Prag 25.februar 1948

I Prag og resten af Tjekkiet markeres datoen 25.februar. I dag er det 60 år siden kommunisterne i Tjekko- slovakiet tog magten ved et kup. Nogle siger ligefrem at landet gik fra demokrati til totalitært regime på denne ene dag, 25.februar 1948. Flere steder i Prag blev det markeret allerede i går.

Opdatering 27/2: Præsident Klaus mødte d.25. februar repræsentanter for politiske fanger, kirker og medlemmer af Sokol. Han talte om pligten til at forhindre noget tilsvarende af februar 1948. Han advarede mod ideologier og indskrænking af friheden. Kommentaren i artiklen i Aktualne.cz siger det kan forståes som rettet mod miljøaktivisme.

En anden Aktualne artikel
beskriver en forskers opdagelser i sovjetiske arkiver, at der ikke var tilfredshed i Moskva med de tjekkiske ledere i 1948. Moskva ønskede en kommunistisk ledelse der gik hårdt frem – og ikke tøvede, som de tjekkoslovakiske kommunister f.eks. gjorde overfor tvangskollektiviseringer i landbruget. I Radio Prag udtaler en rådgiver til nutidens kommunistiske centralkomite, at folk havde det meget bedre for 20 år siden. Nogle hundrede aldrende kommunister demonstrerede for “Sejrende Februar” på Vaclavske Namesti.

Dagen i 1948 blev symbolsk helt afgørende, selv om Tjekkoslovakiets overgang til etparti- diktatatur nærmere var en gradvis proces. Den kommunistiske leder og statsminister Klement Gottwald meddelte ved et folkemøde på Starometske Namesti, den gamle rådhusplads, i Prag d.25.februar, at Præsident Benes havde accepteret 12 ministres tilbagetræden fra regeringen. Kommunisterne fik lov at fylde posterne, med Præsident Benes billigelse.

Det skyldtes at 3 regeringspartier i netop februar 1948 nægtede at anerkende det kommunistiske partis udnævnelse af yderligere 8 politikomissærer, efter deres forgængere var tvunget ud. Partierne det Nationale Socialistparti, Folkepartiet og det Slovakiske Demokratiske Parti søgte at sige stop overfor kommunisternes stigende kontrol med hele statsapparatet.

10.marts 1948 (SE NY ARTIKEL 10/3/08) blev den sidste demokrat i regeringen, udenrigsminister Jan Masaryk, fundet død ved udenrigsministeriet. Om Masaryk døde for andres hånd eller ved selvmord er aldrig endeligt afklaret. Kommunisterne i Prag satte sig tungt på magten fra 1948 og siden fulgte blandt andet de modbydelige processer mod Milada Horakova, vi skrev om tidligere. Det varede yderligere 41 år før Fløjlsrevolutionen ledte til demokrati igen. Fløjlsrevolutionens begyndelse markeres i Tjekkiet med studenterdemonstrationen d.17.november 1989 i Prag, i Narodni gaden. Læs her i stedet om Tjekkoslovakiet 28. oktober 1918 eller Jan Palach og 1968.

Kommunistpartiet, KSCM, spiller fortsat en politisk rolle i Tjekkiet, senest i forbindelse med genvalget af Vaclav Klaus som tjekkisk præsident. Kommunisterne har til en vis grad reformeret programmet, men deres navn er uforandret, ligesom de aldrig rigtig har villet undskylde grusomme handlinger, begået igennem årtierne med regime. Det første til debat i Danmark, da Margrethe Auken nægtede at sidde i gruppe med dem i Europa-parlamentet.

Vi linker til en god kronik på Information, et indslag om de tjekkiske kommunister fra DR P1 og en mærkelig artikel fra Arbejderen, hvor Anton Nielsen beskriver kommunisternes magtovertagelse således “Denne, for det tjekkoslovakiske folk så vigtige og positive begivenhed, blev i Vesten kaldt for ‘kuppet i Prag’, og valget fik politisk betydning langt ud over Tjekkoslovakiets grænser.Anne Lindskjold fra CVU Jelling skrev om baggrunden.

I Prag er det i forbindelse med kommunismens historie oplagt at gå forbi KSCMs, kommunisternes hovedkvarter, nær Vaclavske Namesti. Besøg selve pladsen, Jan Palachs monument samme sted, Narodni-gaden, den gamle rådhusplads med Kinsky-palæet (Billedet viser Kinsky-palæet til påske med marked) og måske udenrigsministeriet i Hradcany, slotskvarteret i Prag. Pavel-helge.dk anbefaler også at besøge militærmuseet i Zizkov, som har udstilling om forfølgelser efter februar 1948.

Læs om påske i Prag eller se alle udflugter i Prag. Mail os.
pavel-
helge.dk

2 Comments

  1. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

    RP: Czech Republic marks anniversary of 1948 communist putsch http://www.radio.cz/en/article/101245

  2. Pavel Helge

    Radio Prag havde et utrolig spændende, langt interview med en engelsk-tjekkisk historisker som har udgivet: “Dealing with Democrats. The British Foreign Office and the Czechoslovak Émigrés in Great Britain, 1939 to 1945.”

    Der er meget oplysende afsnit om Benes, Sudetertyske, München og det kommunistiske kup i 1948. Læs her under overskriften “Martin Brown: a post-Cold War perspective on the wartime Czechoslovak government in London”: http://www.radio.cz/en/article/110530

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.