Наши партнеры

Kutna Hora – Sølvbyen øst for Prag

Kutna Hora skrev vi først om i fredags. Del I handlede om Kostnice, det berømte benkapel bygget af menneske- knogler i Sedlec, forstaden til Kutna Hora. Del II handler om selve Kutna Hora, om sølvminerne, møntprægning, kirkerne og den smukke, middelalderlige bykerne. Kutna ligger ca.75 min. fra Prag.

Kutna Hora er bygget på sølv. Byens sølvminer ligger under byen, i 12 lag op til 600 meter under jorden. Byens rigdom skyldtes de enorme indtægter sølvminerne gav og den status der fulgte med at præge mønter. Kutna Horas sølvminer blev udnyttet mellem 1300 og 1626. I år 1400 blev Kutna Hora kongeligt sæde for Vaclav d. IV.

Begynd en tur til Kutna Hora fra parkeringspladsen ved St. Barbara domkirken. St. Barbara var minearbejdernes skytshelgen. Den enorme gotiske kirke der troner over Vrchlice-floden blev bygget for borgernes egne penge. Grundstenen blev lagt i 1388 og Peter Parlers værksted stod for byggeriet op til hvælvingerne. Peter Parler ledede også byggeriet af St. Vitus katedralen i Prag og Karlsbroen.

Den vestlige facade af St. Barbara blev muret til i 1550 fordi der manglede penge. Den nygotiske vestfacade kom først til i 1886. Udsigten fra St. Barbara ses på øverste billede. Herfra kan man gå langs jesuitterkonventet og balustradegaden Barborska. Sandstensskulpturerne langs gaden stammer fra 1713-16. Find her Jan Nepomuk med 5 stjerner i glorien, som på Karlsbroen i Prag.

St. Jakobs kirkens tårn er 83meter højt og præger Kutna Horas profil. Den gotiske St. Jakobs kirke blev bygget fra 1310 på en vanskelig plads mellem borgerhuse. St. Jakob fik kun et tårn, fordi der løb minegange, det gjorde undergrunden ustabil. Lige ved siden af ligger Vlassky Dvur den Vælske gård, det gamle prægehus fra 1200-tallet.

Vlassky Dvur, den Vælske, har sit navn fra de italienske prægere der blev hentet hertil omkring 1300. Se Vaclavkapellet, audienssal og skatkammeret. Her ses blandt andet en Prazsky Gros, Vaclav d.2s mønt fra 1300. I 1726 lukkede Vlassky Dvur, i det al møntprægning blev flyttet til Wien af østrigerne.

Borgen Hradek var oprindelig et kastel i bymuren. Hradek blev bygget om af Smisek omkring 1485. Hradek er i dag sølv- og minemuseum. Rundvisningen viser produktionsmetoder og udstyr. Højdepunktet er en tur i minegangene. Minetøjet er hvid kittel, hjelm og en minelampe. Gangen blev genopdaget af arkæologer i 1967. Turen er 250 meter lang og gangen er snæver, den er blot 1,20 til 3 meter høj og mellem 0,4 og 0,7 meter bred.

Vi har i denne korte gennemgang slet ikke nævnt de gotiske huse i Kutna Hora. Stenbrønden på billedet er gotisk, fra 1300-tallet. Se også de smukke pladser. I Kutna Hora findes oven i købet bryggeri: Pivovar Lorec med mærket Dacicky. Bryggeriet har virket siden 1573. Smag det i Pivnice Dacicky, Rakova 8, Kutna Hora. Her spiser man også godt.

Læs videre om vores mulighed for individuelle ture fra Prag – også til Kutna Hora. Læs om alle vores ture i Prag og omegn eller læs om kultur i Prag i maj måned. Send en mail. Telefon +420 608 08 1111
pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk