Kácov bryggeriet og Cesky Sternberk

Cesky Sternberk og bryggeri, en af vores nye ture, har vi justeret på. Vi kører til Sazava floden, hvor vi nu har fået mulighed for at besøge det fantastiske, lille bryggeri Kácov, i landsbyen Kácov ved Sazavafloden. Det er et af Tjekkiets ældste, grundlagt 1457. Som andre små og mellemstore bryggerier producerer de under 200.000 hektoliter og har derfor fordelagtige skatteforhold og ølkvaliteten i højsædet. Øllet anbefales selv i Prag.

Pivovar bryggeri Kácov laver to Svetle lyse øl, en 10graders og en tolv graders (som er ekstratprocenter, ikke alkohol procenten). Til jul og påske produceres ligeledes en Tmavé mørk, 14graders. Alt øllet er undergæret lagerøl (Lezak) og upasteuriseret. Øllene hedder Hubertus Kácov. En tønde med 50liter koster blot 750czk, dertil 1000czk i pant.

I kommunisttiden var bryggeriet lukket. Det blev genåbnet i 1992, men de første ejere, der ellers købte for 50.000czk, kunne ikke klare sig. Siden 2002 er der en entusiastisk, ny ejer, der trodser den farlige beliggenhed ved Sazava. Der var senest oversvømmelser i marts 2006, gær kar og kældre blev raseret. Vandstanden i både 2002 og 2006 kan aflæses på facaden af bryggeriet. Tryk på øverste billede for større, det ses på facaden til venstre.

Vi skal både på en rundvisning og smage på øllet. Bryggeriet har utrolig fine rum, selv om bygningerne er senere end 1457. Der er 10 mindre tanke og 5 større, vertikale lagertanke på hver 5kubikmeter. Vi skal se gær kar og vi skal besøge den lokale, hvor en 10graders koster 10czk og en 12graders 12czk.

I landsbyen ligger også et forfaldent, barokt slot med sin egen skønhed, bygget i 1600tallet og ombygget i 1700tallet. Slottet hedder Kácov som bryggeri og landsby. Vi kører efter smagning videre langs Sazava til Cesky Sternberk, der er beskrevet her. Vores tur ender Ved Verdens Ende Na Konci Sveta, en restaurant for enden af alfarvej. Vi skal spise en enkel, klassisk tjekkisk frokost med grønt fra egen have, her beliggende blandt økolandbrug og skønne landskaber.

Når vi kører ud af byen har vi opsamling på Botel Albatros kl.9.00, Hotel Ilf 9.20 og Botel Racek 9.30. Vi er hjemme omkring kl.15.

Kontakt os. Se hele turprogrammet eller mød os hver dag 17-17.30 (NYT) ved vores faste mødested midt på Wenzelspladsen Vaclavske Nam. Se billede i højre margen. Du kan læse mere om Kácov på Danske Ølentusiasters fine side, der er gode billeder. Øllene fra Kácov vil i Prag kunne købes hos Ølgalleriet, så snart de begynder at tappe på flaske. Se Ølkultur turen. Se borgen Sternberk 360digitalt på www.prague360.com. pavel-helge

One Comment

  1. pavel-helge TURE I PRAG OG OMEGN

    I denne uge kom der et fint 360graders digitalt efterårsbillede fra U Konci Sveta på nettet. Se den kæmpestore svamp. God tur
    http://www.prague360.com/fs.html?loc=locations/drahnovice-mushroom.p36

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.