Nynazister i Plzen 19/1

Lørdag d.19.januar 2008 har tjekkiske nynazister annonceret en march i Plzen, Tjekkiet. Tyske ekstremister har meldt deres deltagelse. Det jødiske samfund i Plzen har en mindehøjtidelighed med mange støtter samme dag.

Kristne grupper planlægger mod- og støttedemonstrationer, ligesom alle forventer anarkist-grupper vil dukke op. Et møde er organiseret under gruppen “Youth against nazism” om eftermiddagen d.19.januar.

Opdatering 18/11:Borgmesteren i Plzen er vendt på en tallerken. Borgmester Pavel Roedl sagde på en pressekonference torsdag, at han havde besluttet ikke at tillade marchen, først godkendt på grund af ytringsfriheden.
Læs mere her: Czech mayor bans neo-nazi march

Opdatering 19/11: I Prag mødtes en lille gruppe nynazister på Palackeho Namesti i eftermiddag, demonstrationen forløb fredeligt. I Pilsen Plzen skulle dagen også være gået med ro.

Opdatering 6.februar 2008: Radio Prag skrev 5.februar om den senest anmeldte nynazist demonstration. Det er igen Plzen, hvor der søges at marchere, 1.marts, og borgmesteren i byen står overfor en række problemer. Der peges fra forskellige politikere på at det er på tide at ændre den tjekkiske lovgivning for at forhindre ekstremisters march muligheder.

Opdatering 22.februar 2008: Aktualne.cz skrev forleden: Czech Neo-Nazis call for a new march in Pilsen og Prague Daily Monitor citerer i dag CTK for at retten har godkendt nynazisternes march d.1/3: Court OKs neo-Nazi march in Plzeň

Opdatering 28.februar 2008: Den nynazistiske march i Pilsen lørdag d.1.marts, kl.14-19 vil blive gennemført med 1000 politifolk og vandkanoner udkommanderet, det skrev Prague Daily Monitor til morgen. Der er frygt for sammenstød mellem anarkister og nynazisterne.

Opdatering 2.marts 2008: Ifølge Aktualne.cz mødtes cirka 100 nynazister i går i Plzen, Vesttjekkiet. Politiet var tilstærkt tilstede og ekskorterede demonstrationen. Der var en moddemonstration af folk der bar jødestjerner foran Plzens berømte synagoge, anarkisterne viste sig også. Det ene af billederne viser Vaclav Bures, der indkaldte. De to billeder over er også fra Plzen lørdag. Nynazisterne ytrede sig over en bred kam mod globalisering, mod arbejdskraft fra Asien, mod ministeren for mindretal og de asociale, mod undertrykkelsen af ytringsfrihed, miltære missioner i andre lande og mod Israel.
Læs mere: http://www.praguemonitor.com/en/285/czech_national_news/19415/ http://aktualne.centrum.cz/czechnews/clanek.phtml?id=522834

Hele scenariet minder meget om demonstrationer i Prag i november 2007, vi skrev om her: Nynazistisk demonstration i Prag 10/11 og Fløjlsrevolutionen. Prag 2007. Ansøgningen til marchen d.19 var under overskriften “Protest March for Freedom of Expression”. Ligesom d.17.november 2007 vil Nynazisterne markere hvad de kalder “ytringsfrihedens død”, fordi deres march blev forhindret (billedet nedenunder er fra Palackeho namesti i Prag d.17/11 2007, www.prague360.com)

Datoen d.19.januar er valgt bevidst fordi d.18.januar markerer de første transporter af jøder fra ghettoen i Theresienstadt til Auschwitz, i 1942. Nynazister har desuden søgt om endnu en march d.26.januar i Plzen, men den har myndighederne ikke godkendt. Marchen d.19.januar skal passere Plzens store synagoge og slutte ved katedralen midt i byen.

Nynazister skriver således på deres sider (citeret efter CTK): “The Plzen Resistance organises a demo against curtailing freedom of expression and opinions in Plzen on Saturday, January 19. The date has already caused panic in the Jewish-controlled media because the first transport from the Jewish ghetto in Terezin (north Bohemia) left on January 18, 1942.”

Vaclav Klaus, den tjekkiske præsident, sagde således i Pilsen tidligere på ugen (citeret efter Aktualne): “You know very well I condemned the neo-Nazi march in Prague some time ago. I have a very strong and strict opinion about such issues. My view may be stricter than the norm is.”. Senest har højreekstremisterne fået opmærksomhed, fordi de har oprettet paramilitære korps, med træning og uniformer (fra artikler på Romea.cz).

Plzens store synagoge er den tredje største i verden, efter Jerusalem og Budapest. Den blev bygget i en blanding af maurisk og romansk stil, den blev færdig i 1893. I dag bruges synagogen også til koncerter og udstillinger. I øvrigt blev der sidste år fundet spor af en gammel jødisk kirkegård i Plzen. Det jødiske samfund i Plzen.

Det er Auschwitz-dag d.27.januar.

Plzen (Pilsen) er tjekkiets fjerde største by. Den ligger i sydvest, mod Bayern og er hovedby i regionen. Udover den store synagoge har Plzen en smuk, middelalderligt præget gammel by, et skønt renaissance-rådhus og et af de største netværk af katakomber i Tjekkiet. Plzen er selvfølgelig også hjemsted for Prazdroj, Pilsner Urquell og Gambrinus bryggerierne. Det var i Plzen at en tysk brygmester i 1842 for første gang bryggede undergæret øl af pilsner-typen. Endelig er Plzen en by med mange parker og en 21ha stor Zoologisk have.

Se vores ture eller send en mail. pavel-helge.dk

3 Comments

 1. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

  En opdatering om Plzen og Prag efter weekenden:
  http://aktualne.centrum.cz/czechnews/clanek.phtml?id=518995

 2. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

  En grundig artikel om at besøge Pilzen bryggeriet: http://www.praguemonitor.com/en/294/life_in_the_czech_republic/19954/

 3. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

  http://www.expats.cz/prague/article/czech-tourism/plzen/
  En god artikel fra 21/7 om alle seværdighederne i Plzen, Tjekkiet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.