Fløjlsrevolutionen og nutiden

I går, mandag d.17.november, blev Fløjlsrevolutionen markeret for 19.gang i Tjekkiet. Dagen er en national fridag og markeringen er de senere år blevet præget af mange demonstrationer.

Tidligere præsident Vaclav Havel har fornylig udtalt at fløjlsrevolutionen måske var forgæves, nu hvor Kommunisterne har fået del i magten i flere regioner af Tjekkiet. Det er første gang siden 1989.

Nedenunder prøver vi at beskrive nogle af de udtalelser om markeringen af fløjlsrevolutionen som som er sprunget os i øjnene, i de tjekkisk medier. Billederne er fra Prag i går. De kan forstørres. Nedenunder findes også et Prag kort over steder, som forbindes med kommunistregimet.

Billederne er taget ved Monumentet til ofre for kommunismen. Monumentet findes ved Ujezd, den tidligere byport der markerer skellet mellem Mala Strana og Smichov. Foreningen af tidligere politiske fanger og Prags byråd satte monumentet op i 2002. Det første monument til fløjlsrevolutionen findes i Narodni-gaden, på den modsatte side af floden. Se det nederst.

Monumentet her danner en akse med det. Monumentet beskriver ofre for kommunismen med disse frygtelige tal, fra venstre mod højre: Odsouzeno Dømte 205480 mennesker, Popraveno Henrettede 240, Zemrelo ve Veznicích Døde i fængsel 4500, Zohynulo na Hranicích Dræbte på grænsen 327 og endelig emigrerede 170938 borgere.

I år fyldte det meget at nynazister i både Prag, Litvinov og flere andre byer ville protestere mod positiv særbehandling af Roma-mindretallet. Det følger to dage efter en undersøgelse pegede på at Romani-børn stadig ikke kan klare sig i skolesystetemet, at de reelt bliver adskilte. Der var flere sårede i Litvinov og hundredvis af anholdte ved banegården i Most.

Radarmodstandere benyttede også dagen til at vise flagene. I Nardoni-gaden (“boulevarden”) skændtes radarmodstandere og politi. Radarmodstanderne stemples af de borgerlige som naive allierede af Rusland. Det faldt ikke i god jord at den franske præsident Sarkozy, kort tid efter han foreslog at Frankrig skulle overtage det tjekkiske EU-formandsskab, sagde at de russiske indvendinger mod en amerikansk radar er berettigede.

Præsident Vaclav Klaus har til gengæld brugt sit statsbesøg i Irland til at sammenligne irske eu-modstandere med dissidenter i kommunisttiden. Det har ført til mange bitre udmeldinger fra både den irske regering og andre EU-lande. Apropos kommunisternes øjeblikkelige succes som ny regional partner til CSSD Socialdemokratiet, som vi nævnte i begyndelsen, er et kommunistisk parlamentsmedlem lige blevet anklaget for at have tævet folk brutalt, mens han var fængselsvagt i kommunisttiden.

I Tjekkiet behøves tydeligvis mere end 19 år for at frigøre sig fra 40års kommunisme. En journalist på Aktualne.cz formulerede det således i en overskrift: “Opgøret efter 40års kommunisme – 40 dømte STB-agenter”. Det kan sammenholdes med 204480 dømte mennesker i kommunisttiden. Følg i sporene af kommunisme rundt i Prag. Brug Prag kortet eller bestil en individuel tur fokuseret på 1948-1989. pavel-helge.dk


Vis stort Prag kort

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Links

Nelso.dk Local Search
facebook-logo

Prag på dansk

prag byrundtur dansk
BESTIL Prag guide byrundtur på dansk. 2 x uge. Lokale tip. 100dkk/350czk
LÆS MERE >

Mød os i Prag

prag guide moede Ture i Prag her Kl. 9 dagligt 24.3-28.10 2018 Café Tramvaj (Mød guide 8.45). Se KORT MØDESTED >

Prag ture 2018

Vi printer ikke brochure i 2018, men du kan se alle vores faste Prag ture på dansk: UGEPLAN Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk

Betingelser

Betingelser for ture i Prag med de lokale 2017 Hvad er mødested? Hvordan aflyses en tur? Hvor er firmaet registreret? Garantier og betingelser her