Prag sommer 2024

Prag sommer 2024 er emnet for indlægget her. Vi fokuserer på den danske skoleferie, juli og tidlig august. Tjekkiske børn har skoleferie helt til september, mens de voksnes ferier ofte ligger forskudt over sommeren. Rigtig mange Prag borgere har sommerhus. Det er vigtig information, fordi det betyderat  lokalt prægede bydele har rigtig god plads og det er markant i weekender. I Gamle by, på Prags borg og omkring Wenzelpladsen er der til gengæld ofte utroligt mange mennesker. Du skal også huske at Gamle by ligger i en floddal, så det gælder op om at søge ud i det grønne og opad, når varmen rammer. Det er til gengæld nemt i alle retninger. Det gyldne trick for storbyferie og kendte seværdigheder gælder også her. Gå på Karlsbroen tidligt eller sent. Besøg Prags borg morgen eller først på aftenen for roligere oplevelser, der er åbent til 22.

prag sommer 2024Herunder vil vi dels komme med nogle tip til skygge, ude-serveringer, udstillinger og svømning, dels beskrive vores muligheder for lokale oplevelser på dansk. Du kan tage på ture med os alle dage i juli. Vi guider taler altid dansk og gør os selvfølgelig umage for at dele tip om det, du og dit hold har brug for. Tag en byvandring eller en sejltur først, så er der god tid til viden om alt muligt godt for rejsende, fra mad, drikke og generel orientering til at undgå turistfælder og vælge de spændende seværdigheder. Hver onsdag og lørdag har vi en sejltur. Hver fredag morgen går vi til fods på en klassisk byvandring (Prag 1) og om eftermiddagen en øl-vandring for voksne (Prag 8). Private udflugter kan også gå til Prag 2,3,4 og 5 fra jeres adresse. Lørdage går vi på lokal byvandring (Prag 6,7).

Juli måned begynder med 2 statsfridage. 5.juli markeres Cyril og Methodius, der indførte kristendommen. Jan Hus blev brændt på bålet som kætter 6.juli 1415. Praktisk betyder det ikke så meget som gæst, men statsinstitutioner, banker og en del små butikker vil holde lukket. Seværdigheder og butikker i midtbyen er åbne. Vores vinbar, smagninger har sommerferie de første uger af juli, ligesom Skoda bilfabrikken holder industriferie først del af juli. Prag har flere muligheder for at bade, og mange af parkerne er utroligt dejlige, men så snart det handler om at komme ud og især at dyppe sig, er der især mange mennesker i weekender. Der kan for eksempel også være overraskende fredeligt i den fine Zoo på hverdage, mens en lørdag eftermiddag i solskin kan være ganske overvældende. Hele året gælder det om at huske at mandag er museums-lukkedag som i Danmark. Der er til gengæld åbent i Josefov, synagoger og udstillinger, da de er lukket om lørdagen til sabbat. Hvis du bliver fanget af en vild august varme, er det værd at huske at de store museer har det køligt til en pause. Metroen ligeså.

2024 prag sommer Byen opleves bedst til fods. Husk gode sko til brostenene og en flaske vand. Postevandet kan du roligt drikke, men der kan være lidt klor bismag om sommeren. Når dine skosåler er slidt tynde, og du også vil opleve andre sider af Tjekkiet, bør du overveje vores ture ud af Prag. Hver mandag peger vi minibussen mod drypstenshule, et lille glasværksted og en hyggelig frokostpause. Der er god afkøling, når vi går op til 70 meter under jorden og stedet, vi holder pause, vil være en stor overraskelse. Hver tirsdag guider vi østpå til den Unesco-fredede sølvby Kutna Hora. Vi besøger både det forunderlige benkapel og Skt.Barbara kirke, men ikke sølvminen. De 3 første onsdage i juli guider vi på en 2024 nyhed, en favorit for vores egne børn. Kokorinsko er en myteomspunden dal med skove, fritstående sandstensklipper og en borg. Vi skal gå små ture, se udsigter, bestige borgtårn og holde pause på et hyggeligt dampbryggeri. Torsdag og søndag guider vi nordpå til Theresienstadt. Vi har dobbeltfokus på 2 måder. Vi følger især jødiske fangers skæbne i ghettoen, fra både Tjekkiet og Danmark, men vi besøger også Gestapo-fængslet.

