Cesky Sternberk

Denne tur kører onsdag og lørdag direkte med bus fra jeres hotel. Vi begynder i Prag fra kl.9.00 og er tilbage i Prag ca.15. Rundvisninger på borg og bryggeri og frokost med en øl inkl. Der er trapper på slottet. SE TURPROGRAMMET
Den 760 år gamle borg Cesky Sternberk ligger smukt og troner på en klippekam over Sazava floden. I dag regnes den både som den ældste borg i privat eje og en af de bedst bevarede.

Borgen står i dag, som næsten alle gamle borge, i en blanding af perioder. Der er en ret skjult kerne af den tidlige, gotiske middelalder-borg. Der blev bygget om sent i gotikken især omkring befæstninger og i den tidlige barok blev interiørerne ombygget. Udover borgen stammer fæstningstårnet Hladomorna fra den sene gotik. Det velbevarede tårn kan også ses efter rundvisningen.

Den nuværende ejer, Zdenek Sternberk, fik borgen tilbage fra staten i 1992. Kommunisterne nationaliserede den i 1949. I dag kan vi glæde os over de fascinerende, originale interiører, bla. fordi Zdenek Sternberk havde succés med at blive vægter og opsynsmand i kommunist-tiden. Ejerne af borgen var i tidligere århundreder involveret i både Hussiter-krigene og den lange, hårde 30årskrig. Navnet Sternberk har fulgt slægt og Borg siden Zdislav af Divisiov, han påbegyndte byggeriet af slottet i 1241.

Nogle af de vigtige årstal:

1992 Borgen gives tilbage til ejeren, Zdenek Sternberk
1949 Cesky Sternberk nationaliseres

1751 Der bygges en slotsbygning i den sydlige ende
1660 Carlo Brentano, stuk-mester, rekonstruerer
1627 Borgen plyndres af rebeller
1500 Årh.skiftet, fæstningsværker og Hungertårnet
1467 Borgen erobres af kongen Jiri af Podebrady

1300 Igennem århundredet bygges bla. nordligt tårn.

Vi skal på rundvisning i 15 forskellige rum, fra den overdådige Riddersal via St.Sebastians kapellet, det kostbare bibliotek og Jagtsalonen til det Orientalske rum og Morgenmads- værelset. Malerier, bøger, jagttrofæer og graveringer fra 30årskrigen er i samlingerne. Interiørerne rummer både eksempler på Roccoco, Biedermeir, Empire og Barokke møbler, farver og udsmykninger. Cesky Sternberk

Efter rundvisningen er der mulighed for at besøge Hungerstårnet, nyde udsigterne i skoven og over Sazava-dalen eller besøge Souvenir butikken inden vi kører mod bryggeriet Velkopopovicky Kozel, kendt for den sorte øl i Danmark. www.kozel.cz.

www.panopticpictures.com www.prague360.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.