Lidice mindesmærke

lidice mindesmaerke tjekkietLidice mindesmærke. Lidice blev grundløst og helt bogstaveligt jævnet med jorden i juni 1942. Vi besøger fundamenter fra landsbyen, mindesmærket for de mange børn og ny udstilling. Det er svært at køre lige hjem igen, derfor besøger vi i landsbyen Unetice bryggeriet. Vi kan snakke videre over suppe. Vi slutter ved Prag krypten, hvor Heydrichs banemænd blev fundet. En køretur med minibussen lige over en halv time.

  • Tirsdag kl.13-17. Minibus og til fods
  • Inkl. transport, entré og forplejning 
  • 350dkk/1150czk per person bestil-ture-gron

 

lidice mindesmaerkeLidice mindesmærke er en påmindelse om grusomhed i krig og nazisme. 10.juni 1942 om morgenen blev landsbyen Lidice omringet af SS, specialkorpset som sad tungt på Bøhmen. Uden forvarsel. Samme formiddag skød SS alle voksne mænd og store drenge. En lille gruppe børn med blå øjne og lyst hår blev revet fra mødrene og sendt til ‘arificering’, genopdragelse som gode nazister. De fleste børn blev kørt til Chelmo i to lastbiler, to døgn senere blev de gasset ihjel. Landsbyen blev herefter sprængt i stumper og stykker. Jødiske fanger fra Theresienstadt ryddede op. Til trods for den nidkære grundighed og flere hundrede ofre, lykkedes det ikke nazisterne at slette landsbyen fra verdens bevidsthed. Derfor skal vi på besøg og være med til at huske.

IMG_9379Den ufattelige vold i overfaldet på Lidice var en hævn for attentatet på rigsprotektor Reinhard Heydrich, 27.maj 1942. Vi slutter i Prag tæt på Wenzelpladsen, ved den krypt under en ortodoks kirke, hvor SS opdagede de mænd som faktisk angreb Reinhard Heydrich. Den modige indsats, det eneste attentat i Europa på en ledende nazist, som fik så skrækkelige og absurde konsekvenser i landsbyen Lidice.bestil-ture-gron

Vi kører fra Lidice en kort tur til landsbyen Unetice. Vi gør tanker og diskussion færdig over en suppe og en drikkevare. Så kører vi til slutpunktet ved krypten i Prag. Det Nationale Monument til Heltene mod Heydrichs terror ligger i krypten under en ortodoks kirke i nye by, Prag 2. Det er blot 10.minutter fra Wenzelpladsen. Her fandt SS sent i juni 1942 de to gerningsmænd, Gabcik og Kubis, samt fem modstandsfolk. Næsten en måned efter attentatet udkæmpede der sig her et blodigt slag, de syv indenfor døde på stedet. 27.maj angreb netop  Gabcik og Kubis Heydrichs åbne Mercedes en morgen i Holesovice, Prag 7. Reinhard Heydrich, slagteren fra Prag, døde fire dage senere. Lidice 10.juni var en del af SS hævn, måske et alibi overfor Berlin i mangel af gerningsmænd.

Unetice bryggeri har været et af vores yndlinge i snart otte år, siden de åbnede. Hvor Vinohradsky Pivovar bryggeri, hvor vi tager på rundvisning hverfredag er Pavels lokale, er dette i Helges nabolag. Deres fadøl fåes på gode steder over hele Prag 6. Køkkenet er godt. Bryggeriets bygninger charmerende fra 18.årh og endelig er gårdhaven herlig, hvis vejret bliver varmtlidice_051313prag-2_krypt_cyrilmethodius_katedral

 

Mindesmærket i Lidice skrev vi kort om (2007) og beslægtede Lezaky landsby her (2008). En lille blog om Prag krypten (2010).

Lidices børnemonument (ENG), skulptør Marie Uchytilovas livsværk. Albertslund bidrog med flere.

Denne tur kan oplagt laves i kombination med en transfer til eller fra Prags Vaclav Havel lufthavn. bestil-ture-gron

Theresienstadt er en anden oplagt kombination. Er du parat til en lang dag, kan vi skræddersy et program. Ligesom vi gerne udvider Lidice turen med mere fokus på attentatet 27.maj 1942, operation Anthropoid. Besøg kirkegård, Heydrichs slot, gerningsstedet med mere. Vi har ofte nydt Unetice bryggeri besøg med tog og en slentretur.

lidice mindesmaerke tur unetice bryggeri tjekkiet

Lidice mindesmærke

Denne side handler om tur fra Prag. Pause på Unetice bryggeri. Slutpunkt ved krypt i Prag.

Betingelser for Prag ture 2019

Tjek også vores engelske sider alternatives.cz s.r.o.