Kulmine ved Most

Tjekkiet er rigt for miner. De spræder sig over den nordlige del af landet omkring byer Most, Chomutov, og så i Ostrava område tæt på den polske granse. 66 millioner tons kul udvundet om året gør Tjekkiet til verden 14.største kullevandørrer. I selve Tjekkiet producerer man 57% energi i kuldrevet elkraftværker. Reservene i landet vurderes til 130 år, som gør kul den mest holdtbare energikilde at stole på.
exkursion kulmine Most

Turbeskrivelse

[pullquote]

Tur fakta

fra Prag: 120km
Turenslængde: ½ dag
Min: 10 personer
Max: 38 personer
Pris: 1000czk

[sc:book]
[/pullquote]
Halvanden times kørsel mod Nord ligger et af Tjekkiets mest industripræget områder, hvis drift er baseret på brunkuld udgravet i flere store miner imellem byer Chomutov og Usti nad Labem. Vi skal besøge et i Tusimice eller Bilina, som hører blandt de største af dem.
Vi starter med at se en ½ times film om udgravningsprocesser og sikkerhed, derefter deles vi op i 2 lastbiller lavet om til busser og kører ned til bunden af minen, som ligger ca 300m nede. Vores guide, en mine ingeniør forklarer på de jævnlige stops om mineproduction, gravemaskiner og økologi. Vi får set deres rekultiveret område, som bliver kaldt for “Ministrenes udsigt”, ligesom selve driften på ingen afstand.

Efter ekskursion tager vi til Most, for at se en by der blev nydannet efter den gamle måtte gøre plads for minedriften. Vi besøger den eneste overlevede bygning i den Gamle Most, Mariakirken, som blev overflyttet på 4 parallele jernbæner 861m for at undgå skæbnen af resten af den gamle kongelig by Most, som til gengæld blev fuldstandig nedlagt under kommunismen. Denne overflytning, som var en demonstration af den teknologiske udvikling i Østeuropa under den kolde krig, og som holdte en hær af ingeniører igang for flere måneder, fik endelig sin plads i Guinessbogen Millennium Edition.

 

Vidste du at…

  • • Minearbejder var de bedst belånede under kommunismen. Uranium miner var det til gengæld svært at få arbejder for, derfor fyldte man de tomme stillinger med politiske fanger, som arbejdede ofte ubetalt under forfærdeligt forhold.
  • • I Europe udgraver man allermest i Tyskland, som er den førende europæisk kuldproduktør. Verdens kuld super-power er stadigvæk USA med ca 30% verdens kuldreserver.
  • • Den billige amerikanske kuld er en stor konkurence for den russiske gas. Der bliver derfor bygget flere kuldelkraftværker over hel Europa idag på trods af EU grønne politik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.