Наши партнеры

Burcak og vinhøst i Tjekkiet

I denne tid er det vinhøst. I Tjekkiet, både i vinområderne i Moravien og i Prag, serveres mellem 1.september og 1.november Burcak, en unik tjekkisk drik. Vinhøsten i år synes at blive meget fin, som de foregående to år. Hvidvine når et højt niveau i Tjekkiet, mens rødvinene ofte præges af forholdsvis få soltimer og et lille kalkindhold.

Se vores turprogram. Mail os. Læs om Prags bydele eller Prag i september. Billederne i denne blog er fra 3.g’er, Nykøbing Katedralskole, med Pavel på studietur i Moravien først i denne uge. Læs Prague Post om at ture vinbyerne på cykel.

Burcak, “Burtjak” er en drue-most. Når druerne er knust, findes en most eller juice. En kort overgang gærer den most og bliver til Burcak. Det varer kun 2-4 timer inden væsken bliver til ung vin, Rezak. Det stadie fortsætter til det er en moden vin. Den unge vin er pr. tradition i Tjekkiet klar til servering omkring St.Martins dag d.11 november.

Burcak siges i folkemund at gære færdig i kroppen. Det skulle gøre drikken lumsk fordi alkoholprocenten så skulle stige efter indtagelse. Læger siger det er en skrøne. Sikkert er det at alkoholen normalt er omkring 5-8% og det nok nærmere er gæringsprocessen der kan give heftige tømmermænd. Det er værd at være kritisk med stedet, prøv måske U Sudu, for et legendarisk, lokalt og ungt sted eller besøg vinhuset i Ungelt for feinschmekere.

For den uerfarne kan den smækre, søde smag forlede til vovemod. Hvis Burcak er ordentlig skal den være mælkehvid eller lysgul. Den tjekkiske vinhøst fejres med Vinobrani, en vinhøstfest med særlig fokus på Burcak. I de store sydlige vinbyer i Mæhren, Moravien, har de hver sin fest. Mikulov (7-8/9), Valtice (6/10) og Znojmo (14-15/9) er nogle af de mest kendte. ”Alder har kun betydning, hvis du er en vin”, siges det.

I Prag fejres høsten ligeså, tag for eksempel til Vinobrani i Grobovka (22-23/9), billedet nedenunder, eller læs mere om parken. Troja slot har en vinkælder, hvor de 15-16., begynder kl.9. De gamle vinbyer Melnik (21-23/9) og Karlstejn (29-30/9), nogle af de få vinområder i vest, i Bøhmen, Tjekkiet, fejrer ligeledes en hel weekend med mange aktiviteter. Lav en individuel tur med os til en vinby.

Vin hedder på tjekkisk Vino. Hvid bile og rød cerveny. En vinbar eller vinrestaurant Vinarna. Køb en deci (-liter) eller to og smag dig frem. En deci koster fra ca.15czk lokalt. Na Zdraví, skål. pavel-helge.dk

One Comment on “Burcak og vinhøst i Tjekkiet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk