Наши партнеры

Opstanden i Prag 5. maj 1945

I dag markeres Prag- opstanden den 5. maj 1945. Revolten i Prag begyndte tidligt om morgenen den 5. maj med det tjekkiske politis overtagelse af tjekkisk radios bygning på Vinohradska gaden, lige bag Nationalmuseet og Vaclavske Namesti.

Opstanden i Prag varede til befrielsen den 8. maj 1945. Prag-opstanden kostede 1694 tjekker livet og 1600 blev alvorligt sårede. Op mod 30.000 tjekker deltog aktivt i slagene i Prag. Næsten 1000 tyskere blev slået ihjel, deraf en del civile. Øverste billede er Prags Gamle Rådhusplads, det er det også på de sort-hvide fotografier fra Prag Bys Arkiv, det nederste viser den udbrændte fløj af Prags Gamle Rådhus.

Begivenhederne begyndte som sagt om morgenen den 5. maj 1945. Mens kampe rasede udenfor tjekkisk radios bygning sendtes der bestandigt opfordringer til borgerne i Prag om at rejse sig til modstand og bygge barrikader. Andre steder i Prag besatte tjekkiske modstandsfolk Gestapo- og sikkerhedspolitiets hovedkvarterer.

Om morgenen d.6. maj var der over 1000 barrikader i Prag og kampene fortsatte igennem de næste to dage med i alt over 2000 barrikader. Waffen-SS var i Prag med talstærke delinger og de hævnede sig på tjekkerne med bombninger med både tanks og fly. Der var en del ødelæggelser i Prags historiske områder.

Undsætningen til Prag-opstanden kom ikke fra amerikansk side, som håbet, men fra den “Russiske Befrielses Hær”, den såkaldte Vlasov-arme. Det var russiske og ukrainske soldater der efter Stalingrad 1942 allierede sig med tyskerne – mod Stalin. I Prag kæmpede de mod nazisterne.

Bittert var det for tjekkerne at den amerikanske hær under Patton allerede stod i Pilsen inden 5. maj 1945 og tilsyneladende endda fik rapporter fra spejdere i Prag om modstanden. 8.maj måtte tjekkerne alligevel overgive sig til den tyske general Toussaint. Tyskerne opmarcherede og Vlasov-hæren trak sig. Kravene var total overgivelse og uhindret passage i Prag for både tyske civile og militær. Til gengæld blev Prag ikke destrueret.

13 timer inden den Røde Hær ankom til Prag d.9 maj underskrev den tjekkiske modstandsbevægelse tyskernes overgivelse, så da den Røde Hær ankom var de sidste tyske tanks på vej ud af byen. Vlasov-hæren overgav sig til amerikanerne men blev udleveret til den Røde hær. De fleste blev henrettet.

De sidste krigshandlinger fandt sted syd for Prag så sent som 11. maj. Den officielle markering af befrielsen af Tjekkiet er 8. maj 1945. Tjekkiet kom siden helt under kommunistisk kontrol efter februar 1948, under Gottwald.

München-aftalen 1938 og Jalta-aftalen i 1945, i begge tilfælde blev Tjekkiet offer for “stormagts-politik”. Læs her videre om Lidice og attentatet på Heydrich, Nynazister i Prag, Theresienstadt eller Josefov, Prags jødiske område.

Gå til aktuelt for Prag i maj eller en oversigt over vores ture i Prag.
Send en mail. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk