Vin i Mæhren

Mæhren (Morava) er den østlige region i Tjekkiet. Den sydlige del, som grænser op mod Østrig og Slovakiet har fire sub-regioner som producerer en meget stor del af alt vin i landet. Varme dage fulgt af kolde nætter og jordbunds forhold giver de rette betingelser. Mæhriske vine vinder nu priser overalt.

I den forløbne weekend lavede vi, inden høsten sætter ind, en pilgrimsfærd til to mægtigt interessante, familie-drevne producenter. De svale kældre var et usædvanligt heldigt valg til dage med hedebølge. Det følgende bliver en lov- prisning af vinene og en opfordring til at besøge Mæhren med os. Vi indleder med et afsnit om de mange vinfester som holdes i Tjekkiet i efteråret, link til to gode fester i Prag.

Vinobrani betyder vinhøst, men det dækker også alle vinhøstfesterne. I Prag og omkringliggende vinbyer, samt i alle de mæhriske vinbyer, holdes der vinhøst med fest. I Tjekkiet drikkes frisk most fra årets druer, det kaldes Burcak og mosten har typisk alkohol som en øl. Det smager forfriskende, men pas på maven, det er normalt også ufiltreret. Farven bør være mælkehvid eller lysgul. Det serveres overalt efter decilitermål, en deci (billedet her viser St.Claire vinmarker ved Botanisk Have i Troja, Prag 7). Troja holder vinobrani d.11.-12.september. D.16.-17.september er det Prag 2, Vinohrady, som holder på Namesti Miru og i Grebovka parken, hvor der også er vinmarker. Se vores Facebook-side for flere aktuelle tip >

Indlægget skulle handle om Mæhren/Moravien, så nu forlader vi Prag for landsbyen Horni Dunajovice (Sub-region Znojmo). Landsbyen dyrker ca.100 hektar vin i et kooperativ (billedet viser druer på Stara Hora marken i Horni Dunajovice). Vinarství Libal køber druerne og bruger sine kræfter på behandling, sammensætning og lagring, så vidt vi forstod. Vores nysgerrighed var pirret af deres Sauvignon 2010, den vandt dobbelt guld til San Francisco International Wine Competition. Sub-regionen Znojmo er som de første i Tjekkiet gået væk fra tyske betegnelser for druer og vin, de ønsker at bruge en romansk form. VOC Znojmo (Vina Originalni Certifikace) kan kun tildeles tre sorter: Sauvignon, Ryzlink rynsky og Veltlinske zelene.

Vi blev vel modtaget af fruen i huset og smagte os igennem flere slags, før vi købte os fattige i bl.a. den roste Sauvignon, som i Prag er udsolgt alle steder. Den er “polosuche”/halvtør, har 12% alkohol og 9,5g sukker/l. Vi nåede ikke at besøge deres store kældre, men vi fandt med vejledning en snedig bagvej som første os forbi tre marker i Horni Dunajovice: Stara Hora, Fredy og Kravky. Derefter spændte vi igen sikkerhedselerne og kørte videre mod sydøst til sub-region Velke Pavlovice.

Velke Bilovice ligger midt i den sub-region og har flest hektar vin og flest vinkældre i hele Tjekkiet. Omkring byen med blot 4000 indbyggere er der 800 hektar vin med godt mikroklima og hele 650 vinkældre. Alle vinkældrene ligger uden for byen. Den ligger nemlig fladt og derfor begyndte man for mere end 1000år siden at opbevare mad og vin i bakken uden for selve byen. I dag ligger alle vinkældrene i området Belegrad, hvor selv vejnavnene er opkaldt efter druer. I Velke Bilovice havde vi bestilt overnatning og smagning hos en overordentligt sympatisk vinfamilie. Familiefirmaet hedder Hrdinaadcera, det betyder Hrdina og datter.

I Tjekkiet bliver vi generelt godt behandlede på rejser i provinsen. I Mæhren er de meget venlige og så taler mange tysk, hvis du ligesom os af og til strander med tjekkisk. Sjældent er vi dog blevet så godt behandlet som af Hr.Jaroslav Hrdina. Vi fandt midt i Velke Bilovice Hr.Hrdina i en gammel gård ombygget til vinproduktion. Så kørte vi sammen til Belgrade, hvor vi blev indkvarteret i deres hyggelige værelser, nyrenoveret direkte ovenpå deres gamle sklep/kælder.

Da vi havde pakket ud og Hr.Hrdina havde været hjemme for at skifte, fik vi serveret en let aftensmad og vinsmagning i de vidunderligt svale rum (det var hedebølge, 38 grader den dag). Hrdina vægter i sin vinproduktion arbejdet i markerne, viden om jordbundsforhold og druer som traditionelt er dyrket her. Hos Libal smagte vi også skønne vine på Palava druen, men da den er udviklet i Tjekkiet i sidste århundrede, ligesom Aurelius, falder den udenfor Hrdinas ambitioner. Alle vinene er lagret et år, rødvinene kommer på tønder, mens alle de hvide lagres på tanke. Vi kan næsten ikke anbefale denne oplevelse nok. Kører du selv hertil, er det bare at skrive.

Vi laver meget gerne vinrejser i hele Tjekkiet for både individuelle, små grupper og grupper i bus. Områderne i Mæhren byder udover vin på skøn natur, borge det enorme Unesco-fredede område ved slottene Lednice og Valtice og en kort afstand til Brno, Bratislava og Wien. Cykelrejser er helt oplagt i denne region.

I høstperioden september-oktober er alt booket lang tid i forvejen, mens foråret eller sommeren giver bedre muligheder. Se mere om grupperejser i hele Tjekkiet her > Vi laver altid gerne et unikt tilbud til jer.

E-mail: info@pavel-helge.dk Tlf.: +420 608 08 1111 pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.