Lidice og Vitkov

I går, søndag d.10.juni, mindedes Tjekkiet massakren i Lidice under 2.verdenskrig. Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, holdt hovedtalen ved en mindehøjtidelighed ved det nationale monument i Lidice, nær Prag.

I 1942 begik to tjekkiske faldskærmspiloter, Gabcik og Kubis, et attentat på den tyske rigsprotekter, Reinhard Heydrich. Han døde efterfølgende og nazisterne hævnede sig ufattelig brutalt. I alt anslåes det at 1300 mennesker i Tjekkoslovakiet blev myrdet som en direkte konsekvens.

Værst gik det ud over landsbyen Lidice, nazisterne forbandt Lidice med modstandsfolk. Hitler beordrede at Heydrichs afløser, Kurt Daluege, skulle ”vade igennem blod” for at finde Heydrichs mordere. Hitlers ordre gik ud på at slå alle mænd ihjel, transportere alle kvinder til en koncentrationslejr, vælge børn til Arificering og gøre en ende på resten og endelig skulle hele landsbyen jævnes med jorden.

Kort efter midnat d.10.juni 1942 spærrede SS landsbyen Lidice. Igennem dagen blev 173 mænd skudt på stedet. Alle kvinder blev d.12.juni sendt til Ravensbrück og børnene endte i koncentrationslejren Chelmo, hvor over 80 børn døde i gaskamre. Alene 17 børn og få kvinder overlevede. En mindre landsby, Lezaky, blev ligeledes udryddet og jævnet med jorden. Her døde 22 mænd, 21 kvinder og 11 børn.

Præsident Vaclav Klaus forbandt i sin tale i går grusomheden i Lidice med udrensningen af Sudetertyske i Tjekkoslovakiet efter krigen og Potsdam aftalerne. Lidice kendes i hele verden. I Danmark har Albertslund kommune en særlig forbindelse.

Det er muligt at lave en individuel tur til Lidice med os. Det kan kombineres med Theresienstadt eller krigsmonumenter i Prag.

Opdatering April 2008: Radio Prag 1.april 2008 “New Lidice education centre offers detailed catalogue of Nazi horrors

I Prag er der planer om at ombygge det tidligere gravmausoleum på Vitkovbakken til et museum for ”Korsveje i den Tjekkiske stat”. Der vil blive fokus på 5 korsveje, Tjekkoslovakiet 1918, nazisternes besættelse, politisk heksejagt i 1950erne, Prag foråret i 1968 og den sovjetiske besættelse og endelig fløjsrevolutionen i 1989.

Opdatering d.11,marts 2009: En film om Lidice skal produceres i Tjekkiet skriver Prague Monitor. Optagelserne begynder i efteråret 2009: http://tinyurl.com/cwh6ye

Den kommende weekend vil der i øvrigt være en Ølfestival ved Vitkov monumentet. Det begynder fredag d.15/6 kl.16 og slutter d.16/6 kl.22. Der vil være fri adgang, en del musik og selvfølgelig masser af øl og snacks. Brug links til højre for flere ideer til kulturlivet.

Se vores turporgram her eller send os en mail. pavel-helge

2 Comments

  1. Pavel Helge

    Museet for den nye historie i Tjekkiet og Tjekkoslovakiet åbner for offentligheden på torsdag d.29.oktober: http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/national-memorial-in-prague-opens-after-reconstruction/404494

  2. Pavel Helge

    Lidice mindesmærke åbner i dag, 9/2/2011 en udstilling om Roma og lejren Lety v Pisek. Indtil 29/3. Se artikel her: http://tinyurl.com/6kxoucc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.