Jan Palach – En Tjekkisk tragedie

I 1969, den 16.januar, brændte Jan Palach sig selv foran Nationalmuseet på Wenceslaspladsen. Det var i går, for 38 år siden. Han døde tre dage senere af sine brændsår, d.19/1, 20 år gammel. Fra den dag til Palachs begravelse d.25 holdt en gruppe studenter sultestrejke foran Wenceslas rytterstatuen. Hans kiste stod i Karolinum, Karlsuniversitetet.

Palach mindes i dag som en martyr. Et navn alle forbinder med den Sovjet-ledede invasion af Tjekkoslovakiet 21.-22. august 1968. Palach protesterede mod invasionen og Tjekkoslovakiske politikeres ophævelse af demokratiet.

Opdatering 13. januar 2009: Radio Prag har i dag en interessant artikel. I år markeres 40-året for Jan Palachs selvafbrænding i Prag i 1969. Et nyfundet dokument giver større viden om Jan Palachs tankegang. Han ville besætte Tjekkisk radio og opfordre til generalstrejke. Læs her: Document sheds new light on Jan Palach’s suicide forty years on

Mandag d.20 januar 1969 gik et stort studenteroptog fra Wenceslas-statuen gennem byen til det Filosofiske fakultet. Der blev urene stoppet kl.3.15, klokkeslættet, hvor Palach døde d.19. Der var taler af professorer, studenter og arbejdere. Tusinder fyldte pladsen foran og gaderne omkring.

I månederne der fulgte forsøgte 26 mennesker i landet at brænde sig selv. 7 af dem døde. Jan Zajic, der brændte sig selv og døde på stedet i en Pasaz´ på Wenceslaspladsen d.25 februar 1969, er med Palach mindet med et lille monument, det er også til alle ofre for kommunismen.

Skulptør-studenten Olbram Zoubek støbte d.19 januar, hemmeligt, en dødsmaske af Palach som i dag hænger på et hjørne af det Filosofiske Fakultet på Jan Palachs Plads, tidligere den Røde Hærs Plads. Se alle 3 steder på byrundtur.

En god side til mere viden: http://archiv.radio.cz/palach99/eng/
I dag i nyhederne: Tragic death of Jan Palach commemorated

Send os en email eller ring – +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.