Mozart, øl og galop i Prag 5

I sidste indlæg skrev vi særligt om den mest centrale del af Prag 5, Smichov. I dette blog vil vi fokusere på 3 særkender ved Prags sydvestlige kvarterer. Byens største bryggeri Staropramen ligger her. Mozart mindes i et museum i den villa, hvor han boede. Endelig ligger i den sydlige ende galopbanen, Velka Chuchle, hvor jockyer og heste igen konkurrerer d.26.august.

Læs i stedet om vores turprogram, jeres egen tur med privatguide eller send os en mail.

Staropramen begyndte at brygge øl i 1871. De første tønder blev fyldte 1.maj og serveret fra juli måned 1871. Staropramen er i dag et af Tjekkiets største bryggerier. Bryggeriet nyder en stor eksportsucces, så vi også på “research” i Danmark har fundet øllen på mange værtshuse. Grupper kan arrangere besøg på bryggeriet. Der findes en fin bryggeri-restaurant, hvor pladsbestilling anbefales. Øllene smager bemærkelsesværdigt godt der, individuelle besøgende kan også komme til hanerne.

Ekstrabladets Ole Madsen skrev i en anmeldelse: Selv om Staropramen er et internationalt mega-brand, er øllet stadigvæk en fuldfed tjekke med et behageligt, velafbalanceret humlebid. Karakteristisk frisk aroma med toner af nybagt brød og friskslået hø.

Mozart regnes næsten som en af byens egne i Prag. Han skal selv have både talt og skrevet om Pragenserne, der forstod og værdsatte hans musik så højt. Han nød tilsyneladende sine mange ophold i byen og den lokale adel behandlede ham efter sigende bedre end kejserhoffet i Wien. Han spillede private koncerter, improviserede på orgel i Strahov og dirigerede selv urpremieren på sin opera Don Giovanni i Stænderteatret i 1787.

I Villa Bertramka er der dels indrettet museum for Mozart, dels holdes der jævnligt koncerter. Museet ligger højt i bakkerne og nåes via vejen Mozartova fra sporvognsstoppestedet og metrostationen Andel. De næste dage er der faktisk koncert hver eneste eftermiddag eller aften.

Sydligt ved Vltava, Moldau, ligger den store galopbane, Velka Chuchle. Før sommerpausen sluttede de med derby, næste begivenhed er d.26/8, 62. TATTERSALLS ST. LEGER, hvor der er 300.000czk i præmiepenge. Der er livligt, der kan spilles og som alle steder i Tjekkiet kan tørsten altid slukkes med fadøl. Der kører tog både fra Prags hovedbanegård, Hlavni Nadrazi, og banegården i Smichov, hvor også lokaltoget til Karlstejn afgår. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.