Vinohrady og Zizkov

De to kvarterer øst for den historiske kerne i Prag ligger henholdvis under og ovenfor TV-tårnet. Spydige tunger vil måske foreslå at geografien afspejler at Vinohrady er domineret af herskabslejligheder (byens Østerbro) og Zizkov (Prags Nørrebro) præges af at være et gammelt arbejderkvarter. Vinohrady betyder vinbjerget og der findes vinstokke i Havlickovy Sady, se den smukke træpavillion. Vinen blev dyrket fra middelalderen. Kom til parken fra Namestí Míru, Grøn metro eller sporvogn 16, 22, 23.

Brug arkivet eller tags/emne, se turene eller jeres tur. Send MAIL

Vin blev der også dyrket i Riegrovy Sady. Parken har nogle af byens bedste udsigter over centrum, den ligger 237-270meter over floden og er opkaldt efter en politiker, Rieger. En af byens største og livligste ølhaver ligger under træerne, der er ofte høj musik eller sport på storskærm. Gå bag om Nationalmuseet op ad Vinohradska og hold til venstre. På vejen i Manesova ligger en rigtig god cafe ”Kaaba”. Der er flere gode cafeer i nærheden af Namestí Míru. Prøv f.eks. den lokalt kendte ”Meduza” i Belgicka. I området er der masser af fortorvscafeer. (Bill til højre Riegrovy, under Kaaba).

TV-tårnet er dominerende i kvarteret, 216meter højt. Der er cafe 66meter oppe og endnu højere en udsigtsplatform. På en klar dag ses hele Prag og endda helt til bjergene 100kilometer væk. Tårnet er bygget midt i en gammel jødisk kirkegård, fra 1985-92. 150czk for voksne, 60czk for børn.

Bemærk babyfigurerne af David Cerny, der ser ud til at kravle på TV-tårnet. Lige om hjørnet ligger en af Prags bedste cocktailbarer, den dagligstueagtige ”Hapu”. ”Palac Akropolis” nede af gaden, Kubelikova, er et helt kompleks. Der er restaurant med sent køkken, cafe, barer/klub og en koncertsal (bill). Et omdrejnings- punkt for hele kvarteret. Brug Grøn Metro til Namestí Jiriho Z Podebrad med kirken af Joseph Plecník eller tag sporvogn 11 bag National Museet.

I Zizkov domineres bakken af Jan Zizka på verdens største rytterstatue og mausoleet, hvor der nu skal laves museeum. Der er en fantastisk udsigt over byen. Længere oppe i Zizkov finder man Parukarka, endnu en parkklædt bakkekam med et lidt punket værtshus (bill), hvor man for 20czk pant kan tage glas med i græsset. Kom f.eks. hertil med sporvogn 9 fra Wenzelspladsen til Olsanske Namestí. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    http://www.abcprague.com/2008/10/14/28-gambling-rooms-are-going-to-disappear-from-prague
    Zizkov har besluttet at lukke 28 ud af 131 såkaldte “Herna”, barer med spilleautomater, pr.1. januar 2009. Herna-barerne spredte sig voldsomt i 1990erne, nu lukkes de der ikke har orden i licenserne, en der ligger overfor en skole og nogle der lod folk drikke udenfor på gaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.