Prag udstillinger og haver til hvil

I vores kulturkalender vil du for juli måned finde et par gratis festivaler, Jazz, folklore og gadeteater. Der er også en masse koncerter, marked, tennis og hestevæddeløb. Vi har til gengæld ikke nævnt fortløbende, lange udstillinger. Her kommer 3 bud for familier og 3 interessante for voksne. Filmskaberen Tim Burton udstiller special-effects i Borgerhuset, det er i sig selv værd at se for sin overdådige Art nouveau arkitektur. det Nationale filmmuseum (nu om VR) og museet til instruktør Karel Zeman ved Karlsbroen kan også overvejes for film-buffs. Forfatteren Franz Kafka døde i 1924. 100-året markeres på mange måder. I kan finde de kendte statuer i byen, men I kan også tage til flotte DOX galleri i Prag 7. Udstillingen Kafkaesque reflekterer hans arv. DOX er en bemærkelsesværdig bygning med et luftskib på taget, der taler til alle generationer, og der er cafe. Museum of the Senses i midtbyen er en tiltrængt oplevelse, for alle jer der trænger til at røre og handle selv. De får generelt megen ros fra nysgerrige sjæle. Er du interesseret i arkitektur, er der ingen vej udenom Santini og hans barok-gotik vidundere. Udstilling på teknisk museum. Det store galleri Kunsthalle, lige under Prags borg, har en vægtig retrospektiv med fotografen Lucia Moholy. Fin bygning og husk at se Kinteras bygnings-skulpturer i parken lige overfor. Endelig er kunster-provokatør David Cerny omdiskuteret i Prag for 2 store sommerfugle-spitfire fly

prag sommer sejltur

installeret på Maj-varehuset. Har du allerede set hans Kafka, omvendte hest og babyer på TV-tårnet, er det tid til at se hans selvbestaltede Musoleum.

De middelalderlige byer, Prag har 4 med Gamle- og Nye by, Lillesiden og Borgkvarteret Hradcany, er tætte og bygget i sten. De grønne pletter findes bag murene, hvor der var palæ- eller klosterhaver. Vi deler her 4 favoritter, når du leder efter en bænk og noget skygge. Vojanovy Sady er park uden servering, men charmerende med fritgående påfugle og den er ofte overset trods nærheden til Karlsbroen, i Lillesiden. Klosterhaven ved Skt.Agnes har skulpturer og cafe i hjørnet, i Gamle by. I Nye by er Franciskaner-haven ikke til at komme uden om, hent dine is i passagen hos Svetezor. Det er i øvrigt et tip, vi altid deler på byvandring. Omkring Prags borg er der fredeligere end inde i gårdene. Nyd skyggen i Hjortegraven lige under masserne. Husk også at Prag by i sin helhed faktisk har grønt på halvdelen af sit areal. Søg væk fra Prag 1 for at finde de større parker. De ligger uden for middelalderens bymure. Vi ser to skønne parker på den lokale byvandring lørdag.

Sene ude-serveringer og svømmeture

prag sommer parkVi der bor ovenpå et værtshus, er mægtig glade for den generelle regel om at ude-serveringer skal lukke kl.22. Når sommernætterne bliver rigtig varme, kan det imidlertid godt føles som for tidligt. Fortvivl ikke, der er er løsninger for de opsøgende. Denne uge, i juni, er det en stor diskussion i Prag at kulturstedet Kasarna Karlin er lukket pludseligt af tekniske grunde. Vi venter på det genåbnes. I mellemtiden synes vi godt om den ofte livlige Jungle BKAO bar midt i Stromovka-parken, hvor du også kan se ny-cirkus hos Azyl78. Rieger-parken i Prag 2 (foto) har en skråning, der måske er Prags mest besøgte solnedgangs-spot. Der er også en stor øl-have med Urquell fra tank. Naplavka kaj-strækning langs Moldau i Prag 2 var de seneste år så livlig, det meste blev lukket. Til gengæld har byen støttet åbningen af en hel række barer på modsatte kaj, Naplavka Smichov, i Prag 5.

Sidst, men ikke mindst når er er børn i selskabet. Hvor skal man bade i Prag? Forældrene våner sig, men vores børn synes om det store badeland Aquapalace i forstaden. De gamle vil hellere tage afsted tidlig formiddag og gå ned i den kølige slugt i naturområdet Divoka Sarka, for at nå de kølige pools med kildevand (foto øverst). Sporvogn 26 og et kvarter til fods. Vil du have flere faciliteter og en stor rutchebane, kan vi anbefale området Petynka i Prag 6. Endelig vil vi nævne Zluta Lazne, den Gyldne strand og lige overfor svømmehalen Podoli med udendørs og udspringstårne. Du skal selvfølgelig lade bilen stå i byen og bruge Prags offentlige transport, Læs om priser og kortbetaling. Det er nemt og uden kø og parkeringsproblemer.

Tag en tur på dansk og få endnu større udbytte af din ferie! Pavel og Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.