Bryggerimiddag

pivovar u bulovky

TID 17.30 – 21.00
MØDESTED Cafe Tramvaj
DAGE MAN+TORS
FÆRDSEL Med sporvogn
MAD-DRIKKE Inkl. Alle øl og middag
PRIS/pers 900czk

BESTIL BRYGGERIMIDDAG

Vi tager til det fine mikrobryggeri Pivovar U Bulovky. Det hedder samtidig Richter Pivovar ”bryggeri”, som ejernes familienavn. De står selv for den daglige drift. Pivovar U Bulovky ligger i Prag-forstaden Liben, Prag 8. Det er i sig selv spændende at kunne vise jer Prags andre kvarterer, væk fra turiststrømmen.

Efter en sporvognstur med linie 24 gennem byen står vi af ved stoppestedet Bulovka, der ligesom bryggeri og værtshus tager sit navn efter det store, lokale hospital. Turen er ikke god til børn, den handler om øl, god mad, hygge og tjekkisk værtshuskultur. Børn har bedre vilkår på turen til Cesky Sternberk og Sazava-floden med besøg på Kacov bryggeri om morgenen.

Vi har en reservation ved langbord, på bænkene. Først skal vi tage stilling til, hvilken øl I vil begynde med. Richter serverer kun egne, friske øl. Vi ved derfor ikke altid på forhånd, hvilke øl der er drikkeklare. U Bulovky har altid deres egen lager, en lys (svetly pivo) 12,3 graders øl med en let bitter smag og 5procent alkohol. Frantisek Richter brygger, på nær jule- og påskeøl, altid efter det Bayeriske Reinheitsgebot, der er ingen tilsætning til ingredienserne, malt, humle, gær og vand. Øllene er overgærede, i åbne kar og de lagres på egefade. Richter arbejder fortløbende med at udvikle øllene.Richter pivovar

Deres mørke øl cerny/tmave pivo, er 14graders. Den mørke farve opnåes ved at riste malten og skabe en karamelisering. Blandt tjekkiske mænd siges det i øvrigt at mørke øl er for kvinder, der ønsker større bryster. Blot ca. 5% af tjekkisk øl er mørkt. Ofte kan vi også smage deres fine Richter Prazsky Hefe-Weissbier, overgæret 12,8 graders øl, med en alkoholprocent på 4,9. Let og meget delikat. En berømt ølanmelder beskrev smagen af Richters normale, lyse øl således: “en rig humleduft og en varmende maltduft påvirker næsen, med en sprød citrus og let gæret første smag, fuldt af en perfekt afbalanceret sursød smag”.

Tjekkerne begyndte at brygge pilsnerøl i 1842, da den bayerske brygmester Josef Groll blev hentet til byen Pilsen. Han fandt ud af at lave undergærede øl. Til industriproduktion sikrer undergæring en ensartet kvalitet. Øllene bliver filtrerede og dermed flotte og klare. Det var dog først i slutningen af 1800-tallet, at man også styrede kultiveringen af gæren og dermed fik en målbar videnskab. De store bryggerier pastauriserer samtidig øllene, når de tappes på flasker og tønder. Endelig plejer man at tilsætte bobler ved carbonisering omkring fadølsanlægget. Hos Richter får vi smagen direkte fra kilden, uden kortslutninger. Frantisek Richter sagde engang, at selv når opskriften følges perfekt, bliver øllene aldrig helt ens. Luft, vand og humle, det falder altid forskelligt ud.

pivovar richter u bulovkyRichter har selv bygget bryggeri- og værthusinteriør. To store kobberkedler, som Richter selv bankede ud, står i hjørnet. Det sikrer os en fantastisk duft af humle på værtshuset. Bardisken er lavet af fem store træer, og lamperne i kobber er også hjemmelavede. Stoltheden ved håndværket går igen, alt fra frankfurterpølser Klobasa over gullash til desserter er hjemmelavet her. Det er Fru Richter som står med ansvaret for driften af restauranten. U Bulovky fungerer som et lokalt værtshus, her kommer en blanding af folk fra Prag 8 og øl-feinschmekere fra resten af Prag – og hele verden.

Læs en flot omtale af U Bulovky, skrevet af Libor Vojacec hos ale.dk
Her er en omtale af Richter, skrevet af Pivni Filosof i Prag

Kvarteret i Liben kendes for at attentatet på Reichprotektor Reinhard Heydrich fand sted her om hjørnet i 1942. To tjekkiske faldskærmspiloter angreb Heydrich i hans store, åbne sorte Mercedes. Deres maskinpistol blokerede, men en af dem smed en granat der sårede Heydrich, og det døde han af. Det fik voldsomme konsekvenser og er forsat omdiskuteret. Se en udstilling om attentatet på Militærmuseet i Prag 3 en anden dag

richter pivovar u bulovky prag 8Vi skal ikke kun drikke, vi skal også spise en fuld tjekkisk menu. Når vi har bestilt første øl, får vi dagens suppe polevka. Vi fortsætter med den lækkert tilberedte og anrettede Gullash med knedliky og slutter med den overdådige Babovka (Bedstemorkage med is). Alternativt kan vi bede om at smage den unikke øl-is. Alle øl (eventuelt vin eller sodavand), mad og eventuelt en kaffe er med i prisen. I skal bare selv sørge for sporvognsbilletter til linie 24. Vi slutter bryggeribesøget når vi er helt mætte, så skal vi blot ”trille” de 200 meter retur til sporvognen.

Du kan selvfølgelig besøge bryggeri og værtshus alle dage. Der er åbent 11-23. Der er livemusik udvalgte aftener. BESTIL BRYGGERIMIDDAG HER

pavel-helge.dk

2 Comments

  1. Arblog » Blog Archive » A Prague Blog About Everything

    […] have been blogging for a year and a half now, where they cover some really interesting topics like Brewery Trips, Virtual Tours of Prague, Communism in Prague, American Radars features on Neighbourhoods and my […]

  2. Kim Rasmussen

    Glæder mig til igen at besøge dette dejlige sted, super super dejligt øl..

    Pavel pas på, er i Prag uge 34, så mandag d. 17/8-2009, skal jeg med til en hyggelig aften, med super øl…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.