St. Vitus i Prag – Statens eller kirkens?

Katedralen midt i slotskomplekset, den overvældende store, gotiske St. Vitus har været genstand for et 14årigt retsopgør. St. Vitus er både et af de vigtigste nationale symboler og landets centrale helligdom. Staten, på den ene side, repræsenteret ved slotsadministrationen under præsidentens kontor og den Romersk-katolske kirke, på den anden side, skændes om ejerskabet. Påskemandag virker det næsten symbolsk for religionens svage stilling i landet.

I dag, påskemandag, er det en statsfridag i Tjekkiet. Her er blot 12 officielle fridage om året, ingen udelukkende religiøse ferier. Dagen fejres med hedenske skikke og slivovice. Drengene skal med deres ris af piletræ (pomlázka) slå pigerne bagi. Det skal sikre frugtbarhed det kommende år. Pigerne giver til gengæld påskeæg (kraslice), de selv har dekoreret, ligesom de kan forsvare sig med vand.

Retssagen om St. Vitus katedralen har mange betydninger. Kirken argumenterer blandt andet for at katedralen er et helligt sted. Da byretten i Prag for 12år siden tildelte kirken ejerskab, lykkedes det statsadministrationen at appellere. I juni 2006 faldt der igen en dom i byretten, hvorved det var kirken der vandt ejerskabet. Kirken indførte entré på 100czk for størstedelen af den enorme katedral for at give ro omkring alteret. Det erklæredes at troende skulle have fri adgang, en svær størrelse at administrere.

I februar 2007 besluttede højesteret at domkirken igen skal forvaltes af staten. Højesteret dømte at St. Vitus blev statsejendom i 1954, da den kommunistiske stat med en resolution nationaliserede kirkens ejendom. Altså stik modsat byrettens dom fra 2006, hvor man netop argumenterede for at den oprindelige kommunistiske resolution kun handlede om administrationen – ikke ejerskabet. Nu er der fri adgang til katedralen, oven i købet også til krypten og tårnet, man tidligere skulle betale for.

Retssagerne kompliceres yderligere ved at grundlaget for St. Vitus katedralens ejerskab er ejendomsret fra middelalderen og dengang fandtes der ikke en adskillelse af kirke og stat. St. Vitus katedralen blev påbegyndt i 1344, lige før Karl d.IV’s regeringstid. Den yngre del er dog først bygget mellem 1876-1929.

En europæisk undersøgelse, citeret i Kristeligt Dagblad, European Social Survey (ESS) giver disse tal for tro i Tjekkiet: 71,4% har ingen religion. 25% er katolikker. 2,7% er protestanter.

Opdatering 15/10: Staten har lavet forlig med kirken om at betale 83 milliarder Koruna i erstatning for ejendom konfikskeret i kommunisttiden.

Opdatering 5/1 2008: Church state sign historic deal, Agreement settles question of nationalized properties.

Opdatering 14.januar i Kristeligt Dagblad: Tjekkiets kirkegods leveres tilbage (12. jan 2008) – Tjekkiets kirker løses fra staten ifølge aftale, der skal levere konfiskeret kirkegods for 25 millarder kroner tilbage.

Opdatering 26.march fra Prague Daily Monitor: Verdict on Prague Castle seizure takes effect

Der er god anledning til at diskutere religion, dagligdag og andet på vores ture. Se Turprogrammet, slotstur eller download brochuren i PDF. pavel-helge.dk

2 Comments

  1. Pavel Helge

    Radio Prag skrev forleden (6.marts 2009) om en ny retsafgørelse: Catholic Church loses St Vitus case but vows to fight on – http://www.radio.cz/en/article/113949

  2. Pavel Helge

    Den tjekkiske stat og den katolske kirke har endelig nået et forlig om Skt.Vitus katedralen: http://tinyurl.com/39g8hns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.