Karlsbroen i Prag

Karlsbroen er Prags vartegn. I denne tid markeres broens 650 års jubilæum. Karl d.IV lagde grundstenen kl.5.31, d.9.juli 1357, ifølge legenden. De officielle festligheder fandt derfor sted d.9, på Kampa.

NYT september 2009: Karlsbroen – seværdigheder i Prag >>

Legenden siger at Karl d.IV lod sig overbevise om datoen, fordi dato og klokkeslet kunne skrives 1-3-5-7-9-7-5-3-1, stjernerne skulle derfor stå gunstigt. En anden del af legenden siger der blev blandet æg i mørtlen. 

Opdatering 18.marts 2008: Karlsbroen behøver langt mere omfattende renoveringer end først antaget. Der er udsigt til stilladser lang tid fremover. Læs mere her og her en artikel fra Prague Daily Monitor.

Rent faktisk ved man ikke præcist, hvilken dato det var. I 1357 brugte man en anden kalender, så hvis det var d.9.juli i 1357, svarer det vist nærmere til d.18.juli i 2007. Sikkert er det at Karl d.IV stod bag, arkitekterne var mester Otto og tyske Peter Parler. Byggeriet begyndte i 1357 og sluttede omkring 1400. Læs vores indlæg fra november 2008 med billede fra 2009.

Karlsbroen Karluv Most er 515meter lang, 10meter bred og den strækker sig fra Prags Gamle By til Lillesiden. Den erstattede Judithbroen fra midt i 1100tallet, Judithbroen blev voldsomt ødelagt ved oversvømmelser i 1342.

Karlsbroen hed oprindeligt Stenbroen Kammeni- eller Pragbroen Prazsky Most. Den hed først Karlsbroen fra 1870. Byrundturen slutter . Slotsturen fortsætter. 3 brotårne befæster broen. Tårnet på den Gamle bys side, højre flodbred, er det vigtigste. Udsmykningerne ind mod den Gamle by er originale, mens siden ud mod floden blandt andet blev skudt i smadder af svenske kanoner i 1648.

På Lillesiden er der to tårne, det mindre tårn stammer fra Judithbroen og det større er bygget med Karlsbroen. De to nyere tårne byder på fantastiske udsigter.

Broens mest berømte statue forestiller munken Jan af Nepomuk, grundet legender siges man at have en bedre forbindelse opefter, når man rører de blankslidte steder. Statuerne blev først sat op efter 1648. Om broens 31 statuer.


I juli og august holder tjekkerne skoleferie. Prag præges af turismen. Det sætter også sit aftryk på kulturudbudet, vær skeptiske overfor de mange gadesælgere med koncertbilletter osv, nogle er urimeligt dyre. Music in the Park (Stromovka ved Vystaviste) byder d.27-28 juli på rytmisk program og mange børne- aktiviteter.

Denne weekend er der Mystic Skate Cup (Worldcup) på Stvanice, øen nær Albatros. Villa Bertramka, der forbindes med Mozart, byder både på koncerter og udstillinger af gammelt tøj . Der er musikfestival for tidlig, klassisk musik. Der er flere festivaler i provinsen. Læs videre på bloggen, send os en mail eller se hele vores turprogram. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.