af journalisten Weiner fra Theresienstadt, kan ses dagligt 14-18, indtil 23.10. Invisible Forces 13.10 (-21.11) er en udstilling med tjekkisk, digital kunst der åbnes i forbindelse med Signal festival, men fortsætter længere. På det nye, store privat-ejede galleri i en transformatorstation lige under Prags borg, Kunsthalle. 13.-16.10 er der også aftenåbent på Betlehemspladsen, Duo Neone udstiller Neon kunst. Jakub Neprašil: Viditelnost (udsyn) er en interaktiv installation foran hovedbiblioteket. Gratis. Den er aktiv om aftenen og visere mængden af disinformation i det tjekkiske medie-landskab, hele måneden, Marianske namesti. “We will never give up” er en udstilling på Nationalmuseet om 1942 og Anthropoid, attentatet på Heydrich i maj ’42, hele måneden. Der er på alle måder værd at se Nationalmuseets gennemrenoverede gamle bygning med adgang til kuplen.

IMG_801728.oktober er statsfridag, nationens dag. Den uafhængige, tjekkoslovakiske stat blev udråbt i 1918. Endelig minder vi her om at Tjekkiet har EU-formandsskab dette efterår. Det giver regelmæssige statsbesøg, hvis du chikaneres af korteger. Netop denne uge, 5.-7.oktober er adgangen til borgen derfor begrænset. Netop d.5.oktober, 1943, ankom den første transport fra Danmark til Theresienstadt. 83 jødiske fanger. Den første af fire transport. Glem ikke. Send en skål til tidligere præsident Havel, der blev født 5.oktober. Samme oktoberdato i 1842 skænkede man også for første gang den ny-udviklede Pilsner Urquell, den førte moderne lager-øl der gav navn til Pilsner-begrebet. Udvalgte steder, også i Prag, kan derfor udskænke den sjældne, ufiltrerede Urquell nogle uger, så længe den haves.

Vi ses til ture i Tjekkiet på dansk. Nyd din Prag efterårsferie, Pavel og Helge

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.