Om tjekkiske jøder i Danmark

I efteråret var det 70 år siden at de fleste danske jøder flygtede til Sverige. Fejringen fik en sådan omtale at det næppe var til at overhøre. Det fylder mindre at 481 danske jøder blev fanget og sendt til den gamle fæstningsby Theresienstadt i Tjekkoslovakiet i 1943-44. Det er baggrunden for at vi i år har ændret vores tur til Theresienstadt. Vi vil have fokus på danskere og jøder fra Prag. I denne artikel handler det til gengæld om en rejse i modsat retning. Unge tjekkoslovakiske børn der rejste fra Tjekkoslovakiet til Danmark i 1939 da krigen truede. Det er nu hele 75 år siden at deres danske værtsfamilier modtog disse flygtningebørn med hjertevarme.

Af: Sylva Bajerová. Hovedaktørerne i en sjælden optimistisk historie fra anden verdenskrig er cirka 80 tjekkisk-jødiske børn mellem 14 og 16 år. De blev af egne familie udvalgt til at skulle uddanne sig og forberede sig på at rejse til Palæstina ved at lære landbrug. Børnene mødtes på et jødisk kurs i Prag eller Brno, senere rejste de sammen til Danmark. De forestillede sig at Danmark blot var mellemstation, men sådan blev det ikke. De fleste unge fik  fire gode og oplevelsesrige år, mest ved Næstved og enkelte ved Thisted. inden de måtte flygte til Sverige i 1943. Historien er omdrejningspunkt i en udstilling i Helsingør, til 2.marts.

Flugten til Danmark var af stor betydning for de jødiske børn. Det var familier, landmænd især omkring Næstved, som blev børnenes plejefamilier. De tjekkiske børn kom til noget helt nyt, de kom nemlig fra store byer og her skulle de hjælpe i landbruget, lære dansk og lære sig at arbejde i markerne og alt hvad der hører til et liv på landet. De var optændt af idealistiske, zionistiske tanker om at skulle til Palæstina og slå rødder, så de var mægtig interesserede. Mange af de tjekkiske, jødiske børn boede så tæt på hinanden at de kunne cykle på besøg hos hinanden. Om sommeren mødtes de alle på sommerlejr i Karrebæksminde, til hebraisk og kultur.

De 4  år i Danmark var fredelige år uden krig, år med mange oplevelser, første kærlighed, som nogle gang blev til ægteskab (som Zuzana og Arnost Lederer). Efter krigen vendte børnene tilbage til Tjekkoslovakiet og fandt ud af, at deres familie omkom under krigen. Udstillingen i Helsingør bærer titlen “Sophies Choice – The Czech way” på grund af det uhyggelige faktum, at disse unge blev udvalgt af deres familier, og deres søskende og forældre blev slået senere ihjel af nazister. De unge blev efterfølgende delt: nogle af dem kom igen til Skandinavien, nogle til Israel og nogle kom helt tredie steder. Men en del af disse børn taler stadig dansk og holder kontakten med slægtninge til den plejefamilie, de var hos i Danmark.

Den tjekkiske journalist Judita Matyasova har  efter flere års research i arkiver og gennem interviews med overlevende fortalt historien i sin bog  “Friendship in Spite of Hitler”. Bogen er ikke oversat endnu, den er på vej. Lige nu findes der en udstilling i Helsingør som er tilknyttet til bogen.  Den tjekkiske journalist Judita Matyasova har  efter flere års research i arkivet og gennem interviews med overlevende fortalt hele historien  i bog  “Friendship in Spite of Hitler”. 28.oktober 2012 lykkedes det i øvrigt tyve af hovedpersonerne, de tjekkoslavkiske jøder, at mødes i Israel.

I øjeblikket kan du i Helsingør se udstillingen, der hedder “Sophies valg på den tjekkiske måde” på biblioteket til 2.marts. Der skulle være en tjekkisk dokumentar-film på vej og her linker vi til den tjekkiske ambassade, samt artikler fra henholdsvis Sjællandske Medier og Næstved by. I øvrigt er det ikke svært at se en parallel til engelske Nicholas Winton. Han kom i 1939 til Prag og organiserede fra sit hotel på Wenzelpladsen over 600 jødiske børns rejser til britiske familier. Tusindvis af tjekker, tidligere udenrigsminister Schwarzenberg, parlamentsformand Nemcova og mange andre støtter en nobelpris til Sir Winton. Vi syntes den tjekkisk-danske historie er fantastisk. Om 80 børn og de mange familier som tog imod og beskyttede dem i Næstved, Thisted og andre steder. Vi bliver glade for en kommentar – også hvis du har set udstillingen.

(I mangel af relevant billede, bruger vi et billede fra Prag, Josefov. Det er en Stolperstein/snublesten. Der står at Hr. og Fru Böhm boede i dette hus, fødselsdag, at de blev deporteret til Lodz, hvor de døde)

Send os en e-mail her eller ring på +420 608 08 1111 pavel-helge.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.